PODVODNICE

11.1K

Když se řekne podvodnice, každý si představí ženskou, která ho oholila až na kost. Ano i my to tak máme! S podvodníky máme totiž hojné zkušenosti. Dnes Vám však nebudeme vyprávět o tom, jak nás na dovolené oškubali, ale o tom, jaké jsou podvodnice báječné vánoční cukroví. 


Podvodnice jsou jedním z nejstarších českých cukroví a tak by na Vašem vánočním stole neměly chybět. Navíc o něm většina lidí hovoří jako o nejsnadnějším cukroví vůbec, takže není důvod se ho bát! Možná jenom trošku! Je totiž pravda, že nám chvíli trvalo, než jsme se naučili těsto správně utopit! Poprvé se nám ve vodě rozpustilo, protože jsem ji napustili teplou. Podruhé bylo z nějakého doposud neznámého důvodu tvrdé, jako beton. No a jednou, teď se podržte, nám úplně zmizelo! Tedy zmizelo jenom mě. Postupem času jsem se totiž dopátrala, že mi ho Franta spláchnul do záchoda. Bál se totiž, že by to mohla být nějaká až moc zdravá večeře, tak si to raději posichroval a na tajňačku se ho zbavil. Nyní už po těch letech víme, jak na to a dnes se s Vámi o tento skvělý recept chceme podělit.






Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 1 hodina 15 minut + 12 hodin kynutí těsta

  • 5 minut příprava kvásku,
  • 10 minut kynutí kvásku,
  • 10 minut příprava těsta,
  • 30 minut vykrajování těsta,
  • 15 minut pečení,
  • 5 minut obalování.

Co budete potřebovat (na 200 malých hvězdiček):

  • 1 lžíce vlažného mléka, 
  • 40 g čerstvého droždí, 
  • 1 lžička krupicového cukru, 
  • 400 g hladké mouky, 
  • 250 g másla, 
  • 100 g mletých ořechů (dle chuti), 
  • moučkový cukr s pravou vanilkou na obalování.

Postup:

  1. Do hrníčku nalijeme vlažné mléko (Mléko musí být vlažné, né horké, horké mléko by mohlo zabít kvasnice.), droždí, lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Vše umícháme v hladké těstíčko, hrnek přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Když kvásek zdvojnásobí svoji velikost, přidáme k němu ostatní suroviny a vypracujeme kompaktní těsto, které vytvarujeme do tvaru koule. 
  3. Do velké mísy nalijeme studenou vodu a těsto do ní ponoříme tak, aby bylo celé potopené. Tento potopené těsto necháme na kuchyňské lince kynout do druhého dne. 
  4. Druhý den těsto vytáhneme z vody a na pomoučeném vále jej vyválejte na 5 mm silně. Z těsta vykrájíme oblíbené tvary, které přeneseme na pečícím papírem vystlané plechy. 
  5. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  6. Do velké mísy nasypeme 300 g vanilkového cukru.
  7. Připravené podvodnice pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 160 °C a po upečení je ještě horké obalíme ve vanilkovém cukru. 

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    To je super, připomíná mi to vzhledem tzv. "nafouklé", které děláme na vánoce, až na to že je děláme z listového těsta, dáme péct a obalíme v cukru:-)

    http://www.jdeocestu.blogspot.cz

    1. Markéta says:

      To je také zajímavý tip na cukroví, děkujeme!

  2. Helena Davidová says:

    Markét, díky za připomenutí! Pekla je manželova maminka, byly dobré!
    Hezký večer, Helena

  3. Michaela N. says:

    Skvělý tip, říkala jsem si, že bych letos udělala něco, co jsem ještě nepekla a tak zkusím ty tvoje podvodnice 🙂

    1. Markéta says:

      Určitě vyzkoušej a dej vědět jak se povedly. Věříme, že ti budou chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena