CROISSANTY JEDNODUŠE

7.8K
Štěpán je ještě malinkej na to, abychom s ním někam vycestovali, a jelikož já i Franta víme, že bude ještě nějaký měsíc trvat, než vyrazíme dál, než okolo baráku, rozhodli jsme se, si tyto chvíle odpočinku připomenout francouzskou snídaní. Tak nějak jsme si už zvykli, že hotelové snídaně, které si na dovolených tak užíváme, zahrnují bufet čerstvého pečiva, kde croissanty mají vždy své čestné místo. Běžně je nejíme, ani si nepamatuji, zda jsme si je v obchodě někdy jen tak koupili. Vždy se s nimi setkáváme právě tady a tak možná právě proto, že se toto francouzské pečivo nestalo naším denním chlebem, připomíná nám croissant příjemné dovolenkové chvíle. Udělejte si dnes s námi croissanty na sobotní snídani a nebudete litovat, jsou vážně báječné!

Náročnost: Středně náročné


Doba přípravy: 3 hodiny

  • 15 minut zpracování těsta,
  • 2 hodiny 15 minut celkové kynutí,
  • 15 minut práce s těstem,
  • 15 minut pečení.
Co budete potřebovat (8 croissantů):
  • 400 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 225 ml mléka, 
  • 60 g másla + 30 g másla na potření,
  • 1 balíček sušeného droždí,
  • 1 lžička soli,
  • 2 lžíce cukru.
Postup:

  1. Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme vlažné mléko (vlažné, ne horké, horké mléko by zabilo kvasnice a těsto by nevzešlo), přidáme sušené droždí, cukr, trochu mouky (100 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice.
  2. Mezitím si do druhé mísy prosejeme zbylou mouku (300 g), zamícháme do ní sůl, přidáme vejce a nakrájené máslo (60 g) a vše promícháme.
  3. Obě směsi spojíme. Nejlépe uděláte, když tekutý kvásek nalijete do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a nevznikne hladké těsto. Těsto lze vypracovat i na pomoučeném vále rukou. Připravené těsto přikryjeme fresh folií a necháme jej na teplém místě kynout 30 minut.
  4. Vykynuté těsto propracujeme a vyválíme jej do malého čtverce. Těsto přendáme na talíř, přetáhneme jej fresh folií a necháme jej 30 minut odpočinout v lednici. Vychlazené těsto rozválíme na velký čtverec tak, aby bylo cca 1 cm vysoké. Poté jej potřeme 30 g velmi změklého nebo rozehřátého másla (nesmí být příliš teplé) a těsto přeložíme třikrát podobně jako obálku. Následně ho vyválíme do obdelníku a třikrát přehneme, aby opět vznikl čtverec. Opět vyválíme a natřikrát přehneme. Poté jej vložíme do uzavíratelného sáčku a dáme na 1 hodinu do ledničky. 
  5. Vychlazené těsto vyválíme na dlouhý šál a rozkrájíme jej na 10 trojúhelníků, které necháme opět v chladnu chvíli odležet. Každému trojúhelníku nařízneme spodní část a croissanty zarolujeme ze spodu ke špičce. Trochu mu zahneme nožičky a položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu je necháme 15 minut odpočinout.
  6. Odpočaté croissanty potřeme rozšlehaným vajíčkem a poté je pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut. 

Zapojte se do konverzace

  1. Martina says:

    Páni, vyzkouším. Děkuji za recept i popis, M.

  2. Unknown says:

    Páni. Vypadají úžásně!♥ I když musím říct, že bych se 100% v tom připravování těsta ztratila! 😀 Mně by z toho vyšel jeden velkej chleba! 😀 Ale určitě je musím někdy vyzkoušet! 🙂

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

  3. Vypadají báječně!:-)

  4. Unknown says:

    Můžu se zeptat? V přísadách je 60g másla a v postupu je pak "všechny ingredience zpracujeme" a "vychlazené těsto potřeme 30 g rozehřátého másla". Znamená to dohromady 90g másla nebo se do těsta zapracovává polovina? 🙂

    1. Markéta says:

      Ano, pochopila jste to správně! Je to myšleno tak, že do těsta přijde 60 g másla a na potření dalších 30 g. Recept jsem trochu poupravila, aby to bylo srozumitelnější. Děkuji za upozornění a budu ráda, když dáte vědět jak se Vám croissanty povedly!

  5. Alča says:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak postupovat, kdybych si chtěla těsto připravit večer a ráno už jen nachystané croissanty šupnout do trouby 🙂

    1. Markéta says:

      Dobrý den, koukněte například na náš recept na francouzské croissanty, tam je vše časově rozplánované ve více různých časových variantách. Můžete se řídit podle tohoto návodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena