BRAMBORY HASSELBACK

9.4K



Vzpomínám na své dětství, kdy mou nejoblíbenější večeří byly brambory na loupačku. Milovala jsem ty chvíle, kdy jsem si ještě horké brambory rychle přehazovala v ruce, abych je jakžtakž oloupala a ještě horké si je potřela máslem a posypala solí. Taky cítíte tu lahodnou chuť na jazyku když o tom mluvím? Brambory na loupačku pro mě byly vždy bramborovým číslem jedna, slušně jim však dýchal na záda i bramborový salát, bramboráky, lokše či halušky. Za svých studentských let jsem nedala dopustit ani na zapečené brambory či brambory gratinované a španělská omeleta, ta to jistila snad vždycky! Dnes doma všechny tyto verze bramborových úprav rádi střídáme a občas k nim přihodíme i něco, co nám utkvělo v oku na cestách. Stejně jako třeba nedávno na Islandu tyto brambory Hasselback. Tak jednoduchý a přitom velmi kreativní nápad Leifa Ellisona, který s tímto pojetím brambor přišel už v roce 1953. Traduje se, že tehdy tyto brambory naservíroval ve své restauraci Hasselbacken ve Stockholmu a již tenkrát si je zamiloval celý svět! Co myslíte, zamilujete si je také? Věřím, že ano. Díky řezům v celé bramboře, je totiž každý kousek krásně propečený a vůně koření se tak dostane do každé spáry. Brambora je pak celoplošně příjemně ochucená, propečená a hlavně, je velmi rychlá na přípravu!



Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 50 minut
  • 10 minut očištění brambor,
  • 5 minut příprava sosu na potření,
  • 10 minut příprava brambor,
  • 25 minut pečení brambor,
  • 15 minut příprava slaniny.
Co budete potřebovat (cca pro 5 osob):
  • 20 brambor,
  • 250 g anglické slaniny,
  • hrst petrželky.
  • 5 stroužků česneku,
  • 1 snítka rozmarýnu,
  • 5 snítek tymiánu,
  • 100 ml olivového oleje,
  • sůl,
  • pepř.
Postup:
  1. Nejprve si ve vodě očistíme brambory kartáčkem tak, aby na nich nebyly žádné zbytky hlíny, ani žádné další nechtěné přebytky. 
  2. Nyní se pustíme do přípravy sosu na potření brambor. Do menší misky nalijeme olivový olej a  prolisujeme do něj česnek. Bylinky (rozmarýn a tyminán) nasekáme na jemno a poté je přidáme do misky k ostatním surovinám. Dále přidáme sůl, pepř a vše promícháme.
  3. Očištěné brambory nakrájíme na tenké plátky, ale bramboru neprořízneme celou, aby držela tvar. Nejlépe to uděláme tak, když bramboru vložíme mezi dvě vařečky a nožem ji prořízneme až k vařečce, brambora tak bude nařezaná, ale bude držet pospolu.
  4. Větší pekáč vymažeme olivovým olejem a brambory do něj naskládáme připraveným řezem nahoru. Každou bramboru potřeme připraveným sosem tak, aby zatekl i do spár a rozprostřel se i na povrchu brambory. Připravené brambory dáme péct do trouby na 200 °C na 25 minut.
  5. Než se brambory upečou připravíme si slaninu a petrželku na dozdobení. Slaninu nakrájíme na krátké tenčí plátky a na pánvi je opékáme cca 4 minuty. Petrželku nasekáme na jemno. 
  6. Upečené brambory posypeme připravenou slaninou a petrželkou a ještě horké je podáváme.

Zapojte se do konverzace

  1. Kaiva L. says:

    Markétko, brambory miluji – určitě vyzkouším.
    Iva

    1. Markéta says:

      To jsme rádi, že jsem Vám padli do noty 🙂

  2. Kateřina Mašková says:

    Tak tenhle recept musím rozhodně vyzkoušet. Děkuji. Brambory miluju snad na všechny způsoby. A ty na loupačku obzvlášť. Jo, a pak ještě ty v popelu!

    1. Markéta says:

      Ty na loupačku také milujeme :).

  3. rêve de vivre says:

    Zemiaky milujem na akýkoľvek spôsob, nepotrebujem k nim ani žiadne mäso. Tento recept určite vyskúšam. Veľká vďaka za inšpiráciu. Andrea

    1. Markéta says:

      Děkujeme za krásná slova 🙂

  4. libena says:

    vypadá to skvěle! původně jsem myslela, že je to krájené nějakou speciální pomůckou 🙂
    http://www.libenanovakova.cz

  5. Dany Čuks says:

    To vyzerá úplne skvelo! Asi to pripravím v sobotu. Dostala som riadnu chuť 😀 Idem pozrieť aj ostatné články a naplánovať stravu na týždeň dopredu. Super blog. 🙂
    http://www.danycuks.com

    1. Markéta says:

      Děkujeme 🙂

  6. Zdeněk Starý says:

    Je to vynikající, dělal jsem v remosce cca 70 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena