SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 107: MARCIPÁN

2.2K
Když mi během letošního pečení vánočních makronek začaly zbývat neprosátitelné zbytky z mandlové mouky, začala jsem si je dávat stranou a vzpomínat na naše dávné Vánoce, kdy mamka ze zbytků mandlí dělala pravý domácí marcipán a já ho měla natolik ráda, že jej nikdy nebylo dost! Byl totiž neodolatelný. Už kolikrát jsem jej chtěla udělat, ale nikdy si na něj nenašla čas a tak když letos zbylo tolik neprosáté mouky, nebyl důvod tuto dobrotu odkládat. No jo, jenže jak už to tak bývá, je to mnoho let co jsme jej s mamkou dělaly a za ty roky toho člověk mnoho zapomene. Zapomene dokonce i to, kde recept vyčetl nebo si jednoduše splete zdroj, ze kterého čerpal. Ač jsme byly obě přesvědčeny o tom, že náš marcipán pochází ze Sandtnerky, bohužel tomu bylo jinak! Není totiž marcipán jako marcipán! Již při pročítání Sandtnerčina receptu mi totiž neseděly poměry, neseděl mi postup ani to, že jsem si marcipán pamatovala nepečený a tady se pekl. Recept mě však i přesto zaujal, byl zajímavý a nabízel možnost zlikvidovat mandlové zbytky. Proč jej tedy nezkusit? Trochu jsem si upravila poměry, abych dosáhla co nejvíce marcipánového efektu a s chutí se do něj pustila! A víte co? Sice to nebyl marcipán jaký si pamatuji z dětství, byly to spíš takové marcipánky, ale rozhodně to nic nemění na jejich neodolatelné chuti, která krásně doplní našich tradičních 7 druhů cukroví.

Náročnost: Mírně náročné


Doba přípravy: 45  minut + hodina tuhnutí

  • 10 minut příprava těsta,
  • 15 minut vykrajování,
  • 20 minut pečení.

Co budete potřebovat (3 plechy):

  • 60 g másla,
  • 2 vejce,
  • 200 g cukru,
  • citrónová kůra z 1/2 citrónu,
  • 2 hřebíčky,
  • 1/2 kávové lžičky skořice,
  • 35 g neloupaných strouhaných mandlí,
  • 300 g hladké mouky.

Já jsem hladkou mouku zcela vypustila a použila tak 335 g mletých mandlí bez slupky. Díky tomu se stal recept bezlepkovým.



Recept podle Sandtnerky:
Do umíchaného másla přidáme vejce, tlučený cukr, z půl citrónu kůru a těsto v míse umícháme, až je husté. Pak přidáme neloupané strouhané mandle, 2 tlučené hřebíčky, půl kávové lžičky skořice a mouku. Těsto na vále ještě vypracujeme a pak ve chladu necháme ztuhnouti. Potom je vyválíme na půl cm silně, vykrájíme různé tvary, složíme je na máslem potřený a vysypaný plech, povrchu marcipánky potřeme vajíčkem ozdobíme půlkami mandlí a v mírné troubě je upečeme. Hodí se na vánoční stromek.

Náš postup (z rozpočtu jsme vypustili hladkou mouku a o 300 g navýšili množství mandlí):
  1. V míse si umícháme máslo, přidáme celá vejce, moučkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a těsto pořádně promícháme tak, aby vzniklo kompaktní hustější těstíčko.
  2. V mlýnku si umelu dva hřebíčky.
  3. Hřebíčky, skořici a strouhané mandle (v našem případě mandlovou mouku) přidáme do směsi a vařečkou spojíme. Poté směs vyklopíme na vál a rukama vypracujeme kompaktní těsto. Jelikož je těsto lepivější, připravíme si fresh folii, na kterou jej vložíme, přiklopíme ještě jednou vrstvou fresh folie a válečkem vyválíme na 1 cm tlustě. Takto připravené těsto dáme na 1 hodinu zatuhnout do lednice.
  4. Než nám těsto vychladne, připravíme si na plechy pečící papír.
  5. Z vychladlé těsto vyndáme z lednice a troubu dáme předehřívat na 140 °C.
  6. Z vychladlého těsta vykrajujeme vykrajovátkem různé tvary, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a na vrchu je posypeme nasekanými mandlemi.
  7. Marcipánky pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

Zapojte se do konverzace

  1. Nela Procházková says:

    Ooo, mňáám 🙂 hned bych ochutnala.

    Krásný poslední předvánoční den!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    1. Markéta says:

      Je to vážně výborné! I tobě krásný předvánoční den a celý vánoční čas!

  2. Marcipán mám rád a úplně nejvíc mne fascinuje tohle marcipánové ovoce z Itálie:
    https://www.jidlonacestach.cz/frutta-martorana-aneb-marcipanove-ovoce/
    Je to nerozeznatelné od toho běžného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena