LUSSEKATTER

3.3K
Myslíte, že pečeme Jidáše? Ale kde že. Toto jsou Lussekatter, neboli Luciiny kočičky, což je tradiční švédské pečivo, které se v den svátku svaté Lucie, tedy v nejtemnější den v roce, peče ve švédských městech a vesnicích. Svým tvarem i chutí sice mohou připomínat naše velikonoční Jidáše, ale na rozdíl od nich, jsou barvou i chutí výraznější. Jsou totiž doplněné o šafrán, který je dělá zářivě žlutými. Mají totiž barvou rozzářit jinak temný den. Ne nadarmo se říká: “Lucie noci upije, ale dne nepřidá!” 
Ve Švédsku tento den ohlašuje příchod Vánoc a je nejživějším dne v roce. Již v časných ranních hodinách chodí po švédských městech a vesnicích mladé ženy oděné do dlouhých bílých šatů a nabízejí toto šafránové pečivo. Svátek svaté Lucie je tradičně zakotven ve všech severských zemích, kořeny má však i u nás, pojďme si tedy tento tmavý den roku rozzářit jemným kynutým pečivem a přinést tak do našich domovů trochu toho světla v podobě žlutých Lussekatter.
Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny 30 minut
  • 15 minut vaření,
  • 30 minut práce s těstem a surovinami,
  • 1 hodina 30 minut kynutí,
  • 15 minut pečení.

Co budete potřebovat (na 14 kousků):

  • 150 ml mléka,
  • 150 ml vody,
  • 520 g hladké mouky,
  • 30 g loupaných mandlí,
  • 100 g cukru,
  • 50 g másla,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 1 lžička šafránu,
  • 1 sáček sušeného droždí,
  • 1 vejce na potření.


Postup:

  1. Dva pečící plechy si vyložíme pečícím papírem.
  2. Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme šafrán a přivedeme k varu. Jakmile se mléko začne vařit, vypneme ploténku a rendlík odstavíme. Šafrán necháme v mléce 15 minut louhovat. 
  3. Nyní si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažnou vodu (musí být vlažná, né horká, horká voda by zabila kvasinky), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut. 
  4. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl a najemno nasekané loupané mandle.
  5. Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme šafránové mléko a kvásek a vypracujeme kompaktní těsto. Postupně do něj zapracujeme i změklé máslo. Těsto vyklopíme na vál a zhruba 5 minut jej hněteme až je pěkně vláčné a pružné. Takto připravené těsto dáme zpět do misky, kterou jsme si předem vymazali tenkou vrstvou oleje, zakryjeme jej fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu. 
  6. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, několikrát jej promáčkneme pěstí a rozdělíme na 14 stejných dílů. Každý kousek těsta tvarujeme do různých tvarů. Tradiční jsou spirály, a esíčka, často se také můžeme setkat s tvarem písmene U, jehož konce jsou zahnuté tak aby připomínaly vlnité vlasy.
  7. Tvary přesuneme na připravené plechy a zakryté fresh folií je necháme 30 minut kynout.
  8. Vykynuté tvary pomažeme ušlehaným vajíčkem s 1 lžící vody a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
  9. Lussekatter podáváme ještě teplé.

Už jste někdy zkoušely toto tradiční švédské pečivo?

Zapojte se do konverzace

  1. Helena Davidová says:

    Taky jsem pekla, Markét, jen podle trochu jiného receptu.
    Posílám pozdravy, Helena

  2. WantbefitM says:

    Ty vypadají naprosto skvěle, mňam! Miluju kynuté pečivo 🙂 hlavně to domácí 🙂

    WantBeFitM

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena