CHURROS

23.9K

Do smažení churros jsme se chtěli pustit již od té doby, co jsme je poprvé ochutnali během naší cesty po Španělsku. Tehdy nás totiž jejich chuť naprosto dostala a my tak zatoužili proniknout do tajů této dobroty i doma. Bohužel i přestože si většinou recepty na místní kuchyni vozíme přímo z daných zemí, tentokrát nám štěstí nepřálo, a tak nezbývalo nic jiného, než si recepty nastudovat až doma. I přestože jsme receptů zkoušeli mnoho, dlouho se nám nedařilo docílit takové kombinace, která by se co nejvíce přiblížila našim vzpomínkám. Vše se podařilo až když jsme se po dlouhé době opět sešli s naší kamarádkou Natálii. Natálka totiž pochází z Argentiny, a jelikož i v Argentině jsou churros doma, má s nimi hojné zkušenosti. Přípravu této dobroty jsem s ní tedy detailně prodiskutovala a po mnoha nezdařilých pokusech, jsem tak díky ní konečně vytvořila recept, který si v minutě zamilovala i ona! Dnes Vám tak přinášíme tento skvělý recept na smažené španělské churros, které svou chutí zdánlivě připomínají americké doughnut, připravují se však zcela jinak a mnohem méně pracné.


Historicky se tvrdí, že churros pochází z Číny, odkud je mořeplavci přivezli do Evropy. Churros se tak usídlily ve Španělsku a s oblibou se konzumují ve všech španělsky mluvících zemích nejen v Evropě, ale i Jižní Americe. Běžně je tak můžete sehnat ve stáncích s rychlým občerstvením nebo specializovaných churrárnách či churrateriích, jestli však někde nesmějí chybět, tak je to novoroční snídaně, kterou si Španělé tradičně v první den roku dopřávají a aby těch tradic nebylo málo, dnes Vám tento recept nabízíme včetně tradiční čokoládové omáčky, se kterou se namáčejí a které propadnete jak by smetl!




Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 60 minut

  • 20 minut celková doba přípravy těsta,
  • 10 minut chladnutí směsi,
  • 30 minut smažení.

Co budete potřebovat (cca 25 ks):


Na churros:

  • 250 ml vody,
  • 100 g másla,
  • 200 g hladké mouky,
  • 30 g třtinového cukru + na obalení,
  • 2 vejce,
  • 1 lžička skořice.

Na čokoládovou omáčku:

  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • 100 g hořké čokolády

Postup:

  1. V rendlíku si ve vodě rozpustíme máslo a cukr. Přidáme prosátou mouku a při mírném ohni mícháme tak dlouho, než se nám vytvoří kompaktní a trochu tužší těsto, které se nelepí na strany rendlíku. Takové těsto vypadá trochu jako těsto odpalované. Těsto odstavíme na  alespoň deset minut, aby mírně vychladlo.
  2. Nyní si připravíme čokoládovou omáčku. V menším rendlíku si zahřejeme smetanu, kterou těsně před bodem varu odstavíme. Do smetany vložíme na kostičky nalámanou hořkou čokoládu a směs mícháme tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí.
  3. Ve větší míse promícháme třtinový cukr se skořicí, ve kterém budeme usmažené churros obalovat.
  4. Nyní se opět vrátíme k těstu na churros, které již bude dostatečně vychladlé. Do těsta pečlivě zašleháme ručním mixérem jedno vejce po druhém. Pokud jste šťastlivci a máte strojek na churros, použijte jej, pokud jej stejně jako my nemáte, vystačíme si s cukrářským sáčkem s hvězdicovou špičkou.
  5. Ve velkém rendlíku rozpálíme olej. Těstem naplníme cukrářský sáček a do rozpáleného oleje vytlačujeme churros o velikosti cca 10 cm. Aby se Vám churros lépe tvořily, je dobré použít nůžky, kterými těsto odstřihujeme. Churros smažíme cca 2 minuty z každé strany a ještě horké je obalujeme v cukru se skořicí.

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Dobrý den, prosím přidáváte celá vejce nebo jen žloutky? Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      šlehají se tam celá vejce.

  2. Dobrý den, osušíte churros po vyndání z oleje? Nebo rovnou do cukru?

    1. Markéta says:

      Dobrý den, můžete lehce osušit.

  3. Dobrý den, mohu se zeptat, ve které fázi se do těsta dává voda? Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      voda je hned v prvním kroku. Rozpouští se v ní máslo s cukrem.
      Přejeme ať chutná!

      Markéta

  4. Taťána Rašková says:

    Právě jsme dojedli😋 Vyměnila jsem hl mouku za celozrnnou špaldovou. Těsto bylo řidší a tak mám dotaz, mám příště dát víc mouky? Méně vody? Děkuji.
    Na finální výrobek to nemělo žádný vliv, ale hůř se s tím pracovalo🤔 Dali jsme si k tomu dušené hrušky, mňam.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      s celozrnnou moukou v tomto receptu nemám zkušenost, proto nemohu příliš poradit. Obecně však, když měním v receptu hladkou mouku za celozrnnou, musím naopak přidat více tekutin, jelikož celozrnná mouka hodně tekutin pojme. Proto mi přijde zvláštní, že jste měla těsto příliš řidké. Pokud se do celozrnné varianty vrhnu, určitě až budu mít vyzkoušeno, dám vědět sem do komentářů.

      Děkuji a přeji hezké dny
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena