PICOS

3.4K
Tyto malé španělské preclíčky mají širokou škálu využití a to na nich tak milujeme. Ve Španělsku se nejčastěji přikusují k sýrům a sklence dobrého vína, můžete je však využít i jako chutný předkrm doplněný sýrovým dipem, nebo jako přílohu k husté polévce. Picos jsou také originálním dárek, který s sebou vezmete na návštěvu nebo chutnou svačinkou na odpolední piknik. 


My jsem si na ně vzpomněli, když jsem v sobotu chystali pohoštění pro naše přátele, kteří k nám přišli oslavit moje narozeniny. Picos totiž nesmí chybět na žádné naší párty a proto nesmí chybět ani zde v našem výčtu oblíbených receptů z cest. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si je také rychle zamilujete!

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 2 hodiny
  • 15 minut příprava těsta,
  • 1 hodiny kynutí těsta,
  • 20 minut příprava picos,
  • 15 minut kynutí picos,
  • 10 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 60 picos):
  • 370 g hladké mouky,
  • 220 ml vody,
  • 30 ml olivového oleje,
  • 1 lžička soli,
  • 1 sáček sušeného droždí,
  • sezamová semínka na posyp.
Postup:
  1. Do velké mísy nalijeme vlažnou vodu (Voda musí být vlažná, né horká, horká voda by mohla zabít kvasnice a těsto by nekynulo), přidáme mouku, olej, sůl a droždí a vše vařečkou promícháme. Směs vyndáme na vál a rukou ji propracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňský robot, tak můžete nechat těsto vypracovat v něm, ulehčí vám to práci.
  2. Mísu vymažeme olejem a vypracované těsto do ní vložíme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v ní těsto kynout 1 hodinu nebo tak dlouho dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Tři pečící plechy si vyložíme pečícím papírem.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na deset stejných dílů. Z každého dílu vyválíme dlouhého hada, kterého rozdělíme na šest stejně dlouhých částí a každý kousek zauzlujeme. Uzlíky naskládáme na plech, posypeme je sezamovými semínky a necháme je 15 minut kynout. 
  5. Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
  6. Vykynuté picos vložíme do trouby a pečme je 10 minut nebo tak dlouho dokud nezískají zlatavou barvu.
Pokud picos vložíte do uzavíratelné nádoby, vydrží vám v chladnu i několik dní až týdnů, pokud je dříve sami nesníte.

Zapojte se do konverzace

  1. Petra T. says:

    Vypadají báječně, na nějakou oslavu by se určitě hodily :)díky moc za tip, třeba je někdy vyzkouším 🙂
    MyGoldenMind

  2. Markéta says:

    Určitě je vyzkoušejte nebudete zklamaní.

  3. Unknown says:

    Vyzkoušela jsem, jsou výborné, ale po upečení tvrdé, možná změknou, má to tak být?

    1. Markéta says:

      Ano, trochu tvrdé jsou, ale neměly by být jako beton 🙂

  4. Unknown says:

    Dobrý den, vyzkoušela jsem je, ale nevím proč, mám je tvrdé. Těsto jsem dělala v pekárně, krásně nakynulo, upeklo se, ale jsou tvrdé, nezměkly ani za pár dní.

    1. Markéta says:

      Ono picos jsou takové malé preclíčky, nejsou měkké jako houstičky, takže záleží na tom jak moc tvrdé byly, pokud však vykynuly tak by mělo být vše v pořádku 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena