ITALSKÉ SLANÉ TYČKY

3.7K
Na tyhle italské slané tyčky jsem měla spadeno už hodně dlouho. Často se s nimi setkáváme na různých sešlostech a oslavách a vždy se po nich jenom zapráší. Je to totiž takový malý mor. Jakmile jednu ochutnáte, určitě neskočíte pouze u té jedné. Ani u mě tomu není jinak! Co si budeme totiž nalhávat, je to ideální pohoštění na párty, kterým nikoho neurazíte, ba naopak každého potěšíte. Navíc když se je naučíte upéci doma, překvapíte ne jednoho hosta. Nebojte, ono na tom ve směs nic není a dokonce jsou lepší než ty kupované! Jaký by to byl závěr roku bez slaných tyček?
Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut
  • Příprava těsta 15 minut,
  • celkové kynutí 1,5 hodiny,
  • práce s těstem 15 minut,
  • pečení 15 minut.

Co budete potřebovat (na 25 ks):

  • 200 ml vody,
  • 20 ml olivového oleje + na potření,
  • 360 g hladké mouky,
  • 10 g droždí,
  • 1/2 lžičky soli.

Postup:

  1. Hladkou mouku prosejeme přes síto do velké mísy, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu a rozdrolíme droždí. V důlku umícháme z vody, droždí a trochy okolní mouky hustější kašičku a mísu přikryjeme utěrkou. Na teplejším místě necháme v míse vzejít kvásek (trvá to asi 15 minut). Když kvásek vykyne, můžeme pokračovat dále.
  2. Do mísy přidáme olej, a někam na kraj mouky trochu soli tak, aby zatím nepřišla do kontaktu s kváskem, později se tomu už nevyhneme. Rukou směs zamícháme a suroviny spojíme v kompaktní hmotu.
  3. Těsto vyndáme na vál a 5 minut propracováváme, dokud nevznikne kompaktní pružné těsto. 
  4. Vypracované těsto vložíme zpět do mísy, přikryjeme jej fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
  5. Než nám těsto vykyne, vyložíme si plechy pečícím papírem (měly by Vám stačit 3 plechy)
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na 25 kousků, které vyválíme na stejně tlusté a stejně dlouhé hady (cca 25 cm). Každého hada obalíme v máku nebo hrubé soli (se solí to nepřežeňte) nebo jiných oblíbených semínkách a přemístíme je na pečícím papírem vystlané plechy (dávejte je alespoň 2 cm od sebe). Plechy přikryjeme fresh folií a necháme 15 minut odpočívat.
  7. Mezitím dáme předehřívat troubu na 200 °C.
  8. Odpočaté tyčky potřeme trochou olivového oleje a dáme péct do vyhřáté trouby na 15 minut.
  9. Upečené tyčky necháme vychladnout a podáváme buď samotné nebo k pikantnímu dipu. Tyčky vydrží čerstvé i několik dní, pokud je vychladlé dáte do skleněné uzavíratelné nádoby.

Zapojte se do konverzace

  1. The brunette life says:

    Tak to vypadá super! Možná je vyzkouším na silvestra ♥

  2. Viktorie Pavlová says:

    Víš proč nesnáším foodblogy? Protože mám pak vždy hroznou chuť na všechno 😀 😀 😀 A ještě horší je, když jsou ty fotky tak skvělý, jako tvoje! :(((( Chjo! Proč mi to děláte! Mňam!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena