KUŘE PIRI PIRI S PEČENÝM TOPINABUREM

2.1K
Náš příběh prvního setkání s kořením piri piri začíná v romantickém městě Alcobaca, jež jsme díky své dálné historii plné romantických legend, nemohli na naší cestě z Porta vynechat. Cesta plná kruhových objezdů nás hnala zemí pomaleji, než jsme chtěli a tak ač jsme si mysleli, že na prozkoumání Alcobaky budeme mít dostatek času, přivítali jsme brány města až s večerním stmíváním. Bylo sedm hodin a v nás se začínal ozývat hlad, kterému hrálo do karet nejen to, že jsem celý den nic nejedli ale i to, že byl klášter mimo sezónu již zavřený. Zběžně jsme si jej tedy prohlédli alespoň z venčí a raději začali hledat útočiště pro zasycení našich hladových krků. 
Městečko již bylo potemnělé, nikde ani noha, jen v průčelí svítilo malé světýlko pod nápisem A Casa restaurant, a tak stejně jako můry podléhají mámení světla, i my jsme podlehli vývěsními štítu restaurace. Letmo jsme očima proběhli jídelní lístek, ale finální rozhodnutí o tom, co dnes ochutnáme jsme nechali na pozdější debatu s číšníkem. Po chvilce vysvětlování, že cataplanu opravdu nechceme, nám bylo vybráno věhlasné chicken in the pucara (kuře v kotlíku), které je specialitou tohoto města a současně také nejdražším jídlem naší dovolené. Když už však na dovolenou jezdíme, chceme ochutnat to nejlepší z dané země a tak i přes vyšší cenu jsme vábení na pucaru podlehli. Abychom se však zasytili všichni, doplnili jsem toto jídlo o ještě známější kuře piri piri a konečně tak byla spokojenost na všech stranách. Bylo objednáno! V tu ránu se za námi zamkli dveře, číšník zmizel neznámo, kam a nám nezbývalo než čekat. Zprvu jsme z toho měli legraci, ale když za námi ani po hodině stále nikdo nepřicházel, začínali jsme cítit mírnou nejistotu. Po chvíli se však z malé chodbičky vedle baru vyloupl číšník i se staroučkou babičkou, která v rukou svírala velký keramický kotlík plný našeho kuřecího pokrmu a my si mohli oddychnout. Pyšně nám kotlík postavila na stůl a poděkovala za to, že nám toto jídlo mohla připravit. Bylo to velmi milé a musím přiznat, že když si vzpomenu na to, s jakou radostí nám jídlo naservírovala, velmi mě mrzí, že jsme její práci nemohli zcela docenit. Po prvním zalovení v kotlíku jsme vytáhli zcela bledou nožku kuřete bez jakékoliv chuti a ani při druhém lovu to nebylo o moc lepší. Nevím, jestli se babče něco nepovedlo nebo jen neumíme docenit alcobačskou kuchyni, ale kuře in the pucara se naším favoritem nestalo, našli jsme zde však jiný pokrm, který je i po těch 4 letech od této příhody naším věrným společníkem v naší kuchyni, pikantní kuře piri piri.          
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 1 hodina 40 minut + odležení přes noc
  • 15 minut příprava marinády,
  • 20 minut příprava přílohy,
  • 1 hodina 15 minut pečení,

Piri piri jsou velmi pálivé malé chilli papričky dovezené do Portugalska ze severní Afriky v 15. století a z nichž je vyráběna kořenící směs piri piri plná citrusové, ale zároveň i zemité chuti. Jídla s piri piri kořením jsou velmi, ale opravdu velmi pálivá, pokud si však směs připravíte sami, můžete sílu pálivosti sami ovlivnit.  


Co budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1 celé kuře (1,5 kg),
  • 10 brambor,
  • 5 topinamburů,
  • 5 česneků,
  • 2 lžíce kajénského pepře,
  • 1 chilli paprička (máte-li rádi pálivá jídla, dejte papriček více),
  • 1 červená paprika,
  • 100 ml olivového oleje,
  • 15 ml červeného vinného octa,
  • šťáva z 1 citrónu,
  • 10 snítek čerstvého tymiánu,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

  1. Kuře očistíme, opláchneme, osušíme a položíme na záda. Podél hrudní kosti jej po celé délce rozstříhneme takzvaně na motýlka a  takto připravené kuře vložíme do pekáče.
  2. Nyní si připravíme marinádu tak, že veškeré ingredience (česnek, papriku, chilli papričku) očistíme a spolu s kořením (cayenský pepř, lístky tymiánu, pepř), olejem, octem a šťávou z citrónu rozmixujeme dohladka. Směs dle chuti dosolíme (musí být trochu slanější, kuře sůl vsákne). 
  3. Marinádou pečlivě potřeme kuřátko ze všech stran a dáme do chladu přes noc odpočinout.
  4. Druhý den kuře v pekáči podlijeme trochou vody, přikryjeme jej alobalem a dáme péct do trouby na 160 °C na 45 minut.
  5. Mezitím, co se kuře peče si připravíme přílohu. Brambory pořádně omyjeme kartáčkem a i se slupkou je nakrájíme na 0,5 cm silné plátky, stejný postup realizujeme i u topinamburů. 
  6. Po 45 minutách pečení kuřete, kuře vytáhneme, a položíme jej na mřížku. Do pekáče, ve kterém zůstala šťáva a výpek z kuřete vložíme brambory a tapinambury, pořádně je osolíme a vložíme zpět do trouby. Do trouby vložíme i na mřížce položené kuře. Teplotu zvýšíme na 180 °C a pečeme ještě 30 minut.
  7. Upečené kuře rozporcujeme a podáváme s pečenými brambory, topinambury a třeba i listovým salátem.

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Famózní kuře piri piri. Delala jsem ho k nedělnímu obědu a zážitek. Moc nám chutnalo. Máte skvělé recepty😊

    1. Markéta says:

      Tak to jsme moc rádi, děkujeme za tak krásnou zprávu :). Doufáme, že Vám budou chutnat i další recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena