KACHNA NA POMERANČÍCH

9.6K
Pečená kachna je jedno z mých nejoblíbenějších jídel a tak bez nadsázky mohu říci, že jsem jich za ta léta snědl už celá hejna. Kachnou, která pro mě byla vždy tou nejlepší, byla ta, kterou mi pekla moje babička. Musím však přiznat, že hlavním tahákem babiččiny kachny, nebyla kachna jako taková, nýbrž kombinace kachní pečeně a výborně vychuceného zelí. Kačka podle babči, byla na špici prakticky nepřetržitě a neotřesitelně a to až do té chvíle, kdy jsme se s Markétkou vydali na dovolenou do Číny a ochutnali tam světoznámou lakovanou kachnu. Chtě nechtě, musel jsem uznat, že babiččina kachna byla odsunuta na stříbrnou pozici a to jsem ještě neměl tušení, s jakou variací pečené kachny se vytasí moje Markétka. Pomeranče moc nemusím, ale kachna v pomerančovém kabátku mi vyrazila dech a na dlouhou dobu se tak tato varianta stala tou nejlepší kachnou, kterou jsem kdy jedl! Babi, i když je ta tvoje pečená kachna až na třetí příčce, stále je fantastická!
Náročnost: Poměrně náročné


Doba přípravy: 4 hodiny + 24 hodin odležení

  • 30 minut příprava kachny na naložení,
  • 3,5 hodiny celkové pečení kachny,
  • 30 minut práce s kachnou během pečení.

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 2 kg mladé kachny,
  • 4 pomeranče,
  • 1 velké jablko,
  • 150 ml bílého vína (ideálně tramín červený),
  • tymián,
  • kmín,
  • sůl,
  • 1 lžíce medu.
  • řepkový olej.
Postup:

  1. Kachnu omyjeme, otřeme a očistíme od zbylých peříček. Poté je řádně osolíme (opravdu se toho nebojte), posypeme trochou kmínu, pokapeme olejem a vše vmasírujeme do kůže. Bříško naplníme na osminy nakrájeným oloupaným a odjádřeným jablkem, vyfiletovaným pomerančem a snítkou tymiánu. Připravenou kačku vložíme do pekáče a necháme ji přes noc odležet.
  2. Druhý den polijeme kachnu vymačkanou šťávou z jednoho pomeranče, další pomeranč nakrájíme na kolečka (bez jadýrek a kůry) a poskládáme jej na kachnu. Pekáč přiklopíme víkem a vložíme jej do trouby. Kachnu pečeme na 110 °C zhruba 1,5 hodiny. Po této době zvýšíme teplotu na 140 °C a pečeme další hodinu. Během pečení kačku zkontrolujeme. Propíchneme jí vidličkou biskup a podkrčí, aby odešel tuk (dejte pozor, ať nepíchnete do masa, aby naopak neodešla šťáva), polijeme jí vínem a v případě, že je dost tekutiny, tak opět přikryjeme a pečeme ještě zhruba hodinu na 150 °C do měkka. 
  3. Půl hodiny před dopečením stáhneme z kachny pomeranč, zahřejeme lžíci medu, kterou smícháme s trochou oleje, tím kačenku potřeme a necháme ji 15 minut zlátnout. 
  4. Nový oloupaný pomeranč si nakrájíme na plátky a dáme jej opět na kačku a opět pečeme finálních 15 minut.
  5. Naporcovanou kačku podáváme s kysaným červeným zelím a lokši


Zapojte se do konverzace

  1. Recept vypadá velice krasne, ale úplně k ničemu. Dělám poprvé a přesně podle receptu, stupně a doba pečení naprosto nevyhovující. Kachna je tvrdá jak kdybych ji tam právě dala. má chyba, dělala jsem na poslední chvíli a úplně zkažený rodinný oběd. Pro příště ponaučení.

    1. Markéta says:

      Dobrý den Jiřino,

      velmi mě mrzí, že se recept nepovedl podle Vašich představ. Vždy musí člověk myslet na to, že každý trouba je trochu jiná a peče tedy jinak. Možná byla kachna také větší a potřebovala více času. Velice mě to mrzí.

      Hezký zbytek dne
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena