WORKSHOP SE ZDEŇKEM KŘÍŽKEM

1.2K
Vždy, když otevírám naši nepleší poštu, těším se na to, co nového nám v emailu přistálo. Jsou dny, kdy nepřiletí nic. Dny, kdy odpovídáme na kupu dotazů, ale i dny, které nám přinesou nové možnosti, jež bychom bez blogu nejspíš ani nezažili. Jednou z těchto možností je setkání s novými lidmi z blogerského světa, ale současně i s věhlasnými kuchaři, od kterých můžeme načerpat mnoho zajímavých rad a pro blogery tak potřebné inspirace. Když jsme tedy stejně jako každý den i tentokrát otevřeli emailovou poštu, ve které jsme nově nalezli možnost zúčastnit se workshopu se Zdeňkem Křížkem, neváhali jsme a svoji účast ihned potvrdili. 
Dva týdny utekly jako voda a my se opět vydali do Prahy za novým kulinářským dobrodružstvím. Po dlouhé době jsme se tak viděli s Ivčou, Romčou a Gabčou, tentokrát v příjemném prostředí Ola Kaly pod taktovkou již zmiňovaného šéfkuchaře Zdeňka Křížka.

Díky tomu, že tento workshop byl ve spolupráci s firmou Relax, byly všechny recepty postaveny na využití jejích výrobků. Firma Relax nám představila svůj nový produkt džem 100 % z ovoce, jež je slazený pouze šťávou z jablek a tudíž neobsahuje žádné přidané cukry a my tak objevili zase další novinku pro naši sladkou kuchyni. Zažili jsme tak sladký den, během kterého jsme si připravili granolu, sladké bramborové taštičky a osvojili si práci s dezerty vytvořené za pomoci tekutého dusíku.

Jako první jsme si připravili Markétky oblíbenou granolu, pro jejíž výrobu jsme se v rámci workshopu získali mnoho užitečných rad. A ač jsme si mysleli, že v přípravě granoly jsme již ostřílení, zjistili jsme, že je vždy co zlepšovat. Na doporučení pana Křížka jsme totiž vločky před samotným pečením nechali zkřehnout za pomoci Relax džusu a granola tak byla po upečení o poznání vláčnější, než jak jsme byli doposud zvyklí. Striktně však není nutné používat pouze džus, skvělou variantu vykouzlíte také, pokud místo něj použijete vodu, a to nejlépe tu kokosovou. Pokud si navíc pečení rozložíte do několika etap přidávání surovin, určitě si doma upečete tu nejlepší granolu pod sluncem. Jak na to? Koukněte na tento recept z našeho kurzu.

DOMÁCÍ GRANOLA PODLE ZDEŇKA KŘÍŽKA

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 35 minut
  • 5 minut příprava,
  • 30 minut pečení.

Co budete potřebovat (na 1 plech):

  • 300 g špaldových vloček,
  • 100 g kešu ořechů,
  • 50 g pekanových ořechů,
  • 50 g plátkových mandlí,
  • 50 g slunečnicových semínek,
  • 40 g kokosových plátků,
  • 4 lžíce lesního medu,
  • 2 lžíce džusu  nebo kokosové vody,
  • 50 g sušeného ovoce (thajské mango, brusinky, třešně), 
Postup:
  1. Vločky vsypeme do mísy, přidáme džus a směs promícháme.
  2. Do směsi přidáme med a opět promícháme.
  3. Přidáme ořechy (pekany rozlámeme na menší kousky) a semínka a směs rozprostřeme rovnoměrně na plech vystlaný pečícím papírem.
  4. Plech vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 15 minut.
  5. Mezitím si nakrájíme sušené ovoce.
  6. Po 15ti minutách pečení přidáme na plech nakrájené sušené ovoce, směs promícháme a pečeme dalších 15 minut.
  7. Upečenou granolu necháme vychladnout a uchováváme ji v uzavřené nádobě nebo sáčku.



Dalším receptem, který jsme si během workshopu připravili, byly plněné bramborové taštičky, do kterých jsme jako náplň použili džem Relax 100% z ovoce a celý dezert doplnili sušenými švestkami pošírovanými na pánvi s vínem, vanilkovým tvarohem a čerstvým ovocem s mátou. Zajímá Vás jak na to? Nebojte i o tento recept se s Vámi rádi podělíme.

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 60 minut
  • 30  minut příprava těsta,
  • 15 minut příprava taštiček,
  • 10 minut vaření,
  • 5 minut příprava tvarohu.
Co budete potřebovat (4 porce):
  • 1 kg brambor,
  • 300 g hrubé mouky,
  • 3 vejce,
  • 1/2 lžíce bramborového škrobu,
  • špetka soli

Náplň: 220 g džemu, 10 ks sušených meruněk.

Vanilkový tvaroh: 250 g plnotučného tvarohu, 5 lžic medu, 3 ks vanilkového lusku.

Postup:
  1. Nejprve si připravíme náplň do taštiček tak, že do mísy dáme džem a postupně vmícháme na malé kousky nakrájené meruňky.
  2. Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  3. Nastrouhané brambory vložíme do misky, zaprášíme je bramborovým škrobem a hrubou moukou, přidáme vejce a trochu soli a směs důkladně vypracujeme v tužší těsto.
  4. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku cca 3 mm a za pomoci skleničky z něj vykrájíme 8 cm velká kolečka. Doprostřed každého kolečka klademe lžíci meruňkové náplně, okraj pomatláme vajíčkem a kolečko přehneme napůl tak, abychom vytvořili tvar taštičky. Okraj taštičky pomačkáme vidličkou pro lepší spojení. 
  5. Do velkého hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme ji k varu. Připravené taštičky vaříme ve vroucí vodě 5 minut.
  6. Uvařené taštičky servírujeme s vanilkovým tvarohem (Tvaroh promícháme s medem  a dření z rozkrojených vanilkových lusků), mastíme je rozpuštěným máslem, sypeme strouhaným perníkem a doplníme  je čerstvým ovocem a nebo také sušenými švestkami, které nechte na pánvi projít varem v trošce červeného vína. 


Na závěr celého workshopu jsme měli možnost shlédnout proces přípravy dezertů za pomoci tekutého dusíku a vyzkoušet tuto přípravu v praxi. Pomocí dusíku, lze totiž v mžiku cokoli zmrazit téměř na kost. Má tedy široké využití při přípravě alkoholických koktejlů. S tekutým dusíkem není však radno si zahrávat a tudíž i my z něj měli ohromný respekt, práce s ním je však zajímavou zkušeností, na kterou budeme velmi rádi vzpomínat. 
Od té doby co jsme se stali rodiči na plný úvazek, jsou pro nás ty dny nějaké náročnější, než tomu bylo dříve. Sami si ještě na tento systém zvykáme a tak každá možnost, která nám nabídne šanci vypadnout z tohoto plenkového světa, je námi přijata s příjemným očekáváním. Už dlouho jsme si neužili tak pěkné dopoledne se spoustou přátel a ve společnosti dalšího dobrého jídla. Doufáme, že se někdy v budoucnu opět do prostor Ola Kala vrátíme.


Zapojte se do konverzace

  1. Anonymní says:

    Dobrý den, blog sleduji ráda pro krásné fotky i zajímavé recepty, ale mrzí mě množství těch hrubic (týdny uběhli, taštičky byli apod.) a to nejsem žádná češtinářka…Eva

    1. Markéta says:

      Dobrý večer Evo, je pravda že ty hrubky jsou vážně ostudné. Omlouváme se, snad na ně již v žádném dalším článku nenarazíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena