SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 5: ČESKÉ KOLÁČE

3.4K
Je to až s podivem, ale opět píši dnešní článek já. Je to už druhý článek za sebou! Jen doufám, že si nezvykneš na časté vkládání článků psaných mojí rukou. Na nějakou šňůru receptů totiž opravdu nemám a navíc by to ani naše kuchyň nemusela přežít. 
Dnes jsme si pro tebe připravili domácí kulaté koláče. Markéta si vzala na starost kynuté těsto, protože bych to prý nedal a na mě zůstala tvarohová náplň, která se jevila jako poměrně snadný úkol až do chvíle, kdy po rozbití druhého žloutku se po kuchyni začal pomalu šířit slabý sirovodíkový zápach. Bohužel moje čichové receptory nepatří k těm nejcitlivějším a tak než zápach z vajíčka k nim dorazil, byl už žloutek v misce se svým bráchou, máslem a cukrem. To znamenalo, že jestli nechceme riskovat nějakou nákazu, musím začít opět od začátku. Takže nakonec jsem svoji část receptu dokončil pěkných deset minut po Markétě, které přes hodinu kynulo těsto, takže se teda není moc čím chlubit.
Co budete potřebovat:
  • 500 g polohrubé mouky,
  • 20 g droždí,
  • 250 ml mléka (+ 100 ml na kvásek),
  • 90 g másla,
  • 70 g cukru,
  • 2 žloutky, 
  • citronová kůra,
  • vanilka,
  • sůl,
  • máslo na potření koláčů.

Tvarohová nádivka:

  • 50 g másla,
  • 50 g cukru,
  • 2 vejce,
  • 300 g tvarohu,
  • vanilku,
  • citronovou kůru,
  • mandle,
  • 2 lžíce mléka nebo housky,
  • 30 g hrozinek.

Recept dle Sandtnerky:

Připravíme si kynuté těsto jako na české koláčky jedna… Těsto na české koláčky jedna: Do proseté, nepatrně osolené mouky přidáme cukr, mletou prosátou vanilku a ustrouhanou citronovou kůru. Potom přidáme z droždí připravený vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchali rozpuštěné máslo a žloutky a vypracujeme měkké, lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynout… Z vykynutého těsta nakrájíme lžící kousky, uděláme bochníčky, které na pomoučeném plechu necháme vykynout. Zatím dáme do čistého rohu urky trochu mouky a zavážeme ji motouzem, abychom měli pěkné tvořítko na koláčky. Vykynuté bochníčky tvořítkem v prostředku vytlačíme, okraje koláčků potřeme žloutkem, důlek naplníme tvarohovou nádivkou, ozdobíme ji očištěnými hrozinkami  nebo makovou nádivkou, kterou posypeme sekanými mandlemi a dáme ještě kynout. Okraje ještě jednou potřeme žloutkem a koláčky upečme v horké troubě do červena. Chceme-li, aby koláčky zůstaly delší dobu křehké, potřeme upečené okraje rozpuštěným máslem. Tyto koláčky plníme rozpůlenými švestkami, které klademe řeznou stranou vzhůru a sypeme je drobenkou, potom je upečeme. Též je můžeme plnit borůvkami a sypeme strouhaným perníkem a cukrem. Nádivky do koláčků viz v receptech o nádivkách. My jsme se koláče rozhodli plnit tvarohovou nádivkou a navrch poklást ovoce. Některé jsme plnili domácími povidly. Do utřeného másla s cukrem zamícháme žloutek, citronovou kůru, mletou vanilku, strouhaný nebo prolisovaný tvaroh, hořkou strouhanou mandli, lžíci mléka, nebo je-li nádivka řídká, lžíci bílé strouhanky a naposled rozinky a sníh z bílků.
Náš postup:
Jako obvykle jsme postupovali přesně podle návodu paní Sandtnerové. Těsto jsme připravili dle jejích rad podle receptu na české koláčky I. Bohužel, zde jako obvykle není několik pro někoho důležitých bodů. Jednak není v receptu samotném, v receptech předchozích ani v povídání o kynutém těstě uveden postup na zpracování kvásku. Kvásek jsme tedy připravili klasicky, jak jsme byli doposud zvyklí. Tedy do 100 ml vlažného mléka jsme rozdrolili droždí, nasypali lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Kvásek jsme nechali 15 minut kynout na teplém místě, než se jeho objem zdvojnásobil. Současně ani není uvedeno, jak dlouho se má nechat těsto kynout. Dle našich zkušeností jsme vypracované těsto nechali v míse na teplém místě kynout 1 hodinu, dále jsme nechali vypracované bochánky kynout na plechu na pečícím papíře 15 minut a po vytlačení důlků a jejich následném naplnění ještě kynuli 15 minut. Nakonec jsme narazili na problém s tím, že nevíme jak dlouho a při jaké teplotě koláče péci. Nám se osvědčilo péci v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 30 minut.

 

Poznámky: 
  1. Konečně nalezli velmi chutný recept na klasické české koláče, které nám pochválila i Markéty mamka. A ta, co se týče našeho vaření, věcnou kritikou opravdu nešetří. Přeci jen má už roky navařeno.
  2. Než začnete koláče připravovat, vytáhněte si z ledničky všechny suroviny, kterými budete chtít koláče plnit, včetně zmrzlého ovoce. Náplň, kterou budete koláče plnit, musí mít pokojovou teplotu, jinak se vám spodek koláče zdrcne!
  3. Nikdy nevypracovávejte kvásek v příliš teplém mléce, jinak vám vysoká teplota zabije kvasinky!
  4. Před každým použitím vajec do receptu k vejci čichněte, ať nedopadnete jako já!  

Celková doba přípravy je 2,5 hodiny s náročností 3/5. 

Zapojte se do konverzace

  1. ►Naďa says:

    Tieto koláče milujem !! 🙂 Vyzerajú neskutočne dobre 🙂

    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

  2. Hned bych se zakousla!

  3. Má to šťávu! says:

    Mňam!

  4. Unknown says:

    Vypadá to skvěle, úplně se mi sbíhají sliny. Záměrně jsem se zatím nenaučila péct koláče, protože bych je pořád jedla a byla koule 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena