BANANA BREAD

15.8K
V poslední době se s banánovými chlebíky setkáváme téměř na každém rohu. Ať už přijdeme do nedaleké kavárny, nebo snad na místní food festival, narazíme na něj prakticky všude. Večer pak otevřeme sociální sítě a ejhle, opět se na nás v plné své kráse směje banana bread. Tento exoticky vyhlížející moučník je v posledních letech tak strašně populární, že nás zaplavuje téměř všude. Jak by také ne! Je totiž  velmi dobrý a na přípravu jednoduchý! 

Není tomu příliš dlouho, co jsme se do banana breadu zamilovali i my. Ne snad že bychom jej dříve neznali, spíš nás tyto na první pohled suché a hutné “buchty” nelákaly a my tak nemohli objevit tu lásku k nim. O to více jsem byli překvapeni, když jsme se jednoho takového vláčného, nadýchaného a po banánech voňavého moučníku zamilovali během naší dovolené na Seychelách. Ten moučník, za kterým se skrýval banana bread byl jednoduše neodolatelný a víte co? Zachutnal nám natolik, že jsme se do jeho tajů rozhodli proniknout a recept na něj si v místní restauraci vyžebrali. Nedá mi tedy nepřispět i se svou troškou do mlýna a nabídnout Vám tak tradiční kreolský banana bread ze Seychelských ostrovů, který je tak dobrý, že mu propadnete i vy!
Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
  • 5 minut příprava formy,
  • 10 minut příprava těsta,
  • 60 minut pečení.

Co budete potřebovat (1 velký bochník):

  • 400 g hladké mouky,
  • 400 g banánů (+ 2,5 banánu navrch),
  • 200 g změklého másla,
  • 4 vejce,
  • 150 g třtinového cukru,
  • 1 vanilkový lusk,
  • 1 sáček kypřícího prášku,
  • 1 lžíce sody,
  • špetka soli,
  • 20 ml mléka,
  • hrst sekaných mandlí na posypání.

Postup:

  1. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  2. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (TIP: Banánový chlebík dostane také skvěle exotickou chuť, když na vysypání použijete místo mouky strouhaný kokos).
  3. Banány oloupejte (2,5 banánu si nechejte stranou na závěrečné zdobení), nakrájejte je na menší kousky a za pomoci tyčového mixéru je spolu s cukrem rozmixujte téměř do hladka. Když ve směsi zůstanou kousky, vůbec to nevadí, ba naopak. Do banánové směsi postupně zašlehávejte jedno vejce za druhým (můžete na to použít robota nebo i ruční mixér). Na závěr zašlehejte změklé máslo. 
  4. Ve druhé míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, sodou (ano, opravdu v místních podmínkách dávají do chleba oboje) a solí a postupně ji zamíchávejte do již připravené tekuté směsi. Směs trochu nařeďte mlékem, aby nebyla tak hutná, a dochuťte ji vanilkou. Vanilkový lusk podélně nařízneme a ostrou hranou nože z něj setřeme všechna zrníčka. Zrníčka poté setřete z nože do těsta a těsto znovu pořádně promíchejte, aby se vanilka v těstě rovnoměrně rozprostřela. (TIP: Zbylý lusk nevyhazujte, dejte jej například do velké uzavíratelné sklenice, zasypte jej cukrem a nechte pár dní provonět, získáte tak voňavý domácí vanilkový cukr.)
  5. Připravené těsto nalijte do připravené formy, stěrkou jej rovnoměrně rozprostřete, vršek dozdobte podélně rozkrojenými banány (jen je navrch jemně položte a nezatlačujte, aby se Vám při pečení nepropadly dolů) a posypte na drobno nasekanými mandlemi. Chlebík vložte do trouby a pečte na 180 °C 60 minut. Když je chlebík upečený, ještě v troubě vyzkoušejte jeho propečení špejlí a pokud ji vytáhnete suchou, můžete jej vyndat a vychladlý podávat.

Zapojte se do konverzace

  1. Vypadá to báječně! Te´d zrovna si vychutnávám banánový koktejl, tem chlebík bych si fakt dala! Skvělý tip 🙂 Měj se krásně, Ivana.

    1. Markéta says:

      Děkujeme, určitě stojí za vyzkoušení! 😊

  2. Veru H. says:

    Dobrý den, měla byste prosím radu, jak velkou formu ideálně použít? Moc děkuji.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      naše forma má rozměry 30 cm x 12 cm (7 cm výška). Můžete použít i menší, cca 28 dlouhou formu.

  3. Triša says:

    Vypadá to velmi pěkně a příprava je jednoduchá 🙂
    Vyzkouším ! Přítel miluje banány…v jakémkoliv provedení a v kterémkoliv množství 😉

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme, věříme, že mu bude chutnat!

  4. Petra says:

    Nejlepší co jsem kdy měla❤️❤️👍

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme. Vážíme si toho, že chutná.

  5. Dobrý den, banánů má být 400g včetně těch odložených nebo 400g do těsta a pak navíc 2,5 nahoru? Děkuji 🙂

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      400 g banánů do těsta a 2,5 banánu nahoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena