ŘEPÁNKY

9.3K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
Znáte řepánky? Ne? Víte, že se ani nedivím? Nebýt totiž mojí babičky, tak je neznám ani já. Řepánky jsou totiž takový téměř zapomenutý recept na kynuté buchty, plněné nádivkou z máku a cukrové řepy. 

Jedná se o krajovou záležitost, která s lidmi z Kraje doputovala do různých koutů republiky, stejně tak jako tomu bylo u nás. Tuto dobrotu totiž do naší rodiny přinesla moje prababička, jež pocházela z Kolínska, kraje známého svým vyhlášeným cukrovarem a cukrovou řepou bohatým!  


Kde však vzít řepu a nekrást? Toť otázka. Když člověk není z kraje, nejspíš na ni nenarazí. Každý rok tak při cestě na Kolínsko doufáme, že před námi spadne jedna bulva z náklaďáku a my tak opět budeme moci upéct řepánky. Letos jsme nemuseli chodit daleko. Řepa za námi přišla sama! Přinesl nám ji rodinný známý a my si tak opět chrochtáme v sladkých buchtách s cukrovou řepou.

Náročnost: Náročné na čas. Pokud umíte připravit kynuté těsto nebude pro Vás recept více náročný.

Doba přípravy: 3 hodiny 
  • 20 minut příprava těsta,
  • 1,5 hodiny celkové kynutí,
  • 1,5 hodiny příprava nádivky,
  • 30 minut motání buchet,
  • 30 minut pečení.

Co budete potřebovat (cca 35 buchet):

  • 500 g hladké mouky,
  • 21 g čerstvého droždí,
  • 200 ml mléka,
  • 70 g sádla,
  • 1 vejce.
  • špetka soli,
  • lžička cukru,

Na nádivku:

  • 600 g cukrové řepy,
  • 200 g mletého máku,
  • 50 g másla,
  • 300 ml mléka,
  • cukrový vývar z řepy.

Postup:
  1. Nejprve si očistíme řepu, nakrájíme ji na čtvrtiny a dáme ji vařit do změknutí (cca 45 minut). Uvařenou řepu vyndáme na talíř a necháme ji vychladnout.
  2. Nyní si připravíme kynuté těsto. Nejprve si v hrnku smícháme cukr s droždím. Poté přidáme lžíci mouky a 5 lžic vlažného mléka (pozor ať není horké, horké mléko by zabilo kvasnice). Směs zamícháme, přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme 15 minut vzejít kvásek. Pokud po této době stále nejeví známky kynutí, je potřeba začít znovu, tyto kvasnice byly špatné. 
  3. Do velké mísy si prosejeme mouku se solí. V hrnečku smícháme vlažné mléko s rozpuštěným Sádlem. Doprostřed mouky uděláme malý důlek, vyklepnu do něj vajíčko a vlijeme do něj vzešlý kvásek, který zalijeme mléčnou směsí z hrnečku. Pomocí vařečky vypracujeme vláčné těsto. Těsto zakryjeme fresh fólii a necháme 1 hodinu na teplém místě kynout.
  4. Než nám těsto vykyne, uděláme si nádivku.
  5. Cukrovkou řepu si nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme ji do hrnce, kde jsme si předem rozpustili máslo. Přisypeme 150 g mletého máku, zalijeme 150 ml mléka a promícháme. Dle potřeby přidáme mák, ale nesmí to být přemakované. Cukrová řepa musí hrát prim. Směs dáme vařit a postupně přiléváme mléko a cukrovou vodu, dle toho jak moc mák saje. V nádivce nesmí zůstat tekutina.
  6. Vykynuté těsto si dáme na pracovní plochu. Rozdělíme jej na 35 stejných kousků. Z každého kousku vypracujeme bochánek, který zploštíme, doprostřed dáme pořádnou lžíci nádivky a zabalíme jako buchty. Vypracované buchty dáme na plech  s patřičným rozestupem, aby se neslepily a necháme je odpočinout 20 minut. Poté je pomastíme rozpuštěnými sádlem s trochou bílku a pečeme 25 minut na 150 C.

Znáte řepánky?

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Zapojte se do konverzace

  1. ploduska says:

    Tak tak – babička ( ač původem ze severu Čech) prožila kus života na Kolínsku a ještě větší kus na Hradecku… a děda každý rok čihal ( případně se přímo dopustil pychu 😉 ) Počítám, že tak třicet let jsem je neměla 😱😀

    1. Markéta says:

      30 let :-O to je tedy pěkná doba! To je tedy na čase si je opět udělat 🙂

    2. ploduska says:

      🙂 letí to, letí
      Třeba příští rok někde najdu tu řepu 😉

    3. ploduska says:

      Úplně se mi u těch vašich fotek sbíhají sliny 😉

    4. Markéta says:

      Moc děkujeme!

  2. Anonymní says:

    Výborný recept. Moje babička byla také od Kolína a řepánky děláme každoročně. Také řešíme krást, či nekrást.

  3. Anonymní says:

    Výborný recept, babička také byla od Kolína a pečeme řepánky každý rok. A taky řešíme krást, či nekrást.

  4. Měla bych věcnou! Péct na 150 je doufám překlep…

    1. Markéta says:

      Dobrý den, žádný překlep tam bohužel nevidím. Mohu poprosit upřesnit kde jej vidíte?

  5. Výborná dobrota!!! Rodiče pocházeli z N.Bydžova, tuto pochoutku dělala mamka každý rok před Vánoci. (Buchtičky s mákem,posypané strouhaným perníkem a polité syrobem. Syrob je rozvar z cukrové řepy. Ja pravda, že ho vařil taťka doma na kamnech a mamka nadávala,že budou černé zdi….
    Ráda bych je taky upekla, doufám, že seženeme cukrovou řepu.

    1. Markéta says:

      To je krásná vzpomínka! Děkujeme, že jste na ně díky nám zavzpomínala. Držím palce ať řepu seženete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena