SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 89: DOMÁCÍ SÝR

1.5K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
To, že nás vaření baví, to zde už asi zmiňovat nemusíme. V dnešním Sandtnerkovském okénku však máme potřebu říci, že vaření nás baví natolik, že již přestalo zahrnovat pouhou přípravu jídel, ale čím více vaříme, tím více nás začíná lákat domácí samovýroba. Pečivo si už prakticky nekupujeme, ale kuchtíme si vlastní. Limonády z obchodů nás již taky omrzely, ty naše jsou totiž lepší a ještě než se vrhneme na výrobu domácích uzenin, rozhodli jsme se zabřednout do výroby domácích sýrů. Skvěle se k tomu hodila naše Sandtnerkovská výzva, kde jsme v praktické kuchařce paní Sandtnerové opět objevili něco zajímavého. Tentokrát to byl domácí sýr z tvarohu, který je skvělým začátkem jak s domácí samovýrobou začít.
Co budete potřebovat:
  • 500 g tvarohu,
  • sůl,
  • kmín,
  • 100 – 120 g másla,
  • paprika,
  • 1 žloutek.

Recept podle Sandtnerky:

Tvaroh osolíme, okmínujeme, dáme do porculánové nádoby a ubrouskem přikrytý dáme 3 – 4 dny uležet. Každý den jím zamícháme. Poté sýr prolisujeme nebo na masovém strojku umeleme. Na kastrole si rozpálíme do žluta máslo, přidáme trochu papriky a sýr a stále jím míchajíce vaříme, až začíná houstnouti. Porculánovou mísu vypláchneme studenou vodou, horký sýr do ní nalijeme a dáme stuhnouti. Potom jej vyklopíme a 1 – 2 dny sušíme na vzduchu. Taktéž můžeme při vaření přidati do sýra žloutek.
My jsme opět postupovali podle receptu. Papriky jsme použili 1 lžičku a sýr jsme místo porcelánové mísy nalili do formy na srnčí hřbet, aby měl hezký tvar. Každé odležení náš sýr pak raději absolvoval v ledničce a díky tomu také déle vydržel.
Poznámky:
  • Použili jsme tvaroh v obalu – né ve vaničce.
  • Takto připravený sýr vydrží cca 1 týden od doby usušení.  
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Zapojte se do konverzace

  1. Helena Davidová says:

    Tak tuhle dobrotu si dělal můj děda, s paprikou…
    Určitě vyzkouším!
    Market, přeji hezké dny, Helena

    1. Markéta says:

      To jsem ráda, že to někdo zná! Vám též krásné dny.

  2. Marie Králová says:

    Zajímavý recept , asi také vyzkouším. M.

    1. Markéta says:

      Vyzkoušejte, nebudete litovat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena