ALFAJORES

3.6K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Dezerty jsou asi nejoblíbenější částí našeho neplešení a tak ani v argentinském týdnu nemůže chybět alespoň jeden jejich zástupce. Rádi bychom Vám tedy představili sladkou tečku na závěr, kterou jsou jednoznačně neodolatelné alfajores. Tento argentinský dezert, připlul do jižní Ameriky ze Španělska již v 16. století a stal se tak oblíbenou pochutinou nejen v Argentině, ale i po celém jihoamerickém kontinentu. V Argentině je natolik oblíbený, že jich místní obyvatelstvo zkonzumuje neuvěřitelných 6 milionů denně. Jedná se o jakési sušenky slepované různými náplněmi, mezi kterými nejvíce dominuje tradiční dulce de leche, ale také ovocné či čokoládové pěny. My jsme zvolili klasickou karamelovou variantu (dulce de leche), kterou považujeme za skvělé ozvláštnění slavnostního stolu. Trochu nám tyto sušenky připomínají naše vánoční cukroví a tak přemýšlíme nad tím, že letos na Vánoce vpustíme k nám domů trochu tohoto exotického vánku. 

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Co budete potřebovat (na 40 kousků):
  • 3/4 hrnku hladké mouky,
  • 1 hrnek kukuřičného škrobu,
  • 1/3 moučkového cukru,
  • 8 lžic másla (cca 180 g), 
  • 2 vejce,
  • 1 lžička kypřícího prášku na pečení,
  • 1 lžíce rumu,
  • špetka soli,
  • 1 plechovka karamelového salka. 
Mouku, škrob, cukr, máslo, vejce, prášek do pečiva, rum a sůl vypracujeme v hladké, kompaktní těsto. Těsto vyválíme na tlustší placku, dáme ji na tác posypaný hladkou moukou a přefreshujeme ho folií. Takto připravené těsto dáme vychladit na 1/2 hodiny do ledničky. Vychlazené těsto vyválíme na 3 mm tence a vykrájíme z něj kulatým vykrajovátkem kolečka zhruba 4 cm velká. Kolečka přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem, dvakrát je propíchneme vidličkou a pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. (Kolečka by měla zůstat světlá asi jako když pečete linecké cukroví.) 
Vychladlá kolečka slepujeme náplní Dulce de leche, která se v Argentině kupuje již připravená v plechovce. Jedná se o zkaramelizované kondenzované mléko a tudíž ji můžeme v našich podmínkách nahradit karamelizovaným salkem a nebo si podomácku klasické salko zkaramelizovat.
Doba přípravy 1 hodina s náročností 2/5 (těsto je velmi křehké).

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Zapojte se do konverzace

  1. Marie Králová says:

    Dík, za zajímavý recept a určitě vyzkouším. M.

  2. Kateřina Kundrátová says:

    Opravdu toho másla 180 g? Právě jsem udělala těsto podle receptu a mám z toho mazlavou hmotu, kterou vyválet vůbec nepůjde…nebo je problém ve velikosti “hrnku”? 🤔

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      pravděpodobně bude problém ve velikosti hrnku. Omlouvám se. Tento recept je v hrncích, od té doby již sem na blog přispívám v gramech. V naší 1. kuchařce jsou Alfajores na gramy.
      Pokud se Vám těsto nezdá, přidala bych trochu mouky.
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena