CALDO VERDE

3.2K
Je zvláštní, jak se člověku dokážou během života změnit chutě. Moc dobře si totiž pamatuji dobu, kdy jsem polévky nesnášela. Knedlíček v polévce bych tehdy nepozřela a vývar jsem také zrovna dvakrát v oblibě neměla. Tahle doba je však dávno pryč, nyní si už nedělní oběd bez polévky představit nedokáži a některé polévky dokonce ráda volím i jako hlavní jídlo. Jejich přesnídávkový charakter mě totiž dostatečně zasytí a já pak již hlavní chod vůbec nemusím. Přesně mezi takové polévky patří i caldo verde, kapustová polévka, kterou jsme si zamilovali v Portugalsku, a která se u nás doma vždy s přicházejícím podzimem stává stálicí. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že tuto tradiční portugalskou polévku zařadíte mezi své oblíbené recepty i vy!

Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 1 hodina

  • 15 minut příprava surovin,
  • 45 minut vaření polévky.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • 1 kapusta (cca 600 g),
  • 2 cibule,
  • 8 brambor,
  • 2 klobásy choriso,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 l kuřecího vývaru,
  • 1 l vody,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme je na větší kostky. Klobásu nakrájíme na kolečka a česnek očistíme.
  2. Ve velkém kastrolu si na oleji necháme zesklovatět cibulku. Když pěkně zesklovatí, přidáme k ní klobásu a hezky ji opečeme. Poté přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř a vše zalijeme vodou. Suroviny necháme chvíli vařit a mezitím si připravíme kapustu.
  3. Kapustě oddělíme jednotlivé listy a pečlivě je omyjeme od hlíny. Poté jim vyřízneme košťál a následně připravené listy nakrájíme na tenké plátky. Připravenou kapustu vložíme do hrnce k ostatním surovinám, vše zalijeme vývarem a pěkně promícháme. Polévku necháme při střední teplotě probublávat asi 45 minut dokud brambory a kapusta nezměknou.

Zapojte se do konverzace

  1. Životem po italsku says:

    Ta vypadá skvěle! Ovšem jen se na stránce dostanu níže, kde vidím další posty na luxusní polévky! Jsem opravdu ráda, že jsem na tenhle blog narazila!

    1. Markéta says:

      Tak to moc děkujeme za pochvalu! Velmi si toho vážíme! Pokud máte ráda polévky, určitě si i v následujících měsících přijdete na své, pár jich máme v blízké době v plánu :).

  2. Martina says:

    Dobry den, narazila jsem na vas blog nahodou a prisel mi moc mily a zajimavy. Nicmene si dovoluji opinovat o tomto vasem receptu na Caldo Verde. Bydlim v Portugalsku jiz 20 let a bohuzel musim konstatovat, ze tento recept je tak maximalne trosicku pripominajici caldo verde.

    1. Markéta says:

      Dobrý večer Martino,

      Tak to je mi opravdu velice líto. Na blog se snažíme dávat vždy to nejlepší co na cestách získáme. Tento recept máme od portugalské kamarádky a marně přemýšlím, v čem by tak mohla být chyba…

      Víte co, ono je to těžké. Možná, že každý region polévku připravuje jinak nebo ji stejně jako u nás každý doma připravuje trochu odlišně. Sama se často setkávám, že například svíčková omáčka je v každé rodině připravována jinak a samozřejmě každá rodina považuje ten svůj rodinný recept za ten nejlepší. Třeba právě v tomto případě, u polévky caldo verde došlo ke stejné situaci. Jinak si to neumím vysvětlit a velice mě mrzí, že jsme tímto receptem pokazili Váš dojem z našeho blogu. Budu však velice ráda, když mi napíšete v čem vidíte v našem receptu rozdíl od toho vašeho.

      Předem velice děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek večera.
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena