PROSTĚ NEJLEPŠÍ PALAČINKY

9.5K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
Palačinky jsou snad první dezert, který jsem se naučila připravovat, a dost možná to bylo také první jídlo, které pod mýma rukama spatřilo světlo světa. Vždycky jsem je měla ráda a myslím, že kdybych sečetla to množství, kolik jsem jich za ta léta spořádala, asi bychom se hodně divili. Jsou prostě super a to je důvod proč jsou asi nejčastějším dezertem, který si v restauracích objednávám. Sama jsem už kolikrát přemýšlela nad tím, zda bych neměla náš nepleší recept na palačinky zařadit do naší nepleší sbírky! Na druhou stranu je jejich příprava tak strašně jednoduchá, že mi bylo snad i trapné je sem dávat. Pak mi však František připomenul, jak jsem mu v našich začátcích dělala palačinky tvrdé a vysušené tak, že ani nešly rolovat, pouze se lámaly, a tak jsem usoudila, že bez palačinek by to tady nebylo kompletní. Dnes Vám tedy představuji naše vychytané palačinky s tvarohem, třešněmi a višňovým sirupem a věřím, že i Vám navodím chuť na to, tuto generacemi ozkoušenou dobrotu přichystat.
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/
Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 1 hodina

  • 10 minut příprava těsta,
  • 30 minut odležení těsta,
  • 5 minut příprava náplně (během odležení),
  • 20 minut smažení a plnění palačinek.

Co budete potřebovat (na 10 kusů):

Na těsto:
  • 500 ml mléka,
  • 180 g hladké mouky,
  • 20 g vanilkového cukru,
  • 2 vejce,
  • 5 ml rumu,
  • 1 lžíce citrónové kůry,
  • špetka soli. 
Na něco dovnitř:
Postup:

  1. Do větší mísy nalijeme mléko, přidáme vejce, cukr a sůl a vše pořádně promícháme kvedlačkou. Dále přidáme prosátou mouku a opět kvedlačkou pěkně zapracujeme. Na závěr přimícháme nastrouhanou citrónovou kůru a rum a takto připravenou směs necháme 1/2 hodiny rozležet v lednici. 
  2. Mezitím, než nám těsto odleží si přichystáme náplň do palačinek. Tvaroh dáme do misky, přidáme vanilkový cukr a na kousky nakrájené vypeckované třešně a vše důkladně promícháme, aby byly suroviny rovnoměrně rozprostřeny.
  3. Na těžké pánvi smažíme na rozpáleném oleji palačinky sběračku po sběračce zhruba minutu z obou stran a ještě teplé je plníme tvarohem s cukrem a třešněmi a na závěr je můžeme dle chuti polít syrobem.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Zapojte se do konverzace

  1. Martina says:

    Nádhera. Vůbec to není trapné, palačinky neumí připravit každý. Přeji prima dny, M.

  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

  3. Medvěd Adam says:

    Super recept! 🙂 Obecně recepty na palačinky jsou velmi jednoduché co do poštu ingrediencí a postupy přípravy. Ale ty malé úpravy jako vanilkový cukr nebo pár kapek rumu navíc tomu receptu dodají kuchařský rukopis autorky či autora 🙂

    1. Markéta says:

      Velice děkujeme za krásná slova!

  4. Anonymní says:

    Čím to tedy bylo, že původně byly palačinky tvrdé a lámavé? Jak jste toto eliminovala? Díky Vendula

    1. Markéta says:

      Zvolili jsme lepší poměr surovin, více tekutin a kratší dobu smažení.

  5. Palačinkovač says:

    Super. Já osobně místo rumu používám rumovou příchuť. Přidat vanilkový cukr mě nenapadlo. Super nápad!

    1. Markéta says:

      Děkujeme!

  6. Lucie says:

    Dobrý den, Vaše palačinky vypadají nádherně. Taky je už odmala miluju, ale každý pokus o jejich přípravu je u mě trochu loterie 😀 Můžu se zeptat, zda smažíte nasucho (nebo na oleji či másle) a jakou pánev máte? Myslím povrchovou úpravu. Moc děkuji 🙂

  7. Děkuju děkuju a děkuju, konečně jsme si doma pochutnali… Jsou to ty nejlepší palačinky na světě… doporučuji udělat hned dvojitou dávku 💖

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme, že se recept líbí 🙂

  8. Dobrý den. Jako velký milovník rumu oceňuji nápad přidat do těsta rum. Palačinky si dělám občas když mě přepadne chuť na něco sladkého nebo když chci potěšit ženu po dlouhém dni v práci chutnou večeří. Příště jistě vyzkouším váš recept. Myslím, že bude chutnat nám oběma. Děkuji Petr N.

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme za tak krásnou zprávu. Přejeme ať chutnají 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena