SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 43: JABLKA V ŽUPANU

2K

Jablka v županu jsou tradičním českým receptem, který většina z nás zná z dětství od svých babiček. Je to taková česká klasika, která za ta léta změnila svou podobu do různých variant a každý si je přizpůsobil k obrazu svému.
Původně, když Franta přišel s tím, že jablka v županu budou ideálním receptem pro středeční Sandtnerkovskou výzvu, trochu mě to vyděsilo. On totiž recept, který znám od své babičky je poměrně náročný a zdlouhavý. Franta mě však vyvedl z omylu a když mi objasnil, že jablka v županu jsou přeci na kolečka nakrájená jablka, která jsou následně obalená a osmažená v těstíčku, pochopila jsem proč si tento recept na dnešek zvolil a nazývá ho jednoduchým. Musím přiznat, že jsem se celkem začínala na tuto pochoutku těšit a to až do té chvíle, kdy jsem zjistila, že si ten můj trouba opět neprostudoval recept, a tak se z původně jednoduchého receptu stal odpolední maraton o který se s Vámi dnes z posledních sil chceme podělit.

 
Co budete potřebovat:
  • 5 středních jablek,
  • 40 g cukru,
  • 1/8 l vody,
  • 60 g zavařeniny,
  • 50 g mandlí,
  • 30 g vanilkového cukru,
  • 1 žloutek do těsta + 1 na potření,
  • 150 g másla,
  • 150 g hl. mouky,
  • 2 lžíce citrónové šťávy,
  • sůl. 
Recept podle Sandtnerky:
Připravíme si máslové těsto jako na máslové trubičky I.
Máslové trubičky I: Na vál prosejeme hladkou mouku, rozdělíme ji na tři díly. do jednoho dílu dáme máslo, rozsekáme a zpracujeme na plochý bochánek, trochu ho rozválíme a dáme na talíř do chladna ztuhnout. Do dvou zbývajících dílů mouky dáme zrnko soli, žloutek, citrónovou šťávu nebo ocet a tolik vlažné vody, aby se nám udělalo těsto měkké jako na jablkový závin.  Těsto na vále propracováváme rukou asi čtvrt hodiny. Pak je necháme pod vlažným kastrůlkem 10 minut odpočívat. Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na menší čtverec a ometeme přebytečnou mouku. Máslový bochánek rozválíme na čtverec o velikosti vyváleného těsta, položíme jej na těsto a druhým vyváleným těstem ho dobře přikryjeme. Těsto vyválíme na stéblo silně, mouku ometeme a těsto složíme po délce čtyřikrát, zabalíme do suché utěrky, pak do vlhké utěrky a dáme je do studena mezi dva talíře ztuhnout na půl hodiny. Těsto ještě jednou vyválíme. 
Těsto vyválíme
asi na tři centimetry silně, rádýlkem vykrájíme čtverečky, na ně
poklademe udušená, zavařeninou naplněná jablka, cípy těsta spojíme
rozčtvrcenou mandlí, potřeme žloutkem, posypeme sekanými mandlemi. Pečeme na vlhčeném plechu zvolna v horké troubě.
Příprava jablíček: prostředně velká jablka oloupeme, jaderník opatrně vykrojíme, aby jablka zůstala celá. V kastrolu povaříme 3 minuty cukr s vodou, vložíme do něho jablka, trochu udusíme, dáme vychladnout. Otvor v jablkách naplníme hustou, rybízovou nebo malinovou zavařeninou. 
V receptu to sice nepíší, ale už při přípravě ingrediencí jsme pojali podezření, že těsto na máslové trubičky I, je v podstatě listové těsto, které si jako každý běžný konzument kupujeme v obchodě jako polotovar. Naše podezření se však potvrdilo až v momentě, kdy jsme měli připravený máslový bochánek, takže již nebylo cesty zpět, a tak jsme se museli vrhnout do neprobádaných tajů tohoto složitého, ale výtečného těsta. Největší problém jsme zaznamenali při spojování obou placek těsta. V těchto vedrech se nám máslový bochánek rychle roztékal a tak těsto nedrželo takovou formu, jakou by mělo. Naštěstí jsme se i přes tuto nepřízeň protrápili ke zdárnému konci v jehož závěru jsme si recept trochu poupravil dle vlastní chuti. Těsto jsme nevyváleli na 3 centimetry, ale zhruba na půl centimetru, aby nebyla krusta příliš velká. Jablka jsme naplnili zavařeninou a k ní jsme navíc nasekali vlašské ořechy. Mandle jsme vůbec nepoužili, protože nám vlašáky k jablkům v županu více sedí. Jablka jsme zabalili, potřeli vejcem a šoupli do trouby předehřáté na 180 °C zhruba 25 minut (záleží na velikosti jablek). Jablka v županu nás mile překvapila a musíme přiznat, že listové těsto podle Sandtnerky bylo vážně fenomenální. Není nad to udělat si své poctivé domácí těsto!

Doba přípravy 3 hodiny s náročností 5/5.
Poznámky
  • Spíš než mandle se nám k tomuto receptu hodí vlašáky.
  • Je dobré nasekané oříšky vložit i přímo do vydlabaného jablka.   


Zapojte se do konverzace

  1. iva baltaretu says:

    Jak to, že je to 5/5? Čekala bych tak 3 – 4… 🙂 Krásný podzimní recept – těším se na ořechy. Užívejte si, Iva

    1. Markéta says:

      Nějak se nám tentokrát nedařilo. To listové těsto bylo pro nás nezkušené poměrně náročné. Navíc jsem ho nechala na Frantovi a ten se s ním dost matlal :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena