SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 34 A 35: CHŘEST V OMÁČCE S MAKARONY

1.7K
I přesto, že se u nás pomalu vše vrací k normálu, Markétě je už zase dobře a pomalu se zapojuje do pracovního procesu, stále je vaření spíše v mé režii. Toho se musí samozřejmě využít k prodloužení naší šňůry masových pokrmů, a proto jsem si nachystal pořádný kus vepřové kýty! Už už jsem se chystal do ní zakrojit, ale v tom na mě Markéta houkla ať zapomenu, že budu zase dělat maso a už vůbec né vepřové. Nezbylo mi nic jiného, než si tu kýtu nechat na nějakou pánskou jízdu a vrhnout se na recept, který si pro mě nachystala. Moc dobře ví, že mě nebaví práce s těstem a i přesto jsem dostal na přípravu domácí makarony, prý abych se zas naučil něco nového! Mám tak trochu pocit, že to je taková malá odveta, za to že jsem ji teď podvakrát ládoval masem. Jelikož mi bylo hned jasné, že nemá cenu vzdorovat, tak jsem si začal vytahovat vál a ingredience na přípravu makaronů. Další co mě zajímalo, bylo to, co se bude spolu s makarony podávat. Odpověď na tuto důležitou otázku si Markéta záměrně šetřila až na okamžik, když jsem byl totálně zalepenej v těstě, aby mě tím úplně dorazila. Bude chřest na másle a koukej se snažit, máš to zítra na oběd do práce, ozvalo se z vedlejší místnosti. Musím přiznat, že ty těstoviny dvakrát slavné nebyly a já doufám, že ty broky zítra v práci strávím. Na první pokus to však nebylo špatné a příště už vím, co mám zlepšit! Omáčka s chřestem však dopadla nad mé očekávání a přesvědčila mě o tom, že snad chřest zařadím do svého jídelníčku častěji.


Co budete potřebovat:

  • 500 g chřestu,
  • 30 g másla,
  • 50 g mouky,
  • zelená petržel,
  • 1 citrón,
  • sůl.
Recept podle Sandtnerky:
Chřest uvařený ve slané vodě vložíme do omáčky, upravené z máslové jížky a vody, v níž se vařil chřest; opaříme, přisolíme, okyselíme citrónovou šťávou a přisypeme jemně sekanou zelenou petrželkou. Chřest podáváme jako předkrm, ale také jako samotný pokrm s dušenou rýží nebo vařenými makarony.
Na postupu nebylo nic náročného, protože během učení se vařit dle paní Sandtnerové jsme měli již několikrát možnost okusit přípravu jíšky. Pro ty, kteří jste zde prvně stačí na másle nechat jemně zezlátnou mouku a poté z ní vývarem udělat omáčku. Chřest jsem vařil v osolené vodě 25 minut. Délka vaření se odvíjí od tloušťky stonku.
Doba přípravy 30 minut s náročností 1/5. Množství vydá na tři porce.
Poznámky:
  • Chřest před vařením oloupeme a opět svážeme gumičkami. Vaříme jej postavený hlavičkami nahoru. 

Co budeme potřebovat:

  • 350g hladké mouky,
  • 4 vejce,
  • 50g másla,
  • sůl.

Recept podle Sandtnerky:
Na vál si prosejeme mouku, uděláme do ní důlek, přidáme vejce a vypracujeme tuhé těsto, vyválíme je a hned nakrájíme na čtverečky 3 cm2, pomocí špejle zatočíme na makarony a usušíme je. Pak je v přesolené vodě vaříme 10 minut. 

Já jsem postupovat jak paní Santnerová napsala a vzešlo mi poměrně dost tuhé těsto, které nešlo rozválet, proto jsem ho naředil trochou vody, abych byl vůbec schopen z toho těstoviny udělat. Připravené čtverečky jsem si poté namotal na čínskou hůlku, protože špejle mi přišla moc hubená a vařečka naopak tlustá a připravené makarony vyskládal na plech, který jsem dal na terasu sušit.
Doba přípravy 2 hodiny + 20 minut vaření s náročností 3/5. Množství vydá pro 4 osoby.
Poznámky:
  • Do těsta je vhodné přidat pár lžic vody, těsto půjde pak vyválet na tenčí plát a těstoviny se pak budou snadněji vařit.

Zapojte se do konverzace

  1. Czech Blondýn says:

    Chřest moc nemusím, ale fotky se povedly!

  2. Unknown says:

    Ako mäsožravec chápem tvoje utrpenie, ale aj tá špargľa vyzerá mňamkovo :o)

  3. Miluju chřest! Já si ho dělám vždycky s bramborovou kaší a tou bílou omáčkou:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena