ČOKOLÁDOVÁ GRANOLA

14.8K

Pomalu začínám přemýšlet nad nacházejícími Vánoci a nad tím, co komu nadělíme pod stromeček. Vždy jsem patřila mezi ty, kteří rádi rozdávají radost a kromě dárků, za kterými musím do obchodu, vždy přibalila i ten, který jsem s láskou vytvořila v domácí dílně. Už nějaký ten rok je naší domácí dílnou především kuchyně a právě ona je tím místem, kde vzniká největší množství jedlých dárků. Letos jich tam bude vznikat opravdu mnoho.

Ať už se jedná o pralinky, domácí nutellu či něco na rychlou snídani, možností je mnoho a dnes se podíváme na tu poslední z jmenovaných. Na naši oblíbenou čokoládovou granolu.

Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 45 minut
Co budete potřebovat (na 3/4 kg granoly):

  • 300 g ovesných vloček,
  • 1 lžička skořice,
  • 50 ml kokosového oleje,
  • 60 g medu,
  • 100 g pekanových ořechů,
  • 100 g mandlí,
  • 50 g lískových ořechů,
  • 50 g slunečnicových semínek,
  • 100 g oblíbené čokolády.

Do granoly můžete zvolit jakékoliv ořechy dle vlastní chuti, postup se zde nemění. My vybrali naši oblíbenou trojici pekany-lískové-mandle. Současně do granoly můžete přidat i sušené ovoce. To je dobré nakrájet na menší kousky a péct až v druhé fázi. Tedy po 15ti minutách pečení je zamíchat do granoly při promíchávání. Předejdete tak případnému připálení, na které je sušené ovoce náchylné.Postup:

  1. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  2. Do větší misky vsypeme ovesné vločky. Přidáme skořici a směs promícháme.
  3. Do sypké směsi vlijeme med a kokosový olej (Kokosový olej je dobré mít rozpuštěný, aby se jím vločky lépe obalily.). Vše pečlivě promícháme (Kokosový olej vločky hezky navlhčí i provoní a med jim zaručí nejen sladkou chuť, lesk, ale i křupavost. Pokud Vám ve směsi vzniknou hrudky medem slepených vloček, vůbec to nevadí, ba naopak. Tyto hrudky v ní máme nejraději.).
  4. Mandle lehce pokrájíme, pekany nalámeme a poté je nasypeme k vločkám. Dále přidáme lískové ořechy a slunečnicová semínka. Vše opět promícháme, aby se med a kokosový olej dostal i na ořechy a semínka a poté připravenou směs rovnoměrně rozprostřeme na plech s vyšším okrajem a hezky ji uhladíme.
  5. Plech s granolou dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C na 30 minut. 
  6. Po 15 minutách pečení granolu hezky od krajů promícháme a dáme péct na dalších 15 minut. 
  7. Než granola zezlátne rozpustíme ve vodní lázni čokoládu (Vodní lázeň připravíme tak, že do menšího kastrolku nalijeme dostatek vody. Na kastrolek položíme horkovzdornou misku, která bude zcela kopírovat okraj kastrolku tak, aby těsnila, a zároveň bude ponořená ve vodě. Do misky vložíme nalámanou čokoládu a vodu dáme vařit. Ve chvíli, kdy se voda vaří, stáhneme teplotu a čokoládu necháme rozpustit. Čokoládu rozpusťte horkem, vodu již nevařte, aby Vám voda do čokolády nechrstla a čokoláda se pak nesrazila.).
  8. Když je granola již upečená, opět ji hezky promíchejte a rozpuštěnou čokoládu do ní nalijte. Čokoládu do granolu pečlivě zamíchejte a poté ji rozprostřete na pečicí papír a nechejte vychladnout a zatuhnout.
  9. Stuhlou granolu nalámejte a rozdrolte (Nechejte i několik slepených kusů. Ty jsou krásně křupavé.) a nasypejte do uzavíratelné nádoby.
  10. Čokoládovou granolu uchovávejte v lednici nebo v chladu, aby byla stále hezky tuhá a křupavá. Při pokojové teplotě by se mohla čokoláda na granole roztékat. 

Mnoho snídaňových receptů naleznete v naší nové kuchařce nejen pro děti. Pokud tedy hledáte více inspirace KLIKNI ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena