
Rodiče odjeli na dovolenou a nám byl opět svěřen důležitý úkol, postarat se o jejich milovanou zahrádku. Každý den tedy sklízíme ovoce, zeleninu a sbíráme lány bylin, abychom je nasušili na zimu. Půda je už narvaná k prasknutí a já nemůžu ani dovřít dveře, aniž by mi z nich nečouhala meduňka, divizna či smil. Myslím, že letošní normy máme již splněny a tak další sušené bylinky budou už pouze a jen nad plán. Nastává tedy čas je zpracovat čerstvé. A co z toho všeho hoří nejvíce? Levandule, jejiž sezóna je na samotném vrcholu. Dámy a pánové dnes máme tu čest Vám představit levandulový sirup zpracovaný z čerstvé levandule.

Co budete potřebovat:
- 20 snítků čerstvé levandule,
- 2 l vody,
- 1 bio citron,
- 1,4 kg cukru,
- 1 lžička kyseliny citrónové,
- 1 skořice (celá).
Nejprve z levandule vyklepejte všechny broučky. Poté ji spolu s nakrájeným citrónem dejte do velkého hrnce a zalijte vroucí vodou. Takto připravený nálev nechejte stát do druhého dne (24 h). Druhý den nálev sceďte přes gázu a pořádně vymačkejte. Přidejte cukr, kyselinu citrónovou a přiveďte k varu. Vařte cca 15 minut, než se cukr zcela rozpustí. Z vrchu sirupu odstraňte pěnu a nalijte do připravených sklenic.
Doba přípravy 30 minut + 24 h státní. Náročnost 1/5.

ach ach, tak to musí byť mňamka! skvelé na horúce dni! :).
KEJMY ♥.
Markétko, já v Dubaji ještě nebyla a ještě jsem nedělala levandulový sirup. Každopádně jdu dnes do něj:o)! Určitě vyzkouším. Když už mám malinový, zázvorový, mátový, tak levandule nesmí chybět! měj se moc krásně. Inka