VÁNOČNÍ ŠTOLA

9.6K

V poslední době jsme se na Nepleše věnovali především tradiční české kuchyni a aby tu těch tradičně českých receptů nebylo příliš, rozhodli jsme se pro nějakou tu inspiraci podívat k našim zahraničním sousedům. Tím, že se Vánoce nezadržitelně blíží a my si chtěli navodit příjemnou vánoční atmosféru, rozhodli jsme se upéci oblíbenou a velmi ceněnou drážďanskou štolu. Ani jeden z nás sice nejsme milovníky kandovaného ovoce a hrozinky, ty my naprosto nesnášíme, jak už jejich název napovídá, jsou totiž hrozný! I přesto jsme se rozhodli tuto oblíbenou pochoutku upéci a na její ochutnání se velmi těšíme. Navíc máme v naší rodině člena, který má sušené ovoce rád a jelikož má za 14 dní narozeniny a 14 dní musí štola odležet, upéci tento recept se naprosto nabízelo. Bude to skvělý narozeninový dárek!
Víte, že skoro každý německý region má svoji štolu? A že tou nejznámější je ta drážďanská? Drážďanská štola má dokonce své vlastní slavnosti, které probíhají v sobotu před druhou adventní neděli. V rámci těchto slavností se peče 4 tunová štola, která je na slavnostech rozkrájena a rozdána mezi návštěvníky vánočních trhů. Zajímavé je také to, že první zmínky o štole pochází již ze 14. století. Tehdy byla štola taková dosti chudá, nedávalo se tam žádné ovoce, ani ořechy ani máslo a bylo to takové církevní postní jídlo. Postupem času došlo k ústupku, kdy papež dovolil dávat do štoly máslo, ale za to zatížil štolu daní, ze které se platily opravy kostelů. To jsou věci že?

Co budete potřebovat (na 2 3/4 kilové štoly):

  • 500 g hladké mouky, 
  • 200 g cukr krystal (100 g klasického a 100 g s vanilkou),
  • 1 kypřící prášek,
  • 180 g másla,
  • 2 vejce,
  • 1 citrón,
  • 250 g tvarohu,
  • 100 g mandlí,
  • 50 g vlašských ořechů,
  • 100 g směs kandovaného ovoce,
  • 100 g rozinek,
  • rum.
Rozinky si den předem naložíme do rumu.

Mouku si promícháme s kypřícím práškem. Poté přidáme cukr, změklé máslo, vejce, 1 lžíci citrónové šťávy, kůru z jednoho citronu, tvaroh, ořechy, rozinky a kandované ovoce a propracujeme v kompaktní těsto. Těsto vyválíme na 3 cm vysokou placku, kterou zarolujeme a spodní cancour necháme koukat, aby se vytvořil typický tvar štoly. Štolu potřeme máslem a dáme ji péci na 180 °C asi 15 minut. Poté štolu potřeme rozehřátým máslem, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 30 minut. Po 15 minutách opět štolu potřeme máslem a dopečeme ji. Upečenou štolu necháme mírně vychladnout a naposledy ji potřeme rozehřátým máslem, posypeme velkou vrstvou moučkového cukru a necháme zcela vychladnout. Když je štola hezky studená, pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme 14 dní v chladnu odpočívat. Snad to vydržíte, je totiž neodolatelná!

Doba přípravy 60 minut +14 dní odpočívání. Náročnost 1/5. Náročné je jen vydržet jí nesníst.

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Kde prosím kupujete kvalitní kandované ovoce? Děkuji. Lenka

    1. Markéta says:

      Kandované ovoce jsme si vyrobili doma. Když jsme však neměli vlastní zásobu, koupili jsme značku Wolfberry BIO a byli jsme spokojeni. Jelikož však nejsme velcí konzumenti kandovaného ovoce, nedokážeme určit kvalitní značku, mnoho jsme jich zatím nevyzkoušeli.

  2. Unknown says:

    Vaše štola vypadá úchvatně :). Hrozinky opravdu hrozné jsou, ale štolu nebo mazanec si bez nich nedokážu představit, přestože je skousnu se zhnuseným výrazem :D.
    Štola mi v Praze strašně dlouho unikala a poznala jsem ji až když jsem začala slavit Vánoce s manželem v Liberci, který jí znal z domova. Těžko říct, jestli je tady na Liberecku známější, když jsme blíže k její domovině nebo je to prostě tím, že u nás doma většinou i ta vánočka chyběla..
    Každopádně já se zrovna chystám pustit se do štoly s marcipánem, aby toho předvánočního pečení nebylo málo, tak snad bude tak krásná jako ta Vaše :).

  3. Štola je výborná. Včera upečeno a už půlka pryč 😉.
    Byla zkušební z poloviční dávky a bez rozinek a brzy musím péct znova… Moc díky za recept

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme, že chutná. Vážíme si toho.

  4. Gabriela says:

    Dobry den, nejak mi neni jasna doba peceni. 15minut, potom vyndat, znovu potrit a dalsich 30minut. Po 15minutach opet potreme, takze potom dalsich 15, celkem tedy 45minut, nebo 60? Dekuju.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      štola se peče 45 minut a každých 15 minut se potírá (včetně před pečením a po upečení, celkem tedy 4krát).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena