ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ SE SLANÝM KARAMELEM

8.7K

Výlohy obchodů se opět po roce zaplnily srdíčky a amorky aby nám znovu připomněly, že se přiblížil svátek svatého Valentýna a já si tak říkám, že ač existuje mnoho odpůrců tohoto amerického svátku, mě je tato atmosféra vlastně tak nějak příjemná. Květinářství praskají ve švech svěžími květinami, kina nabízí širokou škálu romantických filmů, v rádiu se zvyšuje četnost hraní zamilovaných písní a nejedno bistro ladí svá zamilovaná menu do posledního detailu. Vždy jsem zvědavá jaký zamilovaný donát zase potkám na cestách v naší milované donáterii, nebo to s jakými meníčky přijdou místní restaurace. Ano, myslím že je krásné oslavit lásku v této romantické atmosféře a proto i já přicházím se svou troškou do mlýna, abych ji podtrhla i u nás doma. Přicházím s tímto sladkým koláčem plným lásky, čokolády, slaného karamelu a lískových ořechů. Co na něj říkáte? A jak vůbec vnímáte tento svátek vy?








Náročnost: středně náročné


Doba přípravy: 1 hodina 20 minut + 2 hodiny odležení

  • 15 minut příprava těsta,
  • 1 hodina odležení těsta,
  • 15 minut pečení koláče,
  • 30 minut příprava karamelu,
  • 10 minut příprava ganache,
  • 10 minut závěrečné zdobení.
Co budete potřebovat (na 1 koláč o průměru 25 cm):

Na těsto:
  • 200 g hladké mouky,
  • 10 g kakaa,
  • 140 g másla,
  • 30 g cukru,
  • 80 ml studené vody.
Na karamelovou vrstvu:
  • 1 salko (397 g),
  • 100 ml smetany na šlehání,
  • 350 g cukru,
  • 100 g másla,
  • 1 rovná lžička soli.
Na ganache:
  • 100 ml smetany na šlehání,
  • 150 g hořké čokolády.
200 g lískových ořechů na dozdobení.

Postup:
  1. Nejprve si připravíme těsto na koláč. Do větší misky nasypeme mouku, cukr a kakao a vše pečlivě promícháme. Poté přidáme na tenké plátky nakrájené máslo a studenou vodu (Voda musí být studená, jelikož v těstě je velký poměr másla, které by díky teplé vodě rychle měklo a s těstem by se pak špatně pracovalo). Prsty  máslo nejprve jemně zapracováváme do moučné směsi a poté celou rukou vypracujeme kompaktní, hladké těsto. S těstem pracujeme rychle, aby se nezačalo lepit. Zpracované těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej 1 hodinu v lednici odležet.
  2. Těsto vyndáme z ledničky a necháme jej přijmout pokojovou teplotu. Mezitím si dáme předehřívat troubu na 180 °C.
  3. Těsto vyválíme do kulatého tvaru na cca 3 mm silně. Poté jej přeneseme do koláčové formy a těsto zarovnáme. Dno těsta vidličkou propícháme, aby se nám nevzdulo a dáme jej na 15 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.
  4. Nyní si připravíme karamelovou vrstvu. Do většího rendlíku s nepřilnavým dnem nasypeme cukr, sůl, přidáme salko a smetanu a vše promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a necháme ji cca půl hodiny karamelizovat. Od směsi nedocházejte a stále ji míchejte, aby se vám nepřipálila. Když je směs hezky karamelově hnědá, voňavá a hustá jako kaše odstavíme ji a zamícháme do ni máslo. Takto připravenou směs nalijeme na upečený koláč a dáme ji do chladna odpočinout.
  5. Než karamelová vrstva odchladne připravíme si čokoládovou vrstvu. Čokoládu nalámeme na menší kousku. Do čistého rendlíku po karamelu nalijeme smetanu a na plotně ji dáme zahřívat. Těsně předtím, než se začne smetana vařit ji odstavíme a kvedlačkou do ní zamícháme čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká čokoládová směs. Směs nalijeme na karamelovou vrstvu a rovnoměrně ji rozprostřeme.
  6. Na závěr koláč dozdobíme mírně nakrájenými ořechy a koláč necháme alespoň  hodinu v chladnu zatuhnout.

Zapojte se do konverzace

  1. m.aldorfova says:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, to salko pouzivate jiz zkaramelizovane nebo ne? Dekuji 🙂

    1. Markéta says:

      Dobrý den, v tomto receptu používáme klasické salko, které se během procesu přípravy zkaramelizuje ;).

  2. Míša says:

    Dobrý den, koláč je chuťově výborný, jen se mi stalo že karamel ztuhl natolik, že jde špatně i ukousnout.
    🙁

    1. Markéta says:

      Dobrý den Míšo, tak to je mi velice líto, že karamel ztuhnul příliš, měl by být tuhý, ale prstem by měl jít jednoduše stlačit. Nevím kde se stala chyba, možná jestli se navařil příliš zprudka. Jsem však ráda, že i přes tento nezdar Vám chutnal.

      1. Nikola says:

        Koláč nám chutnal, ale je na nás možná moc sladký. A jediné co se nepovedlo byl korpus, který byl moc tvrdý, mám celiakii takže jsem dělala bez lepku, je možné že je to tím.. Ale tvrdší korpus sem nikdy neměla 🙈 Ale díky za recept až na korpus jsme si pochutnali 😁

        1. Markéta says:

          Dobrý den, myslím si, že to bude nejspíš tou moukou. Důležité je však vždy dodržet rychlé zpracování, jedná se o křehké těsto a tak je přílišné zpracování na škodu. Pokud jej dlouho propracováváte, stává se tuhé a to může být příčina toho, proč se možná nepovedlo. I tak však děkujeme, že chutnal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena