TSOUREKI

2.6K
Stejně jako my máme svůj mazanec, i jinde ve světe existují různé obdoby této kynuté velikonoční dobroty. Angličané tradičně pečou vyhlášené hot cross buns, Slovinci zas vynikající poticu, Italové colomba di Pasqua a Řekové tento krásný chléb zvaný tsoureki. 
 
Tsoureki je tradiční řecký chléb, který se pečen na Velikonoce. Oproti našemu mazanci je méně sladký a díky trochu netradičnímu složení koření (kmínu, novému koření, skořici a vanilce) i více voňavý. Tradičně se podává na vrchu zdobený červenými vejci, jejichž barva je neměnná, symbolizuje totiž Kristovu krev! Co se však na tomto chlebu v různých řeckých domácnostech liší je jeho tvar. Narazit totiž můžete na tsoureki, který je smotaný do kruhu nebo také do dvou velkých copů, vyjímkou však není ani jeden tlustý cop, notně připomínající naši vánočku. Už v zimě, když jsme prvně objevili řecký vánočních chléb christopsomo jsme si začali schraňovat recepty na tradičních sváteční chleby z různých koutů Evropy abychom mohli porovnávat, kde nám ve světě chutná nejvíce, tehdy jsme narazili i na tento velikonoční chléb, který nás nejen svým vzhledem, ale i kořeněnou chutí zlákal k vyzkoušení. Svou kořeněnou chutí si nás ihned získal a my jej tak stejně jako christopsomo rádi zařadíme mezi své velikonoční oblíbence, Řecko je nám totiž touto chutí velmi blízké.

 

 

 

Náročnost: Nenáročné (náročné pouze na čas)
 
Doba přípravy: 5 hodiny 25 minut
  • 15 minut příprava vajec,
  • 20 minut příprava těsta,
  • 4 hodiny celkové kynutí těsta,
  • 15 minut příprava tsoureki,
  • 45 minut pečení.
Co budete potřebovat:
  • 2 vejce + 3 natvrdo na vrch,
  • 660 g hladké mouky,
  • 190 ml plnotučného mléka,
  • 100 g cukru krupice,
  • 80 g másla,
  • 21 g čerstvého droždí,
  • 1 lžička skořice,
  • 1 lžička mletého nového koření,
  • 1/2 lžičky kmínu,
  • sůl.

Postup:

  1. Nejprve ve vodě uvaříme 3 vejce na tvrdo. Vejce vaříme 10 minut a po této době je odstavíme, scedíme a necháme vychladnout. Vychladlé vejce obarvíme červenou barvou na vajíčka dle návodu. Červená barva vajec symbolizuje nový život.
  2. Ve velké míse smícháme sypké suroviny (mouku, sůl, skořici, nové koření, kmín).
  3. Dále si v hrnečku ve vlažném mléce rozmícháme droždí a chvíli jej necháme pracovat, na kvásek však nečekáme.
  4. Máslo utřeme s cukrem a poté do něj zašleháme 2 vejce. Takto připravenou směs nalijeme do moučné směsi s kořením a přidáme i mléko s droždím. Vše vařečkou promícháme, směs vyklopíme na pomoučený vál a rukou ji hněteme tak dlouho, dokud nezískáme hladké těsto (Těsto lze vypracovat i ve stolním robotu). Připravené těsto vložíme zpět do mísy, kterou jsme si předtím jemně vymazali olejem a z vrchu ji přikryjeme fresh folií, aby těsto neosychalo. Těsto takto necháme 2 hodiny kynout.
  5. Po dvou hodinách těsto vyndáme z mísy, několikrát jej promáčkneme pěstí a opět jej vrátíme zpět do mísy. Mísu přikryjeme fresh folií a těsto necháme opět kynout, tentokrát 1 hodinu.
  6. Vykynuté těsto nabude dvojnásobné velikosti, takové těsto vyndáme z mísy na pomoučený vál, rozdělíme jej na 3 stejné díly. Každý díl vyválíme na 1 m dlouhého hada a všechny tři je smotáme do copu. Cop stočíme dokola a na vrch poklademe vejce. Doporučuji dát jedno vejce do spoje, věnec pak lépe drží. Připravený věnec přikryjeme fresh folií a necháme jej 1 hodinu kynout.
  7. Troubu dáme vyhřívat na 190 °C.
  8. Vykynutý věnec vložíme do trouby a pečeme jej 45 minut.

A pamatujte na to, že na koho vyjde kousek s vejcem, tomu toto tsoureki přinese štěstí.



Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    To je krásný to musím vyzkoušet a chutna tedy na sladko?

    1. Markéta says:

      Skadký je, ale jen velice málo. Tsoureki není obecně moc sladký, ale chuť si můžete samozřejmě přizpůsobit přidáním většího množství cukru 😉.

  2. Kristyna says:

    Je možné použít i suché droždí? Podle návodu na dané množství mouky? Cca 10g suchého droždí?

    1. Markéta says:

      Určitě můžete 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena