SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 71 a 72: ŠÍPKOVÁ OMÁČKA

2.5K
Odjaktěživa se vede ten známý spor o tom, zda kance podávat se šípkovou nebo se zelím a jelikož se i nám podařilo jednoho kance ukořistit, také jsme se do toho zamotali. Naštěstí je nyní kuchyně čistě pod mojí taktovkou a tak ač Franta zarputile prosazoval kance se zelím, neměl na vybranou! Já chtěla využít z podzimu zavařeného šípku, který skvěle zapadal do mého plánu udělat kance se šípkovou a Franta jako vděčný strávník ho naštěstí i přes kupu řečí, že se zelím by byl lepší, slupnul jako malinu.  
Co budete potřebovat na omáčku (pro 5 osob):
  • 30 g másla,
  • 30 g mouky,
  • 50 g šípkové zavařeniny,
  • 1 lžíce citrónové šťávy,
  • 1 cm2 citrónové kůry,
  • 2 lžíce bílého vína,
  • sůl.
Recept podle Sandtnerky:
Do žluté máslové jíšky zamícháme šípkovou zavařeninu, zalijeme polévkou, povaříme, přidáme sůl, citrónovou kůru i šťávu, bílé víno a omáčku procedíme.  
Co budete potřebovat na šípkovou zavařeninu:
  • 1 kg šípků,
  • 1/2 l vody,
  • 700 g cukru.

Recept podle Sandtnerky:

Červené, velké, tvrdé šípky rozpůlíme, dřívkem vyčistíme všechna jadérka a chloupky. Potom šípky dobře vypereme ve studené vodě, dáme je do čisté studené vody a uložíme do studena do druhého dne. Druhý den vodu slijeme, nahradíme ji čerstvou a opět uložíme do studena. To se ještě jednou opakuje. Čtvrtý den dáme si do kastrolu vodu s cukrem (1 kg šípku, 1/2 l vody, 350 g cukru) a povaříme ji na druhý stupeň. Šípky z vody vyndáme na síto a dobře okapané složíme do povařeného, vychladlého cukru a uložíme do studena do druhého dne. Poté ze šípku cukr slijeme, přidáme k němu opět 250 g cukru, znovu jej povaříme, prochladlý nalijeme na šípky a opět ve studenu uložíme. Šestý den šípky z cukru vyndáme, cukr povaříme, načež do něho vložíme šípky a vaříme 4 minuty. Vařené šípky urovnáme do lahve se širokým otvorem, cukr svaříme na třetí stupeň (nitka se netrhá) a horký a hustý nalijeme na šípky. Studené lahve povážeme dvakráte pergamenovým papírem a při sto stupních sterilizujeme tři minuty. Též můžeme šípky v celku zavařit tak, že tvrdé šípky opatrně u stopky nakrojíme a tímto otvorem odstraníme opatrně tenkým dřívkem všechna jadérka, aby zůstal šípek celý. Pak zavaříme šípky jako půlené.
Šípkovou zavařeninu dělám podle paní Sandtnerové již několikátou sezónu a ani tentokrát jsem se od tohoto postupu neodchýlila. Omáčku jsem vařila také podle Sandtnerky a jelikož jsem chtěla přidat i již zmiňovaného kance, osolila jsem ho a opepřila a s částí zavařeniny dala péct do trouby na 130 °C. Během pečení jsem ho párkrát podlila vodou, a když úplně změknul, začala jsem dělat omáčku, do které jsem ho v závěru i se zbytkem zavařeniny přidala.  
Doba přípravy šípků je 3 hodiny během 6 dní s náročností 3/5, není to příliš náročný recept jako spíše pracný.


Doba přípravy omáčky je 2 hodiny s náročností 1/5.

Zapojte se do konverzace

  1. Helena Davidová says:

    Markét, já bych tedy taky byla pro šípkovou :o) jednal jsem jí jen jednou, byl to zážitek!
    Přeji hezký den, Helena

  2. Kaiva L. says:

    Já bych dala také přednost šípkové omáčce před zelím. Určitě jste si moc pochutnali – jídlo vypadá báječně.
    Iva

  3. Marie Králová says:

    To musela být laskomina, kančí maso a šípková omáčka. Mňam. M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena