POTICA

4.6K
Miluji ta rána, kdy mlha halí krajinu do tajemného odstínu a brání slunci ukázat se v plné své kráse. Ta úžasná rána, kdy se mlha během chvíle rozplyne a opět nás čeká nový den, plný krásných zážitků a nezapomenutelných dobrodružství. Tohle jsou totiž přesně ty okamžiky, které nás doprovázejí na cestách a dodávají nám tolik potřebné energie! 

Ještě teď cítím tu máslovou vůni, plnou ořechů a skořice, která se linula tímto mlhavým ránem z nedaleké bledské pekárny, aby nás nalákala na vyhlášený slovinský moučník Potica. Tenkrát jsme se jím nechali zlákat a koupili si jej během procházky k Bledskému jezeru. Sedli jsme si na kus odlomeného stromu přímo u jezera a během čekání na převozníka na ostrůvek uprostřed, jsme se zakousli do tohoto nadýchaného moučníku s tak osobitou ořechovou chutí. V minutě jsme se nad tou chutí rozplynuli a nechali se jí učarovat. Věřím, že tento neodolatelný kousek Slovinska s naší pomocí učaruje i Vás!
  
Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny 30 minut
  • 20 minut příprava těsta,
  • 2 hodiny kynutí těsta,
  • 15 minut příprava nádivky (připravíme během kynutí),
  • 10 minut příprava moučníku,
  • 1 hodina pečení.
Co budete potřebovat (na jeden bochník):

Na těsto:
  • 300 g hladké mouky,
  • 120 ml smetany,
  • 50 g třtinového cukru,
  • 2 vejce,
  • 100 g změklého másla,
  • 20 g čerstvého droždí,
  • špetka soli.
Na náplň:
  • 300 g vlašských ořechů,
  • 100 g vanilkového cukru,
  • 10 g kakaa,
  • 3 g skořice,
  • 30 g másla,
  • 60 ml smetany,
  • 1 vejce.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažnou smetanu (Musí být vlažná, né horká, horká tekutina by zabila kvasinky.), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 5 g cukru a 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 15 minut.
  2. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  3. Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme zbylý cukr, vajíčka a změklé máslo a vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyklopíme na vál a pečlivě jej hněteme alespoň 10 minut až je pěkně vláčné a pružné. Takto připravené těsto dáme zpět do misky, zakryjeme jej fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1,5  hodiny. 
  4. Mezitím, co nám těsto kyne si připravíme hranatou formu na chlebík (Vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou.). Dále si připravíme nádivku. Ořechy vložíme do foodprocesoru a rozmixujeme je téměř dohladka. Přidáme vanilkový cukr, kakao a skořici a vše promícháme. Nyní si na plotně zahřejeme smetanu s máslem a těsně předtím, než dosáhne bodu varu ji odstavíme. Zamícháme do ní oříškovou směs a na závěr pečlivě zamícháme jedno celé vejce. Směs odstavíme a necháme ji zchladnout.
  5. Vykynuté těsto vyndáme na řádně pomoučený vál, lehce jej rukou propracujeme a následně ho válečkem vyválíme na velmi tenkou placku obdélníkového tvaru. Placka by měla být tenká cca 3 mm. 
  6. Placku namažeme rovnoměrně a celoplošně nádivkou tak, aby nádivka i těsto byly stejně vysoké. Těsto zarolujeme a jako hada složíme do připravené formy. 
  7. Takto připravenou poticu necháme 15 minut odpočinout a mezitím si předehřejeme troubu na 170 °C.
  8. Poticu vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a na tuto teplotu ji pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ji ještě dalších 45 minut.
  9. Ještě teplou poticu pocukrujeme moučkovým cukrem a až zcela vychladne, můžeme ji nakrájet.


Zapojte se do konverzace

  1. Misa @1001VoyagesGourmands says:

    Mnam, to vypada dost lakave. Ve Slovinsku jsme byli kdysi s gymlem, ovsem tenkrat jsme se tam mistniho jidla bohuzel moc nedotkli 🙁 Oriskovou napln miluju a u nas nic takoveho nedostanu, ted jen najit cas na vyzkouseni, ale uz ted se nemuzu dockat! 🙂 Moc diky za recept!

    1. Markéta says:

      Jsme rádi, že se Vám recept líbí a věříme, že si ve svém programu najdete chvíli na to tento moučník vyzkoušet. Bude rádi když nám poté dáte vědět, jak vám potica chutnala ;). Přejeme krásné dny!

  2. Klarajzna says:

    no tak ted uz vim, co priste upecu, jelikoz orechy milujeme. Dekuji za recept

    1. Markéta says:

      Určitě stojí za vyzkoušení!

  3. writing service usa says:

    A wonderful morning when the fog disappears, and we are waiting for a new day full of wonderful impressions and unforgettable adventures with the aroma of fresh coffee in the house.

  4. Eva Porhasnlova says:

    Dobry den,

    prosim Vas, jak velkou pouzivate formu?

    S pranim pekneho dne,

    Eva

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      používám formu zhruba o litrovém objemu (12 x 23 cm).

      Hezký den i Vám
      Markéta

  5. je možné těsto naplnit a udělat z něj motance?

    1. Markéta says:

      Určitě to možné je :). Jen přizpůsobte dobu pečení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena