PANETTONE

5.9K

Panettone, italský vánoční chléb, který svou jemnou chutí dostane snad každého. 

Zcela přesně si vybavují ten moment, kdy jsem se s Panettone setkala poprvé. Tenkrát to byl pouze imaginární setkání, kdy jsem krásný vysoký bochník viděla na fotce, kterou mi ukazovala kamarádka a ptala se mě, co to na té fotce je, že by to chtěla udělat. Tehdy jsem ještě vůbec netušila o co jde, a stejně jako ona, jsem jej chtěla upéct. Začalo tedy dlouhé pídění se po krásném nadýchaném bochníku a jeho nejlepším receptu. Je to už pár let, co jsem zjistila, že je jím Panettone a ač jsme jej nikdy v jeho domovině neochutnali, ochutnali jsme jich mnoho v místních podmínkách, a nakonec si našli ten ideální italský recept, který bychom nyní chtěli prostřednictvím dnešního receptu, přinést i k Vám, do vašich domovů!

Náročnost: Středně náročné 


Doba přípravy: 5 hodin

  • 30 minut celková práce s těstem,
  • 3 hodiny 30 minut kynutí celkem (30 minut, 2 hodiny, 1 hodina),
  • 1 hodina pečení.

Co budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky,
  • 150 ml mléka,
  • 100 g cukru,
  • 14 g droždí,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 130 g másla + na potření,
  • 2 vejce + 2 žloutky,
  • 2 citróny,
  • 100 g rozinek.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kynuté těsto. Do hrníčku nalijeme vlažné mléko (musí být vlažné, né horké, horká tekutina by zabila kvasinky), do něj rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Hrnek s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme vzejít na teplem místě kvásek. Trvá to zhruba 15 – 30 minut. 
  2. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  3. Zbylou mouku promícháme s cukrem, do směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme změklé máslo, vejce, žloutky a vypracujeme kompaktní těsto, které vyklopíme na vál a zhruba 5 minut jej hněteme až je pěkně vláčné a pružné. Takto připravené těsto dáme zpět do misky, kterou jsme si předem vymazali tenkou vrstvou oleje, zakryjeme jej fresh folií a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny.
  4. Než nám těsto vykyne, připravíme formu, ve které budeme panettone péct. Taková forma by měla být vysoká a její průměr by měl být kolem 16 cm. Já používám tvarovatelnou formu na dorty, kterou si nastavím na 16 cm a dvojitou vrstvou pečícího papíru ji zevnitř vyložím tak, aby mi přes formu ještě 5 cm přesahovalo. Dno i vnitřní obvod formy vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  5. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, promáčkneme jej pěstí a pečlivě do něj zapracujeme rozinky a citrónovou kůru z dvou citrónů. Z těsta vytvarujeme kulatý bochník a vložíme jej do připravené formy. Formu zakryjeme fresh folií a necháme ještě 1 hodinu kynout. 
  6. Než bochník vykyne, dáme si předehřívat troubu na 170 °C.
  7. Vykynutý bochník potřeme rozpuštěným máslem, nožem nařízneme na vrchu kříž a dáme péci do trouby předehřáté na 170 °C na 15 minut. Poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě dalších 45 minut.
  8. Upečené panettone necháme ve formě zcela vychladnout a teprve poté jej porcujeme a podáváme.

Zapojte se do konverzace

  1. Magdalena Sobeck says:

    Uf prý středně náročné, to já bych asi pěkně klela u plotny:D
    Ty to máš ale mega kuozelné.)

    1. Markéta says:

      Ale neklekla, je to jednodušší, než to vypadá! 😉

  2. Martina says:

    Vypadá nádherně. M.

    1. Markéta says:

      Díky, určitě vyzkoušej!

  3. Hanka V. says:

    Když se koukám na ingredience, nějak mi nepřijde, že by se lišily od našeho mazance. Ve výsledku vidím samozřejmě jiný tvar. Je tedy tento výrobek jiný i chuťově?

    1. Markéta says:

      Ano, je velmi podobný, díky většímu množství citrónové kůry je však chuťově výraznější.

  4. Anonymní says:

    A vy ten pečící papír, kterým je vyložená forma, ještě mažete máslem a vysypáváte moukou???

    1. Markéta says:

      Ne. To bylo asi trochu nešťastně napsáno. Pokud máme vysokou formu na panettone, musíme vymazat jak dno, tak vnitřní stranu stěn, pokud ji však nemáme a použijeme variantu s pečícím papírem a pak vymažeme pouze dno. Snad je to je nyní již srozumitelné :). Děkujeme za upozornění.

    2. Anonymní says:

      Ano, děkuji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena