STRAŠIDELNÁ JABLEČNÁ BUCHTA NA PLECH

15.6K
Na dlouhých 12 dní jsme opustili hranice naší země a já si tak dnes při pohledu z okna říkám, že jsme touto naší dovolenou přeskočili ten krásný barevný podzim, který zde během těch dní panoval. Venku již nacházím oholené stromy, na silnici popadané listí a v obchodech zástupy mexických dýní. Blíží se čas dušiček a s nimi i v posledních letech tak populární Halloween!

Pamatuji si, jak jsem každý rok pořádala oslavu svých narozenin v halloweenském stylu a plánovala, jaké strašidelné pokrmy pro tuto příležitost připravím. Letos už v tom mám jasno! Tentokrát na stůl přijde moučník mého dětství. Litá buchta na plech, kterých jsem za ta léta spořádala snad tuny! Tato buchta byla moje nejoblíbenější a tak ji mamka doma pekla snad nejčastěji. Dokonce to byl vůbec první pečený moučník, který pod mýma ruka spatřil světlo světa. Dnes jsme ji oblékla do strašidelného kabátu a věřím, že Vám bude inspirací nejen pro halloweenské posezení, ale i jako rychlý dezert pro nečekanou návštěvu!
Náročnost: Nízká náročnost

Doba přípravy: 1 hodina 
  • 15 minut příprava strašidelných jablek,
  • 5 minut vymazání plechu,
  • 5 minut příprava těsta,
  • 35 minut pečení.
Co budete potřebovat (1 pekáč):
  • 400 g zakysané smetany,
  • 300 g polohrubé mouky,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 2 vejce,
  • kypřící prášek,
  • 8 jablek.
Postup:
  1. Vyšší plech nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Jablka omyjeme, ostrouháme, přepůlíme je napůl, vyřízneme jim jadřinec, bubáka a stopku a nožem jim stejně jako dýni vyřežeme strašidelné obličeje.
  3. Troubu dáme předehřívat na 150 °C (horkovzduch),
  4. Ve vetší míse promícháme mouku s kypřícím práškem. Poté přidáme vejce, cukr a zakysanou smetanu a vše metličkovým mixérem umixujeme v hladké tekuté těsto. Těsto vylijme na plech stěrkou jej rovnoměrně rozprostřeme. Na vrch položíme nakrájená jablka. Jablka do těsta nezamačkáváme, nebo se nám v buchtě propadnout a nebudou vidět.
  5. Buchtu vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme ji cca 35 minut nebo tak dlouho, dokud povrch buchty nezačne zlátnout.
  6. Upečenou buchtu dle potřeby pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme ji podávat.

Zapojte se do konverzace

  1. Kateřina Mašková says:

    Skvělý nápad 😉

    1. Markéta says:

      Děkujeme!

  2. All About Candy's Life says:

    Ježíš tak to je bombasticky 😀 😀

    allaboutcandyslife

    1. Markéta says:

      Děkujeme!

  3. Anonymní says:

    Vyborne, dala som len 90 g cukru a stacilo, ale ja vsade uberam cukor. Namiesto kyslej smotany som dala jogurt biely s 10% tuku. Smotanu som nemala. Polohrubu muku pol na pol s celozrnnou. Vdaka za vyborny a jednoduchy recept. Tie vyrezavane jablcka su krasny napad 🙂

    1. Markéta says:

      Jsme velmi rádi, že jsme vás tímto receptem potěšili 😊 a děkujeme za lákavou inovaci 👍

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena