LISTOVÉ TĚSTO PODLE SANDTNEROVÉ

6.5K
Jsou to již téměř tři roky, co jsme se rozhodli skrze Sandtnerkovskou výzvu s vámi sdílet naše počínání v kuchyni a já si tak při procházení těchto starých receptů uvědomuji, jak moc nás Sandtnerkovská výzva posunula ve vaření dál. Tehdy nám pod rukama prvně vznikla svíčková, poprvé jsme zkusili udělat domácí tlačenku a také jsme zjistili, že nejlepší jablečný ocet je ten, který si uděláte doma sami. Sandtnerka nám rozšířila obzory a ukázala cestu k tomu, naučit se připravovat jídla s láskou a hlavně s respektem. 

Pamatuji si, jak jsem prvně připravovala listové těsto. Tehdy jsem ještě dávala přednost těm kupovaným a popravdě řečeno jsem nejspíš ani nevěděla, že se listové těsto dá pohodlně připravit i doma. Na přípravu sice jednoduché není, ale po pár pokusech již získáte do ruky grif a tak pokud zrovna nepospíchám, vždy si najdu čas na jeho domácí přípravu. Stejně jako u všeho ostatního i u listového těsta totiž platí, že nejlepší je to, co si připravíte doma sami a věřte, že takové s láskou připravené listové těsto si zamilujete nejen díky jeho chuti, ale i té máslové vůni, která provoní Váš byt.   


Recept podle Sandtnerky:

Suroviny: 150 g másla, 150 g hladké mouky, 1 vajíčko, sůl, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce vlažné vody.

Na vál prosejeme hladkou mouku, rozdělíme ji na tři díly. do jednoho dílu dáme máslo, rozsekáme a zpracujeme na plochý bochánek, trochu ho rozválíme a dáme na talíř do chladna ztuhnout. Do dvou zbývajících dílů mouky dáme zrnko soli, žloutek, citrónovou šťávu nebo ocet a tolik vlažné vody, aby se nám udělalo těsto měkké jako na jablkový závin.  Těsto na vále propracováváme rukou asi čtvrt hodiny. Pak je necháme pod vlažným kastrůlkem 10 minut odpočívat. Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na menší čtverec a ometeme přebytečnou mouku. Máslový bochánek rozválíme na čtverec o velikosti vyváleného těsta, položíme jej na těsto a druhým vyváleným těstem ho dobře přikryjeme. Těsto vyválíme na stéblo silně, mouku ometeme a těsto složíme po délce čtyřikrát, zabalíme do suché utěrky, pak do vlhké utěrky a dáme je do studena mezi dva talíře ztuhnout na půl hodiny. Těsto ještě jednou vyválíme. 

RECEPT PODLE NÁS

Náročnost: náročné

Doba přípravy:

Co budete potřebovat (na těsto o váze cca 700 g):
  • 300 g mouky,
  • 300 g másla,
  • 2 vejce,
  • 20 ml citrónové šťávy,
  • 50 ml vlažné vody,
  • špetka soli.
Postup:
  1. Princip listového těsta spočívá v tom, že se překládají dvě různá těsta v několika vrstvách. Jedno z těst je tvořeno tukem (máslem) a díky tomu se výsledné těsto zvedá a tvoří při pečení tenké lístky. Toto máslové těsto však díky vysokému procentu másla rychle mění konzistenci a proto je potřeba jej během přípravy častěji chladit, aby práce s ním byla snadnější. Z tohoto důvodu si jako první připravíme právě toto máslové těsto.
  2. Na vál prosejeme 1/3 (tedy 100 g) hladké mouky a na ni nakrájíme máslo na malé kousky. Prsty máslo zapracujeme do mouky, jako bychom dělali drobenku a na závěr vše zpracujeme do kompaktní koule. Koule je nyní díky velkému množství tuku mazlavá a proto ji vložíme na chvíli do lednice.  
  3. Než se máslové těsto vychladí připravíme si druhé těsto. Do zbylé mouky (200 g) zamícháme špetku soli, přidáme žloutky, citrónovou šťávu a vodu. Vše propracujeme vařečkou, aby se suroviny spojily a poté směs vyklopíme na vál a zpracováváme tak dlouho dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Takto zpracované těsto vložíme do čisté misky, přikryjeme jej utěrkou a necháme jej několik minut odležet. 
  4. Nyní se opět vrátíme k máslovému těstu, které vyndáme z ledničky a válečkem jej vyválíme na obdélník tlustý cca 1,5 cm. Těsto položíme na plochý talíř nebo malý tácek a opět jej vložíme do ledničky a to alespoň na 15 minut. 
  5. Teď konečně přichází fáze, kdy začneme tvořit listové těsto. Moučné těsto, které si mezitím odpočinulo rozdělíme na dvě stejné velké části. Každou z těchto částí, vyválíme do tvaru velkého obdélníku o tloušťce cca 0,5 cm. Máslové těsto vyndáme z ledničky a vyválíme jej cca 1 cm silně. Poté ho položíme na placku připravenou z moučného těsta a druhou plackou jej přikryjeme. Takto navrstvené těsto, vyválíme na 3 mm silně a poté jej zleva doprava čtyřikrát přeložíme. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme jej na půl hodiny vychladit do ledničky.
  6. Vychlazené těsto znovu vyválíme a opět jej čtyřikrát přeložíme. Na závěr jej přeložíme zespoda nahoru. Nyní je těsto již hotové a můžeme s ním dále pracovat nebo jej nechat v zabalené v lednici či mrazáku na pozdější použití. 



Nevíte co s listovým těstem? Vyzkoušejte některý z našich minulých receptů.

Zapojte se do konverzace

  1. Anonymní says:

    Dobry den, delala jsem listove testo podle tohoto receptu a kroasany vysli hoooodne mastni, navic se mi s 30ml body hodne blbe delalo moukove testo z receptu.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      mrzí nás, že recept nedopadl dle vašich představ. Sami musíme uznat, že 30 ml vody se do těsta zapracovává těžce, listové těsto je jedno z nejsložitějších těst a tak vyžaduje velkou dávku trpělivosti, síly a odvahy :), a tak jsme rádi, že jste se do tohoto těžkého těsta rozhodla pustit. Děkujeme :).

      Listové těsto je díky velkému poměru másla mastné, to je pointa jeho chuti, proto vám croissanty vyšly mastné. Ono totiž croisantty se z listového těsta nedělají. Princip těsta na croissanty je podobný, ale prokládá se těstem kynutým, těsto je tedy strukturou i chutí jiné. Koukněte na náš recept na ně tady na blogu, uvidíte, že budou mít úspěch 😉 https://neplechanaplechu.blogspot.com/2017/02/francouzske-croissanty.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena