ARGENTINSKÉ LÍVANCE S DULCE DE LECHE

4K
Zakrajuji do posledního lívance, který mi zbývá na talíři a vzpomínám na chuť argentinských dezertů, které jsme zde za ty tři týdny ochutnali. Na ta rána, kterými nás doprovázel sladký rohlík media luna i na všechny ty odpolední zákusky s poctivou dávkou karamelového krému dulce de leche. Dulce de leche je zde totiž všude. Prodává se ve skleničkách, stejně jako Nutella a je součástí většiny místních dezertů. Každý den se tu tak setkáte s palačinkami plněnými dulce de lechce, alfajores s dulce de leche, muffiny s dulce de leche či celým zástupem dortů s různými variacemi tohoto krému. Dulce de leche je velkou láskou Argentinců a my to zcela chápeme, tento karamelový krém totiž nelze nemilovat!

Dnes jsme si zavzpomínali na naše snídaně v Argentině a připravili si lívance plněné tímto krémem. Přeneste se s námi do krásné země masivních hor, tropického pralesa i temperamentního tanga a připravte si tuto naši sladkou snídani v argentinském stylu i u vás doma.  

Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 20 minut (s přípravou dulce de leche 2,5 hodiny)
  • 2 hodiny příprava dulce de leche,
  • 5 minut příprava těsta,
  • 15 minut smažení lívanců.
Co budete potřebovat (na 10 lívanců):

Na těsto:
  • 2 vejce,
  • 1 lžíce cukru,
  • 1 lžíce rozpuštěného másla,
  • 100 g hladké mouky,
  • 1 lžička kypřícího prášku.
Na závěrečné dozdobení: 80 g třtinového cukru.

Náplň: Dulce de leche. 


Příprava dulce de leche poměrně zdlouhavá (i když nenáročná) a proto jej Argentinci přímo kupují v lahvičkách. U nás lze tuto pochoutku zcela totožně nahradit karamelovým Salkem nebo si jej připravit zkaramelizováním mléka a cukru. Já nejraději přistupuji k přípravě dulce de leche z klasického Salka, které nechám zkaramelizovat (Do kastrolku nalijeme vodu, kterou necháme mírně zahřívat a do ní vložíme zavřenou konzervu Salka. Salko necháme karamelizovat 2 hodiny a poté jej necháme zcela vychladnout.)

Postup:
  1. Vajíčka rozdělíme do dvou misek. Do jedné zvlášť vložíme zvlášť bílky a do druhé zvlášť žloutky. Ke žloutkům přidáme cukr a rozpuštěné máslo a ručním mixérem je vyšleháme do světlé nadýchané pěny. Mouku promícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji do velké mísy. K moučné směsi přidáme vyšlehané žloutky a oboje opět vyšleháme opět ručním mixérem do hladké pěny. Na závěr vyšleháme bílky v pevný tuhý sníh a jemně jej zamícháme do těsta, které máme ve velké míse.
  2. Na varné desce necháme rozehřát lívanečník a těsto do něj v tenké vrstvě naneseme, poté na něj lžičkou naneseme trochu dulce de leche a přikryjeme jej další vrstvou těsta. Lívance necháme 2 minutky prohřát a poté je obrátíme a opečeme i z druhé strany (stáčí jen pár minut, nenechávejte je na pánvi příliš dlouho, aby vám krém nevytekl). Takto pokračujeme i se zbytkem těsta, dokud jej všechno nesděláme.
  3. Když jsou lívance hotové, připravíme si na velké pánvi karamel tak, že třtinový cukr rovnoměrně rozprostřeme na pánvi a pánev necháme mírně zahřívat. Když se začne cukr roztékat, položíme na pánev připravené lívance a cukr necháme ještě chvíli rozpouštět (Trvá to jen 2-3 minutky, tak dávejte pozor ať se Vám karamel nepřipálí, připálením by zhořknul).
  4. Hotové lívance navrstvíme na sebe a dle potřeby je dozdobíme. My jsme je dozdobili zbylým karamelem a čerstvými krvavými pomeranči, které jsme vyfiletovali a přelili šťávou z nich.

Zapojte se do konverzace

  1. Káťa says:

    Dobrý den, lívance vypadají nádherně.Mám v plánu vyzkoušet tolik Vašich receptů, že nevím kde začít 🙂
    Mohu se zeptat, jakou pánev na lívance používáte? Marně hledám tu pravou..
    děkuji Katka

    1. Markéta says:

      Dobrý den, děkujeme za krásná slova! Velmi si toho vážíme a jsme rádi, že se Vám naše recepty líbí.

      Co se týče pánve, tak to Vás asi moc nepotěším. Pánev používám litinovou, je stará letitá po babičce. Bohužel tedy zatím nejsem schopná žádnou dobrou ke koupi doporučit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena