CIBETKOVÁ KÁVA

1.7K
Říká se sto lidí, sto chutí a ač toto rčení jasně evokuje různorodost ve stravování, za mě jednoznačně odpovídá i cestovatelským návykům. Cestování má rád snad každý, ale né každý ho prožívá stejně. Znám lidi, kteří jezdí hlavně za horskou turistikou, lidi holdující vykopávkám a starodávné architektuře. Osoby, které si dovolenou bez adrenalinových sportů nedokáží představit a jedince, kterým stačí pláž, na které se vyvrhnout a nikdo je odtud týden nedostane. Důvodů, díky kterým lidé cestují za hranice naší země, je nesčetné množství. Pro mě cestování představuje poznání nové kultury. Ráda se seznamuji s domorodými obyvateli, kteří mi poskytnou reálný pohled na místní život. Ochutnávám místní kuchyni. Navštěvuji jejich pamětihodnosti a jen tak se procházím ulicemi vesnic. Jak jinak člověk pozná místní kolorit? Kdybychom se při příjezdu na Bali nepotkali s milým Lanou, který se posléze stal naším průvodcem, ani bychom nevěděli, že Bali je jedním z hlavních producentů tak slavné Cibetkové kávy. Kafaři nejsme a tak nás ani nenapadlo tuto zajímavost zařadit do našeho itineráře. Když však Franta zaslechl, že by si mohl poňufat živou cibetku, už otevíral prkenici a chtěl si tento zážitek předplatit. Jó zvířátka, na to ho vždycky utáhnu!    
Ve světě kávy je ta Cibetší prostě jedničkou, je to takový Rolls Royes mezi automobily. Pochází s Indonésie a pěstuje se pouze v několika zemích světa. Atraktivnost této kávy není dána pouze tím, že se pěstuje pouze v Jihovýchodní Asii a celosvětově se jí vyprodukuje pouze několik tun ročně, ale především její velmi originální podstatou vzniku. Kdyby nebylo cibetky, nebyla by totiž ani cibetčí káva. Tato malá šelma si totiž debužíruje na třešničkách kávovníku, které natráví a poté vykadí. No a tyto hovňouse pak Balijci sbírají a následně praží. Jde tedy o to, že kávové zrnko v cibetce projde fermentací a káva tak dostává jedinečnou chuť. Můj vševěd je však přesvědčen o tom, že Cibetka je fajnšmekr a požírá pouze ti nejkvalitnější bobule a káva svou jedinečnou chuť tak získá na základě kvalitního výběru. Někde to prý četl a tak to tak určitě musí být! Věděli jste vůbec, že má cibetka vrtulovitý ocásek? My ne a tato skutečnost jí přidala další bonusové body. Domácí výrobna nás naprosto nadchla a rádi jsme zde strávili čas nad šálkem místních káv a čajů, které nás velmi oslovily. 
Zda je cibetková káva opravdu tak jedinečná nedokážeme posoudit, kávu pijeme pouze příležitostně, takže jsme v tom osobně neviděli velký rozdíl. I přesto jsme však zvyoupili celý obchod a doufáme, že alespoň obdarovaní tuto kvalitu ocení… Sledujte naši cestu na Instagramu. 

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Cibetkova káva kopi luwak http://www.okshop.sk/c-1535/cibetkova-kava
    Už aj na slovensku čo ma veľmi potešilo že to niekto začal dovážať, pravdupovediac nepijem ju bežné a využívam ju hlavne ako lepší darček pre svojich dobrých známych.

  2. Unknown says:

    Cibetkova káva kopi luwak http://www.okshop.sk/c-1535/cibetkova-kava
    Už aj na slovensku čo ma veľmi potešilo že to niekto začal dovážať, pravdupovediac nepijem ju bežné a využívam ju hlavne ako lepší darček pre svojich dobrých známych.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena