HOVĚZÍ LÍČKA NA VÍNĚ S KRÉMOVOU POLENTOU

Myslím, že se najde jen malá hrstka těch, kteří ani netuší, v čem je dnešní den tak trochu  jiný, než ty ostatní. Ač sami nejsme přízni...


Myslím, že se najde jen malá hrstka těch, kteří ani netuší, v čem je dnešní den tak trochu  jiný, než ty ostatní. Ač sami nejsme příznivci přejímání zahraničních svátků za své, musíme přiznat, že jak strašidelný Halloween, tak i romantický Valentýn mají něco do sebe a tak, ač jej nijak významně neslavíme, vždy se snažíme si tento zamilovaný den udělat také tak nějak více zamilovaný, než jako dny běžné. 

Byly doby, kdy jsme ku této příležitosti chodívali do restaurace na něco dobrého, ale i ty, kdy jsme si romantickou večeři udělali v pohodlí domova sami. Tyto večeře vždy měla pod taktovkou Markétka a já každý rok věděl, co nám přichystá. Nikdy totiž nedala dopustit na italské špagety, které jsme si užívali stejně jako Lady a Tramp ve své slavné scéně v italské restauraci. Jo to byly časy! Časy se však mění a s příchodem Štěpána těch romantických chvilek bývá po skromnu. Dokonce i Valentýn loni vzal za své a protože vím, že by nám obou bylo líto, kdyby to letos dopadlo stejně, rozhodl jsem se vzít situaci do svých rukou. Tentokrát jsem uvařil já a ač vím, že ty špagety k tomu našemu Valentýnu už tak nějak patří, zavzpomínal jsem na doby, kdy jsme chodívali na Valentýna do restaurací, i na to, jak si zde Markétka vždy s chutí dávala líčka na víně. Ani nevím proč jsme si je doma ještě nikdy neudělali. Prvně jsem se do nich pustil teprve nedávno a jelikož sklidily velký úspěch u všech degustérů, věděl jsem, že dnes je ta správná chvíle připravit je znovu. Ať už hledáte inspiraci na dnešní Valentýnskou večeři nebo jen jednoduše hledáte jídlo, nad kterým se budete ještě dlouho rozplývat, jste tady správně. Připravte si s námi dušená hovězí líčka na červeném víně s krémovou parmazánovou polentou a restovanou mrkví.


Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 4 hodiny 
  • 15 minut příprava surovin,
  • 10 minut očištění líček,
  • 30 příprava pokrmu na pánvi,
  • 3 hodiny dušení líček, 
  • 20 minut příprava polenty,
  • 5 minut příprava mrkve.
Co budete potřebovat (na 4 porce):

Na líčka:
  • 800 g hovězích líček,
  • 1 červená cibule,
  • 3 mrkve,
  • 300 g celeru,
  • 100 g řapíkatého celeru,
  • 1 malá petržel,
  • 2 bobkové listy,
  • 3 snítky rozmarýnu,
  • 3 snítky tymiánu,
  • 30 g másla, 
  • 1/2 l červeného vína,
  • 1/2 l hovězího vývaru.
Na polentu:
  • 1 l vody,
  • 100 g instantní kukuřičné polenty,
  • 30 g parmazánu,
  • sůl.
Na restovanou mrkev:
  • 4 mrkve,
  • 50 g másla.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Mrkev, oba celery a petržel omyjeme, případně ostrouháme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Hovězí líčka omyjeme a očistíme si je od loje (Dejte však pozor, ať odstraníte jenom lůj a nepřipravíte se o všechny žilky, které dělají tu správnou chuť líček. Líčka se nevyplatí čisti extrémně do čista.). Poté líčka nakrájíme na menší kusy. 
  2. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a připravená líčka na něm zprudka restujeme asi 3 minuty z každé strany. Jakmile se líčka zatáhnou přesuneme je na talíř.
  3. Na pánev, na které nám zbyl výpek, přidáme opět trochu oleje a orestujeme na něm cibuli, mrkev, celer (ne řapíkatý, ten přijde až potom) a petržel. Když je zelenina lehce orestovaná přidáme k ní i nakrájený řapíkatý celer a opět vše chvíli restujeme. Takto připravenou zeleninu zalijeme červeným vínem, přidáme bobkové listy, mírně pokrájený rozmarýn a tymián a tekutinu necháme zredukovat.
  4. Když se víno zredukovalo na polovinu, přidáme zpět do pánve připravená líčka. Vše zalijeme vývarem, přiklopíme poklicí a necháme zvolna dusit 3 hodiny. (Pokud nemáte velkou pánev, přendejte vše do hrnce a líčka se zeleninou duste v něm.) 
  5. Zhruba 20 minut před koncem dušení líček si připravíme polentu. Do velké ploché pánve si nalijeme vodu. Osolíme ji lžičkou soli a přivedeme ji k varu. Když se voda začne vařit, začneme pomalu polentu za stálého hbitého míchání do vody přisypávat. (Polentu přisypávejte jemným pramínkem, aby Vám neudělala cufky. Pokud polentu budete přidávat po várkách, voda ji obalí, zatáhne a hrouda je na světě. Nám se osvěčilo přehnout papír, polentu nasypat do něj a pak ji pramínkem sypat do horké vody). Vzniklou kaši vaříme za stálého míchání zhruba 8 minut, poté do ni nastrouháme parmazán, opět vše zamícháme a za občasného míchání necháme kaši dojít.
  6. Na závěr si připravíme mrkev. Na pánvi rozpustíme máslo a mrkev na něm chvíli restujeme, dokud příjemně nezměkne.
  7. Uvařená líčka vyndáme z kastrolu a dušenou zeleninu, která zbyla v hrnci přepasírujeme přes sítko. Líčka opět vrátíme do přepasírované omáčky a můžeme podávat.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images