SALÁT Z PEČENÉ ZELENINY S QUINOU

3.3K
Ani nevím, kdy jsem si quinou tak oblíbili. Nejspíš to bylo tenkrát na Bali, kdy jsme si užívali bohaté snídaně formou À la carte. Místní menu totiž skýtalo chutný salát s quinoou a pošírovaným vajíčkem a my si tuto variantu natolik oblíbili, že jsme si ji jako snídani začali dopřávat i u nás v Čechách. Quinoa se stala naším věrným společníkem a mě až překvapuje to, že jsme z ní zde na blogu ještě nepřipravili žádný recept. Asi jsme si mysleli, že jednoduché recepty by Vás nezajímali, ale i ty tu mají přeci své čestné místo. Dnes Vám tedy přinášíme tento chutný salát s quinoou plný pečené zeleniny a lahodných chutí podzimu!

Náročnost: Mírně náročné


Doba přípravy: 1 hodina

  • 10 minut příprava zeleniny,
  • 10 minut pečení zeleniny,
  • 15 minut krájení zeleniny,
  • 20 minut příprava quinoi,
  • 5 minut dochucení salátu.
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 100 g quinoi,
  • kuřecí vývar,
  • 2 červené kapie,
  • 2 bílé papriky,
  • 1/2 dýně hokaido,
  • 1 bulva růžové řepy,
  • 1/2 granátového jablka,
  • hrst lístků hladkolisté petrželky,
  • lžíce slunečnicových semínek,
  • 20 g másla,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce citrónové šťávy,
  • malá lžička třtinového cukru,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme zeleninu na pečení. Dýni omyjeme, přepůlíme, vydlabeme ji, nakrájíme ji na měsíčky a rozprostřeme ji na plech vyložený pečícím papírem. Papriky omyjeme a položíme je na druhý plech vyložený pečícím papírem. Oba plechy vložíme do trouby, papriky dáme výše a dýni dáme pod ně a poté zeleninu pečeme 10 minut při teplotě 200 °C.
  2. Než se zelenina upeče, uvaříme si quinou. Quinou vaříme v poměru jedna odměrka quinoi na dvě odměrky tekutiny. Quinou vložíme do hrnce a zalijeme ji vývarem, poté ji dáme vařit na 15 minut a když je uvařená, necháme ji v zakrytém hrnci ještě 5 minut odležet. 
  3. Upečené papriky dáme do velké misky, překryjeme je fresh folií a necháme je 10 minut zapařit. Když jsou papriky na konci své pařby, vyndejte je a dokud jsou ještě teplé oloupejte jim slupku, vyndejte jadřinec a nakrájejte je na menší kostky. Dýni ořízněte slupku a nakrájejte ji také na menší kostky.
  4. Nakrájenou řepu vařte v páře v troubě nebo na pařáčku v hrnci cca 15 minut. Uvařenou řepu nakrájejte na menší kousky.
  5. Všechnu nakrájenou zeleninu vložte do velké misky, přidejte quinou, nakrájenou petrželku, zrníčka granátového jablka a vše promíchejte.
  6. Na větší pánvi si rozehřejeme máslo a zlehka na něm osmahneme slunečnicová semínka, kterým salát posypeme.
  7. Na závěr si připravíme zálivku. No hrníčku dáme olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a cukr a ruční metličkou vše chvíli šleháme, aby se všechny suroviny pěkně spojily. Zálivkou zalijeme salát a můžeme jej podávat.

Zapojte se do konverzace

  1. Petra T. says:

    Vypadá to moc hezky, hned bych ochutnala! A krásné fotky 🙂
    MyGoldenMind

    1. Markéta says:

      Děkujeme! Určitě stojí za vyzkoušení 😉

  2. Zuzulienka says:

    Vyzerá to uplne vynikajuco, aj ked teda priznám sa, že quinou som ešte nikdy nejedla a neskušala… ani sama neviem prečo. Asi to musim napravit
    Štýl ženy

    1. Markéta says:

      Určitě napravte, uvidíte, že si ji zamilujete 😉

  3. Anonymní says:

    Perfektní recept, perfektní fotky a perfektně vše sepsáno 🙂 Quinou jsme si poslední rok taky oblíbili a do salátů ji dávám velmi často. Tento recept je pro mě novinka, takže zítra nakoupím suroviny a o víkendu vyzkouším, jsem zvědavá, co na to řeknou doma.

    1. Markéta says:

      Děkujeme za tak krásná slova! Věříme, že si salát zamilujete a budeme velice rádi, když nám dáte vědět, jak vše dopadlo 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena