RAKVIČKY

9.5K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
 
Je snad něco lepšího než rakvičky? Pro mě tedy ne! Zamilovala jsem si je už jako malá holka a jen těžce se zbavuji té závislosti na nich. Má láska k nim je totiž nehynoucí! 


Jejich sladce křupavá žloutková skořápka s pořádnou porcí šlehačky mi vždy vykouzlí úsměv na tváři a já jen marně odolávám každodenním návštěvám cukrárny. Škoda jen, že díky potřebě uspokojit rakvičkami velké množství lidí, z nich v cukrárnách vymizela poctivost a žloutková lahoda tak byla nahrazena žloutkovou hmotou z mouky. Co na plat. Chce-li si člověk pochutnat na tradiční české rakvičce, musí cukrárnu pohledat anebo nejlépe si je upéct sám v pohodlí domova. Ono na tom totiž vůbec nic není!  

Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 3 hodiny

  • 15 minut příprava těsta,
  • 15 minut příprava rakviček do formiček,
  • 2 hodiny sušení (nebo méně, záleží na velikosti formičky)

Co budete potřebovat (na 15 kousků košíčků):

  • 5 žloutků,
  • 180 g moučkového cukru,
  • 20 g vanilkového cukru,
  • pár kapek citrónové šťávy.
Postup:

  1. Nejprve si formičky pečlivě vymažeme olejem. (Jelikož jsme si ještě nepořídili klasické formičky na rakvičky, používáme na ně staré plechové formičky na košíčky.)
  2. Troubu dejte předehřívat na 150 °C.
  3. Žloutky dáme spolu s cukrem (moučkovým i vanilkovým) do větší nádoby a začneme je šlehat (Nejjednodušší je použít kuchyňského robota, ale pokud jej nevlastníte nezoufejte, i s ručním metličkovým mixérem dosáhnete dobrého výsledku.). Žloutky s cukrem šlehejte tak dlouho, dokud nezískají konzistenci nadýchané bílé pěny, trvá to zhruba 10 minut.
  4. Do vyšlehaných žloutků přidáme pár kapek citrónové šťávy, kterou pečlivě zašleháme a lžičkou nebo za pomoci zdobícího sáčku je plníme do připravených formiček. Formičky plňte pouze do zhruba dvou třetin velikosti formičky, aby Vám při pečení nezačali z formiček přetékat.
  5. Připravené formičky dejte na plech, a vložte je do trouby vyhřáté na 150 °C. Nyní je chvíli sledujte a jakmile se zvednou až po okraj formičky, ztlumte troubu na 100 °C a dopečte (sušte) je ještě 110 minut.
  6. Ještě teplé rakvičky vyndáme z formičky a poté co vychladnou je ozdobíme dotuha vyšlehanou šlehačkou.

Pokud nemáte využití pro zbylé bílky, vyzkoušejte například dort pavlova nebo jeho obdobu Baby pavlova.

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Tak právě dnes jsem ochutnala Pavlova a Rakvicky A ještě se všichni olizujeme jaka to byla dobrota děkuji moc vynikající

    1. Markéta says:

      To je milá zpráva, děkujeme, že Vám chutná!

  2. MARTINA says:

    Tak jsem je upekla a během odpoledne všechny zmizely no když přišla návštěva mlaskali a pěkně nadrobili vynikající recept

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme za pochvalu, vážíme si toho.

  3. Gabriela says:

    Prosím jak dlouho vydrží suché rakvicky a jak je skladovat ? 🙏

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      skladuji v sáčku v lednici. Vydrží i několik týdnů, ale čím dříve se sní tím lépe :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena