HALLOWEEN S FILMEM

1.8K
Každý rok se koncem října začnou sociální sítě  plnit obrázky vydlabaných dýní, strašidelných dobrot a ještě děsivějších kostýmů hlásajících, že je tu opět americký svátek Halloween. Tahle americká náplava je natolik populární, že se pod kůži vryla snad každému a trochu nešťastně tak (hlavně u mladší generace) vystrnadila pro Česko typické Dušičky. Trochu mě děsí ten facebook přeplněný halloweenskými posty a obrázky dětí s košíčkem dobrot ve strašlivých kostýmech. Je mi totiž naprosto jasné, že se Štěpánem také jednou dospějeme do fáze, kdy za mnou 30. října přijde s požadavkem na upečení něčeho dobrého na halloweenskou párty do školky. A já si tak říkám, zda mě to děsí příjemně či naopak.

Ještě předtím než jsem otěhotněla, žili jsme s Frantou vášní k cestování (né že by to teď bylo jinak, jen možnosti se na chvíli poněkud změnily). Třikrát ročně jsme oprašovali krosnu nebo kufry a vyráželi za dobrodružstvím do zahraničí. Nadšeni z toho, jak je dnešní svět cosmopolitní, jsme každý rok slavili Valentýn v nejrůznějších koutech světa a Halloween? Ten nás také občas někde zastihl. Cestování nám toho hrozně moc dalo. Poznali jsem odlišné kultury, nová jídla, nové přátele a uvědomili si, že dnešní doba je skvělá v tom, kolik máme možností. Já jsem tedy ráda, že jsme světoví, a proto mi expanze nejrůznějších svátků nevadí, jen je důležité nezapomínat na své kořeny a ctít i české tradice. A proto i my si dnes zapálíme svíčku ve vydlabané dýni, pustíme si horor, přikousneme halloweenskou dobrotu a ve čtvrtek zavzpomínáme na své blízké u svíčky a procházkou na hřbitov.

NETOPÝŘI SE SALSOU Z PEČENÝCH PAPRIK

Co budete potřebovat:
Na netopýry: 
  • 320 g hladké mouky,
  • 90 g sádla,
  • 150 ml teplé vody,
  • lžička soli,
  • lžička kypřícího prášku,
  • koření paprika.
Na salsu:
  • 2 červené kapie,
  • 2 rajčata,
  • 1 červená cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • hrst sekané petrželky,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce oregana,
  • sůl,
  • pepř.
Nejprve si připravíme těsto na netopýry. Kypřící prášek smícháme s
moukou a takto připravenou mouku dáme do mísy. Přidáme teplou vodu,
sádlo a sůl a z ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Ingredience můžeme
též vložit do robota a nechat práci na něm. Když máme hezkou hladkou
kouli, přikryjeme ji utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Až bude těsto
dostatečně odpočinuté, vyválíme je na velmi tenké placky (cca 2 mm), posypeme paprikou a vykrájíme z nich netopýry nebo jiný tvar dle libosti. Na rozpálené pánvi opékáme každou potvoru z každé
strany, dokud nezačne tvořit bubliny. Trvá to cca 2 minuty.
Troubu předehřejeme na 250°C. Papriky vložíme na plech a dáme je do trouby na 8 minut. Poté je vyndáme a vložíme je do mísy, kterou zabalíme do fresh bolie a necháme papriky pořádně zapařit (cca 15 minut). Než papriky změknou nakrájíme si na malé kostičky cibuli a rajčata. Dáme to do mísy, přidáme utřený česnek, olej, oregano, petržel, sůl a pepř a vše promícháme. Když jsou papriky u konce své pařby, vyndáme je z mísy a oloupeme je. Poté je na jemno nakrájíme a přidáme k dalším ingrediencím. Vše promícháme a můžeme podávat.

Doba přípravy 60 minut s náročností 2/5.


Zapojte se do konverzace

  1. Salsa vypada velmi zajimave. Recept rozhodne zakladam. 🙂

    1. Markéta says:

      Tak ať chutná!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena