SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 60: POMERANČOVÝ ZÁVIN

1.7K

Taky Vám pomeranč a mandarinky evokují Vánoce? Jakmile během roku ucítím někde v místnosti čerstvě rozdělané jedno z těchto ovocí, hned ve mě ta vůně navodí vánoční atmosféru a je jedno, že je zrovna květen. Když jsem tedy tuto adventní neděli procházela Sandtnerku, abychom s Františkem připravili k posezení u 3. adventní svíčky něco dobrého na zub, narazila jsem na pomerančový závin, který ve mě hned na první pohled navodil krásný svátečný pocit. Volba dnešního dezertu byla tedy jasná. Upekli jsme pomerančový závin, jehož příprava byla ještě jednodušší, než jsme čekali a odměnou nám byl velmi chutný, vánočně lazený dezert.  

Co budete potřebovat (2 menší roládky):
  • 100 g moučkového cukru,
  • 4 vejce,
  • 1 malý pomeranč,
  • 100 g hrubé mouky,
  • 150 g másla,
  • 10 g mouky na vymazání,
  • 150 g meruňkové zavařeniny.
Recept podle Sandtnerky:
Cukr a žloutky třeme 12 – 15 minut, pak přidáváme za stálého míchání šťávu z pomeranče a nastrouhanou kůru, z lehka přidáme tuhý sníh současně s hrubou moukou. Těsto upečeme do růžova jako piškotový závin, ještě teplý potřeme meruňkovou zavařeninou, zatočíme a buď jen pocukrujeme nebo polijeme pomerančovou polevou.
Poleva: 140 g cukru moučky, 2 lžíce vařící vody a 2 lžičky pomerančové šťávy třeme v míse tak dlouho, až je poleva bílá, lesklá a hustá,  potom ji rychle rozetřeme plochým nožem na závin. 
Jako vždy jsme postupovali podle receptu. Když však pečeme závin, jsme zvyklý jej hned po vytažení z trouby zarolovat přes vlhkou utěrku. Už několikrát se nám totiž stalo, že roláda rychle vychladla a nešla poté zarolovat. Pekli jsme ji v troubě předehřáté na 182 °C zhruba 10 minut. Upečenou roládu jsme polevou nepotírali, ale roládu jen pocákali, pro naše chuťové buňky by totiž celopotřená byla příliš sladká.
Doba přípravy 30 minut s náročností 1/5.
Poznámky:
  • Po vytažení z trouby je lepší roládu rovnou zarolovat, chvíli nechat zarolovanou a poté rozrolovat a natřít marmeládou. Nestane se Vám pak, že by se při rolování rozpadala.   

Zapojte se do konverzace

  1. carolinnemach says:

    Vypadá tak krásně, že ho snad vyzkouším už tento víkend! 🙂
    http://carolinnemach.blogspot.cz/

    1. Markéta says:

      Budeme rádi, když dáš vědět jak ti chutnal!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena