SHAKSHUKA

7K
Už ani nevím, kde jsme shakshuku jedli prvně, možná to bylo před pár lety na naší první dovolené ve Spojených arabských emirátech, možná ještě o pár let dříve v Tunisku a nebo také o mnoho let později ve Španělsku. Je totiž těžké říci, kde přesně má shakshuka svůj pravý původ, jedno je však jisté, je tak moc oblíbená, že se v různých obdobách rozšířila téměř do celého světa!

Pokud se podíváme do historie jídla shakshuka, většina zdrojů bude směřovat k jeho umístění do Izraele, pravdou však je, že do Izraele se dostala pouze díky imigrantům ze severní Afriky a tak její původní lokace spadá právě sem. Jméno pokrmu shakshuka v podstatě znamená “vše smíšené” a to je to, čím skutečně je. Jídlo, o němž se předpokládá, že pochází z Jemenu nebo Tunisu, je tvořeno vajíčkem vařeným v rajčatovo-paprikové omáčce dochucené špetkou tradičního koření. Někde se navíc přidává kozí sýr, lilky či klobása, pokud však chcete shakshuku ochutnat takovou jaká tradičně má být, vsaďte na suroviny strohý recept, který Vás ihned přenese do zemí severní Afriky a vy si tak vychutnáte jeden z pro nás nejlahodnějších receptů, které nám Tunisko dalo! 
Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 40 minut
  • 5 minut příprava surovin,
  • 10 minut vaření pokrmu,
  • 20 minut dušení pokrmu,
  • 5 minut vaření s vejci.
Co budete potřebovat (pro 3 osoby):
  • 1 velká červená cibule,
  • 2 papriky,
  • 8 zralých rajčat (menší velikost), 
  • 6 vajec,
  • 1 lžička římského kmínu,
  • 1/2 lžičky chilli,
  • 2 stroužky česneku,
  • 140 g rajského protlaku,
  • pepř,
  • sůl,
  • koriandr na dozdobení.
Postup:
  1. Cibuli očistíme a nakrájíme ji najemno. Poté ji na rozpáleném oleji necháme zesklovatět. 
  2. Než cibulka zesklovatí připravíme si ostatní suroviny. Paprice vyřízneme jadřinec a očistíme ji od všech semínek. Pak ji nakrájíme na menší kostky. Rajčata zbavíme bubáků a také je nakrájíme na menší kostky. Česnek oloupeme a prolisujeme. 
  3. Když cibulka zesklovatí přidáme k ní papriku a zlehka ji opečeme. Dále přidáme česnek, kmín a rajčata a vše pečlivě promícháme. (Pokud připravujeme jídlo i pro malého člena rodiny, v této části část směsi pro prcka odebereme a dáme jej do menšího kastrolku, kde jídlo doděláme.).
  4. Připravenou směs zalijeme protlakem a dochutíme ji solí, pepřem a chilli. Vše pečlivě promícháme a přikryjeme poklicí, pod kterou se bude pokrm 20 minut dusit.
  5. Podušenou směs připomínající lečo opět promícháme, rovnoměrně ji rozprostřeme na pánvi a na vrchu pokrmu uděláme lžící 5 důlků, do kterých rozklepneme 5 vajec. Pokrm pak necháme vařit ještě 5 minut (žloutky musí zůstat mírně tekuté).
  6. Shakshuku podáváme ještě teplou. Na vrchu ji posypeme nasekaným koriandrem a jako přílohu přiložíme pita chleba.

Recept na pita chleba naleznete ZDE.


Jídlo z jednoho hrnce:

Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete mu shakshuku připravit s menší obměnou jako jídlo z jednoho hrnce. Oddělenou směs pro prcka dusíme stejně jako pokrm pro nás, jen v jiném hrnci nebo pánvičce (nepřidáváme tedy protlak, sůl, pepř ani chilli). Podušenou směs promícháme, v kastrolku ji rovnoměrne rozprostřeme, doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Shakshuku poté přiklopíme pokličkou a ještě chvíli ji dusíme, aby se žloutek pěkně uvařil. Hotovou shakskuhu posypeme čerstvou petrželkou a podáváme jí s chlebem pita.



Takto připravované jídlo podávám Štěpánkovi od 1 roku, lze jej podat však i dříve a to už od 9. měsíce, kdy děti mohou do stravy přidávat rajčata. Zde je však lepší připravovat pokrm v troubě (v páře nebo v sáčku pro přípravu pokrmu v páře) a na závěr použít pouze žloutek bez bílku. 


Zapojte se do konverzace

  1. Mariana says:

    Recepty takéhoto typu si začínam všímať v poslednej dobe, ale stačí na ne klasický kuchynský riad alebo niečo extra? Pokiaľ áno, z kadiaľ berieš? Teším sa na ďalšie recepty :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena