SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 62: IŠLSKÉ DORTÍČKY

7.4K



Išlské dortíčky se za života mojí babičky u nás pekly každé Vánoce. Pak jsme je však z nějakého důvodu přestali dělat a k jejich vzkříšení došlo až zase letos, kdy jsme přemýšleli, čím doplnit klasickou sadu cukroví. Na pečení dortíčků jsme se obzvláště těšili. Oba jsme si totiž pamatovali, že jsou vážně vynikající. Jakmile jsme se však do výroby pustili, hned jsme si vybavili důvod, proč vlastně z našeho vánočního stolu zmizely. Těsto jsme jakžtakž zpracovali, ale kámen úrazu nastal při následující výrobě. Těsto nešlo vyválet, stále se trhalo, přilepovalo se na vál i válek, rozpadalo se a bylo celkově nezkrotitelné. S žádným z letošních cukroví jsme se nevykrajovali tak dlouho jak s těmito dortíky. Pokud však poslechnete pokyny paní Santnerové do detailu a upečete dortíčky o velikosti koblihy, určitě Vám jejich výroba tolik času jako nám nezabere. My jsme se však této velikosti zalekli a raději zvolili naši mini verzi. Obávali jsme se totiž toho, že bychom se po Vánocích nevešli do kalhot a obecně, že by se nám dortíčky ani nevešli na stůl.



Co budete potřebovat:

  • 210 g hladké mouky, 
  • 20 g kakaa, 
  • 70 g cukru, 
  • na špičku nože vanilky, 
  • 1 cm2 strouhané citrónové kůry, 
  • 40 g loupaných mandlí,
  • na špičku nože skořice,
  •  140 g másla.

Recept podle Santnerky:
Na vál si připravíme hladkou mouku, kakao, vanilkový cukr, na špičku nože skořice, strouhanou citrónovou kůru a loupané, jemně usekané mandle. Do směsi rozsekáme máslo, vypracujeme těsto a dáme je na půl hodiny do chladna. Z těsta vyválíme plát 1/4 cm silný, koblihovým kroužkem vykrájíme kolečka (dortíčky), složíme je na máslem potřený, moukou posypaný plech a v dobře vytopené troubě pečeme do růžova. Na polovinu upečených koleček rozetřeme 1/2 cm vysokou oříškovou nádivku, druhou polovinu koleček polijeme čokoládovou polevou a než čokoláda ztuhne, položíme doprostřed půlku vlašského ořechu. Ozdobená kolečka položíme na kolečka s nádivkou, urovnáme a hotové dortíčky složíme do papírových košíčků. Místo nádivky můžeme dortíčky naplnit i zavařeninou.
Nádivka: 100 g cukru, 3 žloutky a mletou vanilku třeme v míse 20 minut. Pak přidáme 1 lžičku rumu, 20 g rybízové zavařeniny a 150 g opražených loupaných lískových oříšků a vše dobře promícháme. Je-li nádivka hustá, přidáme rum, do řídké přidáme strouhankové piškotové drobečky nebo oříšky. Na ozdobu si připravíme 50 g vlaškých ořechů.


My jsme tedy nedělali takové koláče jako paní Sandtnerová, ale kolečka o velikosti cca 3 cm. Další změnou bylo, že jsme těsto nechali odležet do druhého dne, jak jsme zvyklí. Z důvodu větší trvanlivosti jsme navíc nepřidávali do krému žloutky. Dortíčky jsme pekli na 160 °C. Jinak celá příprava probíhala dle pokynů paní Sandtnerové, a ač nás prvotní neporozumění si s těstem začínalo odrazovat od opakování pečení, po ochutnání kompletního išlského dortíčku jsme přesvědčeni o tom, že je příští rok musíme udělat znovu.

Doba přípravy 3 hodiny plus odležení těsta 24 h. S náročností 3/5.

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Tyhle dobrůtky děláme s babičkou každý rok a vždy se po nich jen zapráší. Jen mi přijde, že tohle cukroví mo lidí nedělá, tak jsem ráda že ho představuješ i tady na blogu 🙂

    1. Markéta says:

      Bohužel nedělá, ono je dost pracné, ale za tu námahu rozhodně stojí!

  2. www.pavlinalatalova.cz says:

    Ty vypadají bezvadně :3

    MagicBeautyLife

  3. Alena says:

    Sestra je dělává a jsou výborné

  4. Gabriela says:

    Dobrý den, děláme je podle tohoto receptu už několik desítek let od mého dětství. Ten problém s trháním těsta tam byl vždycky. Vyřeší to přidání žloutku popřípadě celého vejce – podle toho, jak moc saje mouka.

    1. Markéta says:

      Děkujeme za krásný tip, určitě se bude hodit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena