SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 105: ZÁZVORKY

5K
Už když jsme se před téměř dvěma lety pustili do Sandtnerkovské výzvy, přáli jsme si opět vzkřísit staré české a mnohdy i zapomenuté recepty a více tak proniknout do tradiční české kuchyně, kterou si pamatujeme ze svého dětství. A tak vždy když přijde doba Vánoc, vzpomínáme na staré časy, na recepty našich babiček a přejeme si tu dobu na chvíli vrátit zpět. Třeba zázvorkami, prastarým českým vánočním cukrovím, které voní po exotice a chutná krásně staročesky. 
Náročnost: Mírně náročné.

Doba přípravy: 13 hodin 10 minut
  • 30 minut příprava těsta,
  • 30 minut vykrajování,
  • 12 hodin odpočívání,
  • 10 minut pečení.

Co budete potřebovat (40 kousků):
  • 250 g cukru,
  • 2 vejce,
  • 1 žloutek
  • 10 g sušeného zázvoru,
  • 250 g hladké mouky,
  • 60 g bramborové moučky.
Recept podle Sandtnerky:
Tlučený prosátý cukr, celé vejce a žloutek dáme do mísy, kterou postavíme do vařící vody a mícháme až je těsto teplé. Potom mísu vyndáme a znovu mícháme až těsto vychladne, celkem 30 minut. Poté přidáme prosátý tlučený zázvor, hladkou mouku a přimísíme bramborovou moučku. Na vále vyhněteme těsto, vyválíme je a vykrájíme formičkou zázvorky. Složíme je na povoskovaný plech a necháme přes noc ležeti. Ráno je upečeme v mírné troubě.

Náš postup:
  • Nejprve si vyložte plech pečícím papírem.
  • cukr, vejce a žloutek dáme do malého kastrolku, který vložíme do většího kastrolu s horkou vodou a mícháme než se suroviny prolnou.
  • Kastrolek vyndáme z velkého kastrolu a při pokojové mícháme do schladnutí. 
  • Přidáme zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto.
  • Z těsta vyválíme za pomoci válečku na těsto 0,5 cm vysoké těsto a vykrájíme z něj různé tvary, které rozložíme na připravený plech.
  • Takto připravené zázvorky necháme přes noc odležet.
  • Ráno zázvorky upečeme v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 10 minut.
  • Upečené zázvorky necháme několik týdnů odležet než změknou.
Znáte zázvorky? Také Vám připomínají dětství.


Zapojte se do konverzace

  1. Helena Davidová says:

    Já, takový milovník zázvoru a nikdy jsem je nepekla… Že by?
    Děkuji, Markét a zdravím. Helena

  2. Martina says:

    Dobrý den, jaký cukr používáte?

    1. Markéta says:

      Dobrý den, v tomto receptu používám moučkový cukr.

  3. Dobrý den, bramborovou moučkou se rozumí škrob? Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den, ano, bramborový škrob.

  4. Cookie says:

    Dobrý deň, zázvor mám veľmi rada, avšak stále mám pocit, že ho v zázvorkách nie je na moju chuť dosť silno cítiť. Máte skúsenosť s použítím čerstvého zázvoru alebo budem riskovať pleseň? Ďakujem

    1. Markéta says:

      Dobrý den, s čerstvým bohužel zkušenost nemám. Je mi to líto!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena