ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA S CHUTÍ AUSTRÁLIE

3.1K

Není snad žádná surovina, která by mi evokovala nějakou zemi tak, jako mi řepa připomíná Austrálii. Zní to zvláštně že? Já si však nemohu pomoci. Austrálie nás překvapila v mnoha směrech a jedním z těchto směrů byla právě řepa. Na řepu jsme zde totiž naráželi u většiny jídel a mnohdy i ve velmi překvapivých kombinacích, jako třeba spojení řepy s čokoládou. Řepa s čokoládou pro mě byla australským objevem, který jsme zde vídali snad v každé vitríně kaváren, cukráren i bister. Objevovala se v dortech, koláčích i zmrzlině a ať už ji člověk ochutnal jakkoliv, nešlo si ji nezamilovat! Řepovo-čokoládovým variacím jsme v Sydney propadli a abychom si kousek této námi milované země přivezli i domů, inspirovali jsme se těmito chutěmi a vytvořili naši variaci v podobě bábovky s chutí Austrálie. Vyzkoušejte ji také a uvidíte, že si tuto kombinaci také zamilujete!     


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
  • 30 minut vaření řepy,
  • 5 minut rozehřání čokolády,
  • 10 minut příprava těsta,
  • 40 minut pečení,
  • 5 minut závěrečné zdobení.
Co budete potřebovat (na 1 středně velkou bábovku):
  • 1 velká řepa,
  • 100 g kvalitní hořké čokolády, 
  • 200 g másla,
  • 250 g cukru,
  • 260 g polohrubé mouky,
  • 3 vejce,
  • kypřící prášek do pečiva.
Na polevu: 100 g moučkového cukru, 4 lžíce horké vody, 1 lžíce citrónové šťávy. Brusinky na dozdobení.

Postup:
  1. Řepu omyjeme, ořízneme ji slupku a dáme ji vařit do kastrolku s vodou. Řepu vaříme cca 30 minut dokud zcela nezměkne. Uvařenou řepu poté nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Než se řepa uvaří, připravíme si formu na bábovku tak, že ji vymažeme máslem a jemně vysypeme moukou. 
  3. Nyní se vrhneme na přípravu těsta. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (Do většího kastrolku nalijeme trochu vody, na ni položíme druhý kastrolek ve kterém rozpustíme čokoládu). Mouku smícháme s kypřícím práškem a přes jemné síto směs prosejeme. Ve velké míse vyšleháme máslo s cukrem do bílé pěny. Poté  do máslové směsi zašleháváme jedno vejce po druhém a následně zamícháme připravenou mouku, řepu a jako poslední rozehřátou čokoládu. Vše pečlivě promísíme tak, abychom získali hladké těsto a toto těsto nalijeme do formy na bábovku.
  4. Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 170 °C cca 40 minut. Zda je bábovka upečená ověřte testem špejlí (Špejli zabodněte do bábovky a pokud ji vytáhnete suchou, bábovka je hotová, pokud na ní ulpí kousky, pečte ji dále.)
  5. Vychladlou bábovku vyklopíme z formy a ozdobíme ji cukrovou polevou, kterou vytvoříme tak, že smícháme moučkový cukr, vodu a citrónovou šťávu v hladkou kašičku, kterou polijeme vršek bábovky a posypeme ji brusinkami.  

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Dobry den,
    Nejdriv chci rici, ze vas blog a socialni site zboznuju a delejte to, prosim, dal, jak delate. 🙂
    A k tomuto receptu:v postupu je, aby se smichalo maslo s cukrem, avsak v ingrediencich neni gramaz masla. Babovku mam v troube, jelikoz jsem zaimprovizovala a nejak to tam naflakala, ale urcite ji nedelam naposled 🙂 🙂 tesim se, jaka bude
    Mejte se krasne 🙂

    1. Markéta says:

      Dobrý večer,
      velice děkujeme za krásná slova, moc si toho vážíme!

      Gramáž nám asi omylem vypadla, za což se velmi omlouváme, vůbec nevím jak se to mohlo stát! Už jsem ji doplnila. Jednalo se o 200 g másla. Doufám, že se i tak bábovka povedla a že jste si pochutnali!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena