OŘECHY

6.7K

Jestli u nás některé cukroví zmizí jako první, jsou to bezesporu ořechy. Jakmile se totiž v některém z cukroví objevuje krém, je to náš rodinný favorit! A tak sama musím přiznat, že jejich ochutnávání jen těžce odolávám. Je tu však někdo, kdo to má ještě těžší. Ano, je to František.  V posledních letech jsem si kvůli němu zvykla péci dvojitou várku a letos jsem napekla dokonce 323 ořechů, z nich 123 zůstalo na domácí spotřebu. Osobně se bojím kouknout do krabičky, zda tam ještě vůbec nějaké zbyly. Většina z nich se totiž nějakým záhadným způsobem ztratí při přepravě z kuchyně do špajzu, takže začínám Frantu podezírat, že je jeho břicho takový malý bermudský trojúhelník.  


Náročnost: Středně náročné


Doba přípravy: 8 hodin 45 minut + 12 hodin odležení těsta

  • 15 minut příprava těsta,
  • 30 minut vymačkávání do forem,
  • 15 minut pečení,
  • 7 hodin příprava krému,
  • 15 minut plnění,
  • 30 minut zdobení čokoládou.

Co budete potřebovat (na 120 malých ořechů):


Na těsto:

  • 180 g moučkového cukru,
  • 10 g kakaa holandského typu,
  • 280 g másla,
  • 360 g hladké mouky,
  • 120 g mletých vlašských ořechů,
  • trocha citrónové kůry.
Na krém:
  • 1 plechovka Salka, 
  • 250 g másla.
čokoláda na dozdobení

Postup:

  • Na vál prosejeme mouku, cukr a kakao. Přidáme na kousky nakrájené máslo, jemně umleté vlašské ořechy a nastrouhanou citrónovou kůru. Prsty vše propracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké těsto. Těsto zabalíme do fresh folie a necháme jej odležet do druhého dne. 
  • Druhý den z těsta odlamujeme malé kousky, které vymačkáváme do připravených forem. Jelikož dáváme přednost menším kouskům cukroví, vymačkáváme oříšky do silikonové formy, lze je však připravit i tradičně ve velkých plechových formičkách. Takto připravené ořechy poskládáme na plech a dáme je péci do trouby předehřáté na 150 °C na 15 minut.  
  • Upečené ořechy vyloupneme ještě teplé z formy a necháme je zcela vychladnout. Vychladlé ořechy přendáme do krabice a necháme je několik dní odležet.
  • Když jsou ořechy již dostatečně uleželé, je čas připravit si krém. Ten uděláme tak, že si do kastrolku nalijeme vodu, kterou necháme mírně ohřívat a do ní vložíme zavřenou konzervu Salka. Salko necháme karamelizovat 6 hodin. Poté ho necháme vychladnout a zcela vychladlé Salko vyšleháme se změklým máslem v hladký krém.
  • Krém přendáme do sáčku s indiánovou hubičkou a tímto sáčkem plníme ořechy. Vždy jednu půlku, kde naplněný ořech přiklopíme jedním nenaplněným.
  • Naplněné ořechy dle chuti máčíme v oblíbené čokoládě.

Zapojte se do konverzace

  1. Pořád na to kulím oči … vůbec mi napoprvé nedošlo, že to nejsou pravé ořechy a vlastně mi to nedochází ani teď, vypadají luxusně. 😀

    1. Markéta says:

      Děkujeme za pochvalu, jsme rádi, že se líbí a pokud je ještě doma nemáte nepečené, určitě tento recept vyzkoušejte, je prostě jedinečný!

  2. Anonymní says:

    Dobrý den, ořechy vypadají velmi pěkně, ale v receptu mi chybí poznámky, zda jste vymazávali formičky, případně čím a jak šly výsledné ořechy vyklápět…to jsou velmi cenné rady, kterých si v receptech velmi cením. Už několik let hledám top recept na formičkové cukroví a tak než se do tohohle pustím ráda bych znala i detaily z realizace, pokud nejsou tajné :-). Díky za zajímavý blog na který ráda zavítám pro inspiraci. Kateřina

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      děkujeme za připomenutí, tato informace nám zcela vypadla!
      Jelikož preferujeme cukroví drobné velikosti, pořídili jsme si na ořechy silikonovou formu, kterou není potřeba vymazávat (https://eshop.tescoma.cz/forma-na-orisky-delicia-silicone?pos=2). Ořechy jdou z formy jednoduše vyklepnout. Stačí jen formu obrátit, ještě se nám nestalo, že by se zlomily.

  3. Anonymní says:

    Já se přiznám, že mě recept hrozně láká, ale nerozumím jenom té části s karamelizováním Salka – do kastrolku vodu, kterou ohřívám na troše oleje a v tom konzerva Salka? Opravdu to takto je nebo mi tam něco uniká? : )))

    Jinak jak to budete teď dělat s novou troubou? Já mám taky Siemens, kombi s párou (ale bez mikrovln) a s tou spoustou senzorů a v návodu píši, že do ní silikon nemůže…máte klasické kovové formičky?

    Díky, Jana

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      byl tam překlep, už jsme již vše opravili a nyní by měl být recept dostatečně srozumitelný. Pokud ne, neváhejte se opět ozvat.

      Máme i klasické kovové formičky, ale nepoužíváme je. Péci budeme pravděpodobně v druhé troubě, kde se silikonovými formami problém není.

  4. Dobrý den,

    chtěla jsem se zeptat(nemám s krémy v cukroví zkušenost) – jde salko klasické nahradit tím karamelovým a tím se vyhnout té dlouhé karamelizaci? Nemáte prosím vyzkoušené? Děkuji a krásné Vánoce, Ivana

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      určitě vyzkoušené máme, máme ale zkušenost, že kupované karamelové salko je o něco řidší a tak i celkově je pak řidší i krém, ale jde to i s tímto kupovaným. Celkově i vzhledem k chuti však dáváme přednost tomu si udělat vlastní.

      Přeji poklidné svátky
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena