LINECKÉ CUKROVÍ

9.4K

Linecké cukroví je taková česká stálice, která o Vánocích nechybí snad v žádné domácnosti! V rámci vánočního pečení je jakousi třešničkou na dortu a tak ho díky jeho vznešenosti obzvlášť opečováváme. Možná právě proto se každý rok namísto tradičních koleček pouštíme do tvaru netradičních medvídků s laskavým rybízovým srdcem, jejichž výroba procesu není tak snadná jak se zdá! 


Pamatuji si, když jsem tuto formičku objevila před pár lety na vánočních trzích a s nadšením si ji odnášela domů. Těšila jsem se až naše linecké cukroví nabude medvědí podoby a s láskou je začala péct. Pekli jsme je celá rodina a jen málokdo nad nimi neztrácel nervy. Být totiž trpělivý při vykrajování medvědů, kde se každý pátý medvěd zasekne ve vykrajovátku a za boha ho nemůžete bez újmy vypáčit, nechá chladného málokoho a pokud přeci jen ano, zaručeně chladný nebude při promazávání marmeládou! Při promazávání každé části medvědího těla je totiž úmrtnost medvěda takřka 20% a to není málo. Ale my na rozdíl od medvědů neztrácíme hlavu. Bezhlavé medvídky hned konzumujeme a jejich lahodná chuť nám tak tu mravenčí práci vynahradí!


Náročnost: mírně náročné (Těsto nelepí a netrhá se, takže pokud zvolíte vhodnou formičku, zvládnete vše za pár chvil.)


Doba přípravy: 2 hodiny 10 minut + 24 hodin odležení

  • 15 minut příprava těsta,
  • 60 minut vykrajování,
  • 10 minut pečení,
  • 45 minut natírání.

Co budete potřebovat:

  • 210 g hladké mouky, 
  • 70 g moučkového cukru s pravou vanilkou + na poprášení, 
  • 140 g másla, 
  • 2 žloutky, 
  • citrónová kůra z jednoho citrónu, 
  • marmeláda na slepování (nejlépe rybízová)
Postup:

  1. Na vál prosejeme mouku, přidáme cukru, na kousky nakrájené máslo, žloutky a na jemno nastrouhanou citrónovou kůru. Všechny suroviny začneme prsty propracovávat dokud nezískáme hladké těsto. Těsto nepropracovávejte příliš dlouho, linecké je na to háklivé, mohlo by se Vám poté více lepit. Těsto zabalíme do fresh folie a necháme jej do druhého dne odležet. 
  2. Druhý den si těsto vyválíme na cca 3 mm silně a vykrájíme z něj oblíbené tvary. Vždy dva totožné, kde jeden z nich je s otvorem uprostřed. Vykrájené tvary pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme je v troubě vyhřáté na 130 °C cca 10 minut.
  3. Ještě teplé cukroví (jen to, které má otvor) pocukrujeme moučkovým cukrem a vychladlé  jej uložíme do krabiček. 
  4. Linecké cukroví necháme pár dní odležet a týden před Štědrým dnem je slepujeme oblíbenou marmeládou. Na linecké cukroví nespěchejte a každou fázi nechte řádně uležet, jen tak docílíte opravdu lahodné chuti!

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Medvídci jsou hrozně roztomilí! Zkrátka k sežrání 😀 A ráda bych poradila jednu věc, která to slepování neskutečně urychlí- marmeládu tam dávkovat cukrářským pytlíkem a pak jen přiklopit. Jde to skoro samo. Přeji krásné prožití vánočních svátků 🙂
    Štepánka

    1. Markéta says:

      Skvělý nápad, taky jej používáme, ale boužel tito medvídce jsou tak titěrní, že aplikace sáčkem je skoro nereálná! Ale za tu námahu to stojí 😉

  2. Iva Baltaretu says:

    Vy jste tak dokonale pečliví a medvídci roztomilí, že se do toho snad taky pustím 🙂 První várku lineckého jsme snědli na posezení, tak to musím ještě napravit. Krásné svátky, Iva 🙂

    1. Markéta says:

      Díky za pochvalu. No jo to je klasika, že cukroví dlouho nevydrží :). Tobě též pohodové svátky!

  3. Vendula says:

    Prave pecu, vase linecke a nadherne to tu voni. Akorat teda urcite se to pece jen na 130? Po 14 min to vubec neni do zlata jako mate vy

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      vždy je dobré přizpůsobit pečení své troubě, každá peče trochu jinak a tak je vhodné jej tedy ve vašem případě péci déle, nebo lehce navýšit teplotu. My pečeme takto pozvolna.

      Přejme poklidné svátky
      Markéta

  4. Markéta says:

    Dobrý den,

    medvídci vypadají úžasně. Hned vyrazim koukat po formicce. Chápu dobře,že těsto je ze studeného másla nikoli povoleného?

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      ano, chápete to dobře. Nejlepší je studené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena