HALUŠKY

11.3K

Slovenko, jakožto naši sousedé, se kterými jsme sdíleli společné dějiny více než 70 let, je pro mě zemí, kterou považuji téměř za svou vlastní domovinu. Ač nás dělí hranice, nikdy jsem si příliš neuvědomoval, že při cestě na Slovenko vlastně vstupuji do jiné země, a proto pro mě zde neexistovali žádné bariéry. Bariéry tu však jsou a já si to plně uvědomil až ve chvíli, kdy jsem se rozhodl Markétku vyvést na dovolenou do Nízkých Tater.


Díky tomu, že jsem na Slovenko jezdil již jako malý kluk a Markétka tu ještě nikdy nebyla, cítil jsem se jistý v kramflecích a rozhodl se jí tuto zemi představit ve vší parádě, hlavně tedy přes to jídlo. Hned u první večeře jsem však narazil na drobnou jazykovou bariéru… Jako ostřílené Slováčisko jsem se jal vybrat k večeři nějaké místní speciality. Jako polévku jsme vybral kapustnicu v domnění, že dostaneme polévku z růžičkové kapusty a hned jak nám číšník přinesl místo kapustové polévky zelňačku, bylo jasné, že to s mojí slovenštinou nebude nic moc. No jo, stane se! Jenže místo toho abych to napravil, dopadl jsem u druhého chodu ještě hůř. Moje volba padla na bačův vypražený rezeň. Pravda zlákal mě ten bača v názvu, ale že to bude smažený řízek s bramborovou kaší, to jsem opravdu nečekal! Po večeři jsem musel s pravdou ven. Moje znalosti slovenštiny totiž končí někde mezi čučorietkou a dřevokocurem. Proto naše další objednávky probíhali, až po konzultaci s personálem, který nám vždy ochotně poradil. Dnes jsem si tak při našem nedělním obědě zavzpomínal na to, jak jsme si druhý den na doporučení číšníka v jedné z místních salaší pochutnali na slovenských haluškách s brynzou a rozhodl se je připravit pro celou naši rodinu.

Náročnost: Středně náročné


Doba přípravy: 45 minut
  • 15 minut příprava těsta,
  • 30 minut vaření halušek a příloh.

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):


Na halušky:
  • 1 kg brambor,
  • 70 g polohrubé mouky,
  • 70 g hrubé mouky,
  • sůl.

Do halušek (my zvolili jak tradiční Slovenské halušky s brynzou, tak i moravské se zelím):

  • 300 g slaniny,
  • 1 cibule,
  • 400 g kysaného zelí, 
  • 150 g brynza,
  • 2 lžíce zakysané smetany.

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Strouhejte je s krátké strany, aby bramborová vlákna byla co nejkratší.
  2. Z nastrouhaných brambor slijeme přebytečný škrob, osolíme je, přidáme obě mouky a ze směsi vypracujeme mírně lepivé těsto, které necháme chvíli odpočinout.
  3. Mezitím si připravíme suroviny na dochucení halušek. Kysané zelí dáme vařit do hrnce s vodou. Cibuli nakrájíme najemno a na pánvi ji na oleji necháme zesklovatět. Poté přidáme na kostky nakrájenou slaninu a restujeme do zlatova. Když je zelí měkké, scedíme jej a přidáme ke slanině na pánev. Zlehka ho orestujeme a odstavíme. Na halušky s brynzou stačí pouze smíchat brynzu se 2-mi lžícemi slaniny.
  4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu a osolíme ji. Když dosáhne varu, lžičkou do ni vložíme malý kousek těsta a vyzkoušíme tak jeho konzistenci. Pokud po chvíli celý noček vyplave neporušený, je těsto v pořádku, pokud se rozpadne, přidejte do těsta ještě trochu hrubé mouky. Těsto protlačujte nad hrncem s vroucí vodou za pomoci silikonové stěrky přes haluškovač. Tato fáze je na celém receptu nejnáročnější, musíte totiž pracovat rychle. Když máte všechno těsto protlačené, zamíchejte halušky v hrnci a počkejte až holky vyplavou. Trvá to cca 5 minut. Uvařené halušky vyndávejte z hrnce sítem.
  5. Hotové halušky přidejte na pánev se zelím a ještě chvíli z prudtka na pánvi prohřejte. Pokud se rozhodnete pro slovenskou variantu, pouze do nich zamíchejte brynzu a můžete podávat.

Zapojte se do konverzace

  1. Monika says:

    Halušky vyzerajú skvele, myslím, že lepšie by sme ich neuvarili ani na Slovensku :-).

    1. Markéta says:

      Tak to je vskutku krásná pochvala, děkujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena