PORTO, MĚSTO VÍNA

1.4K



Čím více se probíráme vzpomínkami na Portugalsko, tím více si uvědomujeme, jak krásná a rozmanitá tato země je. Portugalsko má hodně co nabídnout a my jsme se z této nabídky snažili vyždímat co nejvíce. Mnoho jsme toho viděli, každý den něco ochutnali a na závěr vše zapili portským vínem v nejslavnějším městě vína, Portu. Je snad pro Porto něco známějšího, než je právě portské víno? Mám pocit, že je s Portem natolik spjato, že ve vteřině odsune ikonický most Ludvíka I. na druhé místo. Víte vůbec, že tento most navrhl spolupracovník slavného Gustava Eiffela? Ne? Tak teď už ano! Dnes se však nebudeme věnovat historii, tentokrát totiž následující řádky zalijeme sladkým, ovocem provoněným portským vínem.





Uznejte, že navštívit Porto a nenechat se zlákat k návštěvě některého z vinařských domů, to by snad ani nebylo myslitelné. Nejsme sice žádní pijáci, víno si dáme pouze sporadicky, ale k Portu tento nápoj natolik patří, že jsme bez ochutnávky tohoto typicky sladkého silného vína odjet nemohli.


Na pobřeží řeky Douro, jež Porto dělí na dva břehy, najdete nespočet věhlasných vinařských domů, ze kterých se jen těžko vybírá. Ať už jmenujeme Offley, Porto Cruz, Sadelman, Quevedo nebo Calem, všechny stojí za návštěvu a věřím, že stejně jako my, ani vy nebudete vědět, který dům navštívit dříve. My jsme zavítali do Calemu, který patří mezi ty nejstarší a největší domy a který pro nás byl velmi milým překvapením. Ani jeden jsme totiž nevěděli, co od prohlídky čekat a možná právě to byl ten důvod, proč v nás tato návštěva, zanechala tak krásnou vzpomínku. Vzpomínám na to, jak jsme prvně vstoupili do nádherných starých prostor plných obřích kádí s vínem, na tu vůni dubových sudů i na informacemi napěchovaný výklad místního průvodce.


Jak to s tím vínem tedy je?

V Portu se víno nepěstuje, pěstuje se na prudkých svazích řeky Douro, zejména pak v okolí města Trás-os-Montes a odtud se dováží do Porta, kde zraje v dubových sudech a čeká na svou další cestu, která nejčastěji vede do Velké Británie. Je to dáno tím, že během stoleté války mezi Anglií a Francii, bylo uvedeno embargo na dovoz francouzských vín na druhou stranu kanálu La Manche, a proto angličané hledali náhradu za francouzská vína. Tehdy se dva angličtí kupci setkali během své cesty do Portugalska s opatem z Lamega, který jim dal ochutnat místní víno a zároveň jim prozradil, že do něj přimíchal višňovou pálenku. Angličané si tuto netradiční chuť natolik oblíbili, že skoupili celou várku a položili tak základy dovozu portského vína do Anglie.



Jak správně portské víno pít a čím podpoříte jeho chuť?



Portské víno je jakousi tečkou na závěr. Není totiž běžným vínem, které budete připíjet  k obědu či večeři, ale je bráno jako digestiv, jehož chuť nejvíce podpoříte, když si jej nalijete k sladkému dezertu na závěr jídla. V Portugalsku se běžně portské víno podává k čokoládovým dezertům, ale i k samostatně podávané hořké čokoládě. Co si k němu tedy připravit například čokoládové suflé? (vyzkoušejte náš starý recept ZDE)


Stejně jako kterékoliv jiné víno, i porto se dobře snoubí s chutnými sýry, ne však všechny sýry se k němu hodí. Určitě zapomeňte na hermelín a další nasládlé sýry! Pokud však sáhnete po pikantním ovčím sýru s trochou marmelády, vaše chuťové buňky doslova zaplesají! Třeba takový sýr queijo de serra, to je vážně nezapomenutelná kombinace!



Neprohloupíte ani když si k vínu připravíte misku s ořechy a sušeným ovocem. I olivy se k němu hodí a to především ty, jež nejsou naloženy ve slaném nálevu. Nalijte si jej do sklenice tulipánového tvaru, bílé víno vychlaďte alespoň na 10°C, červené na pokojovou teplotu, pusťte si oblíbený film a navoďte si u Vás doma příjemnou atmosféru historického Porta. Uvidíte, že Vás zláká k návštěvě.



  

Zapojte se do konverzace

  1. Anonymní says:

    Dobrý den, velmi krásné fotky. Já navštívil Porto minulý rok a teď hned bych tam jel znovu.
    Portské víno patří mezi mé oblíbené vína, k masitým pokrmům. Používáte ho i vy ke stolování nebo na vaření?

    1. Markéta says:

      Dobrý večer,
      děkujeme za pochvalu. Porto je vážně krásné, ani my jsme jej určitě nenavštívili naposled.

      Z Porta jsme si několik vín přivezli a jelikož nás velmi oslovil Calém, vozí nám jej i přátelé. Kvalitní portská vína používáme i při vaření, příkladem může být recept, který jsme si přivezli právě z Porta a který najdete v tomto speciálu věnovaném Portugalsku. Recept se jmenuje Francesinha a zajisté stojí také za vyzkoušení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena