JARNÍ ZÁVITKY

13.5K
Kdo by neznal jarní závitky. Zeleninová směs smažená v tenkém těstíčku z vajec a mouky je symbolikou čínské kuchyně. Právě v Číně vznikly a postupně se dostaly téměř do celého světa. Všude na světě totiž najdeme místa s velkou koncentrací čínské populace, která se sem v minulosti přistěhovala za prací. Skvělým příkladem je tak nejen Japonsko, USA, ale i malé stály jako například ostrovní stát Mauricius, kde je čínská menšina tak početná, že i některá čínská jídla jsou na Mauriciu považována za tradiční mauricijskou kuchyni. Jarní závitky se díky Číňanům dostaly do všech koutů světa a najdeme je tak téměř v každém asijském bistru v zahraničí, ale i u nás v Čechách.


Jarní závitky mají v Číně dlouhou historii. Jejich počátek je datován až do doby dynastie Tang, tedy let 618 – 907. Tehdy vznikly tenké moučné palačinky plněné ovocem či zeleninou, které lidé připravovali na svátek jara, tedy takzvaný “the Beginning of Spring” což je den, kdy se slaví nový čínský rok. V tento den už od pradávna lidé jedli tyto palačinky a nazývali je “jarní jídlo”. To sdíleli mezi přáteli a rodinou jako požehnání pro dobré časy. Stejně jako každé jiné tradiční jídlo i jarní závitky se vyvíjely a podobu, kterou známe dnes tak dostali až o pár let později. V dynastiích Ming a Qing se již více rozvíjeli kuchařské dovednosti a tehdy také toto jarní jídlo dostalo svou podobu závitků. Tato dynastie totiž zavedla zvyk “biting spring”, který v překladu znamená kousat jaro. Palačinky se tak proměnily do podoby závitků a jaro se začalo vítat jejich kousáním. Číňané vždy věřili, že tradice kousání závitků odeženou vše zlé a věří tomu dodnes. 


Jarní závitky se stále po celém světě těší velké oblibě a i my je máme rádi. I přestože je nový čínský rok již dávno přivítán, pojďme se i my do nich zakousnout, alespoň v začátek našeho jara a také na chvíli uvěřit, že i ony dokážou odvrátit katastrofy a potlačit vše zlé! 


Náročnost: mírně náročné


Doba přípravy: 30 minut


Co budete potřebovat (20 závitků)

  • těsto na jarní závitky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 mrkve,
  • 10 hráškových lusků,
  • 100 g bílého zelí,
  • 3 houby jidášovo ucho,
  • 50 g skleněných nudlí,
  • 2 lžíce světlé sojové omáčky,
  • 1 lžíce ústřicové omáčky,
  • bílý pepř,
  • sůl.
Na zahuštění a potření dokončení závitků:
  • 1 lžíce škrobu,
  • 5 lžic vody,
  • olej na smažení.
Postup:
  1. Jako první si vyndáme na kuchyňskou linku těsto na závitky. To bývá často mražené nebo chlazené. Vyndejte jej proto před přípravou na linku, aby získaly pokojovou teplotu. Nechte je však zavřené. Když získají pokojovou teplotu, bude se vám s nimi lépe pracovat. Jednotlivé plátky totiž půjdou lépe oddělit. 
  2. Pokud jste šťastlivci a seženete jidášovo ucho čerstvé, máte přípravu pokrmu o to jednodušší. Ve většině případů se však setkáváme s touto houbou sušenou, proto se o ní před samotnou přípravou musíme ještě trochu postarat. Sušené jidášovo ucho vložíme do misky a zalijeme jej vodou tak, aby byly celé houby ponořené. Takto je necháme namáčet alespoň 15 minut. Během této dob nasají dostatek vody a budou zase krásně vláčné.
  3. Stejně jako houby si připravíme i skleněné nudle. Také je vložíme do misky a zalijeme je celé vodou, aby načerpaly vlhkost a změkly.
  4. Nyní si připravíme všechny ostatní suroviny. Stroužky česneku očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkev omyjeme, očistíme a nakrájíme na velmi tenké nudličky. Nejlépe vám to půjde tak, když je podélně nakrájíme na dlouhé plátky, které v polovině překrojíme a poté nakrájíme po delší straně na tenké nudličky. Zelí a lusky hrášku též omyjeme a nakrouháme na tenké nudličky.
  5. Houby a nudle scedíme. Nudle několikrát překrojíme, aby byly dlouhé cca 5 cm a houby nakrájíme na nudličky.
  6. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a česnek na něm orestujeme. Poté přidáme mrkev, zelí a hrachové lusky a vše necháme 5 minut prohřívat. Nakonec přidáme houby a nudle a směs ještě 3 minuty restujeme.
  7. Když je zelenina změklá, ochutíme ji sojovou omáčkou, ústřicovou omáčkou a dle potřeby solí a pepřem. Zelenina někdy pustí vodu a proto je dobré ji před balením závitků jemně zahustit. Nejlépe to uděláme tak, když v hrníčku rozmícháme 5 lžic vody s 1 plochou lžící škrobu. Polovinou této směsi zahustíme zeleninu a druhou polovinu si necháme na lepení závitků.
  8. Nyní přistoupíme k balení závitků. Obal na závitky rozděláme a po jednou odebíráme plátky. Těsto, se kterým právě nepracujeme však necháváme stále zakryté. Velmi rychle totiž osychá a pak se zbytečně láme. Plátek těsta si na linku položíme do pozice kosočtverce, do spodní poloviny naneseme doprostřed jednu porci směsi. Tu zespodu přiklopíme, dvakrát zarolujeme, poté přiklopíme pravý i levý roh, opět dvakrát zarolujeme a zbylý cíp potřeme šrobovou směsí, díky které se závitek dobře zafixuje. Závitek tedy dorolujeme a takto pokračujeme dokud nevyužijeme celou zeleninovou směs. 
  9. Když jsou všechny závitky zabalené, rozpálíme si v hrnci olej a závitky v něm smažíme 3-4 minuty dozlatova. Závitky během smažení musí být hezky ponořené. Nesmažte je příliš dlouho, ať těsto zcela nevysušíte a nemáte z něj chipsy :).
TIP: Rádi si připravujeme velké množství závitků najednou i přesto, že víme, že je všechny nesníme. Usmažíme jen část, kterou chceme zužitkovat a zbylou část necháme zamrazit. Nesmažené závitky můžete v pohodě zamrazit na pozdější využití, když vám náhle přijde návštěva, tyto zmrazené závitky vám budou skvělou záchranou.  

Zapojte se do konverzace

  1. Nejaký tip, kde prosím sa dá v Prahe kúpiť toto cesto? Mám len obyč.ryžový papier a to nie je ono…

    1. Markéta says:

      Dobrý den, sázkou na jistotu je Makro. Bohužel nejsme z Prahy a tak v tomto nemáme v hlavním městě přehled :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena