KOPROVÁ OMÁČKA S KNEDLÍKEM Z POHANKOVÉ MOUKY

3.4K
Nikdy jsem nechápala, že někdo nemá rád koprovku, na druhou stranu mám sama jídla, která mi neprojdou v ústech a tak mám pro nenávist ke koprové omáčce pochopení. Já ji však miluji a jsem ráda, že láska k této omáčce je vlastní i celé mojí rodině. Možná právě díky tomu, že tuto omáčku mají u nás všichni rádi, existuje v naší rodině několik variant její přípravy. Jinak ji dělá moje mamka, jinak jí dělá tchýně a já? Já ji vždy dělala podle paní Sandtnerové z máslové jíšky. Doby se však mění a tak, když přišel do naší rodiny nový přírůstek, začala jsem přemýšlet jak tuto omáčku udělat tak, aby byla vůči Štěpánkovy co nejšetrnější, aby v ní nebylo tolik mouky a zároveň abychom si na ní všichni pochutnali. Vymyslela jsem variantu, kde jsem klasický kynutý knedlík odlehčila pohankovou moukou a klasickou jíšku v polévce nahradila moukou rýžovou. Popravdě řečeno výsledkem jsem si nebyla úplně jistá, ba naopak jsem se trochu obávala, že to fungovat nebude, ale nakonec z této varianty vznikla báječná koprovka, kterou považuji za snad nejlepší koprovku, kterou jsem doposud kdy jedla, a proto se chci o ní s vámi dnes podělit.  

Náročnost: středně náročné


Doba přípravy: 1 hodina 45 minut

  • 15 minut příprava těsta na knedlíky,
  • 1 hodiny kynutí knedlíků,
  • 10 minut příprava jíšky,
  • 30 minut příprava omáčky,
  • 20 minut příprava knedlíků.

Co budete potřebovat (na 6 porcí):


Na knedlík:

  • 240 g pohankové mouky,
  • 120 g polohrubé mouky,
  • 250 ml polotučného mléka,
  • 1 vejce,
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku,
  • 21 g čerstvého droždí.
Na omáčku:
  • 120 g másla,
  • 60 g rýžové mouky,
  • 1 l hovězího vývaru,
  • 3/4 l plnotučného mléka,
  • 2 velké hrsti sekaného kopru,
  • 8 vajec,
  • 10 ml octa,
  • 50 ml smetany,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si uděláme kynuté těsto na knedlík. Do misky nasypeme pohankovou a polohrubou mouku, přidáme kypřící prášek a vše promícháme. Do druhé mísy nalijeme vlažné mléko, do něj rozdrolíme droždí, přidáme vejce a vše promícháme vařečkou. Poté do této tekuté směsi postupně přisypeme moučnou směs a vše několikrát promícháme. Na závěr směs vysypeme na vál a ručně propracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní mírně lepivé těsto. Takto připravené těsto vložíme zpět do misky, přikryjeme jej utěrkou a necháme kynout 1 hodinu.
  2. Než nám těsto vykyne, připravíme si omáčku. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a při mírné teplotě mícháme, dokud nevznikne světlá jíška. Nyní začneme do jíšky přelévat studené mléko, aby vznikl řidší bešamel (Mléko přilévejte postupně po větších dávkách. Nepřilévejte jej příliš málo, jinak se začnou dělat spečené cufky. Na druhou stranu není dobré mléko do bešamelu nalít naráz, protože by se mouka zahltila a vznikly by odpeky.). Do vzniklého bešamelu přilijeme za stálého míchání postupně vlažný vývar a chvíli povařte.
  3. Do větší misky vyklepneme opatrně všechna vajíčka tak, aby žloutky zůstaly celé. Vajíčka nalijeme do omáčky a aniž bychom omáčku míchali necháme je v ní 15 minut povařit.
  4. Vykynuté těsto na knedlíky vyndáme z misky, rozdělíme jej na dva díly, jemně jej propracujeme a vytvarujeme v hladký bochánek. Poté je přikryjeme utěrkou a necháme je chvíli odpočinout.
  5. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu na knedlíky.
  6. Když jsou vejce v omáčce uvařená, lehce ji promícháme, přidáme sekaný kopr, zahřátý ocet a vše zamícháme. Dále přidáme smetanu a omáčku již nevaříme. Pokud s námi budou jíst malé děti, omáčku pro ně odebereme a mi si jí dle potřeby dochutíme cukrem a solí.
  7. Nyní, když se nám voda v hrnci vaří do ní vložíme oba knedlíky, hrnec přikryjeme poklicí a knedlíky vaříme 15 minut. V polovině vaření knedlíky obrátíme a opět přiklopíme poklicí. Uvařené knedlíky rychle vyndáme z vody a několikrát je propíchneme špejlí, aby odešla pára a knedlíky se nesrazily.  
  8. Omáčku podáváme ještě teplou s horkým pohankovým knedlíkem a na vrchu sekaným koprem.
Jídlo z jednoho hrnce:
Připravený knedlík, který je z velké části tvořen pouze pohankou je natolik šetrný a chutný, že jeho přípravu neměním, ať už s námi jedí malé děti nebo ne. 
Omáčku pro prcka připravujeme zcela stejně jako pro nás s tím rozdílem, že na závěr její přípravy omáčku pro prcka odeberu a až teprve po jejím odebrání ji pro nás dochutím solí a cukrem.

Takto připravenou omáčku s knedlíkem podávám Štěpánkovy od 1,5 roku. Omáčku lze podávat i dříve, například od 1 roku, jen bych raději odebrala dráždivý a myslela na případnou alergii na vajíčka.

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    No, uf! 2 hodiny dřiny na obyčejnou koprovku s knedlíkem! To už je snad přežitek. Ujařmení lidé na to snad ani nemají sílu a čas. A tak instantní koprovka a koupený knedlík.
    Závidím čas a podmínky na přípravu doma, a inspiruji se, protože všecko domací býva zdravější a levnější.

    1. Markéta says:

      Ty dvě hodiny jsou v receptu psány především proto, že přípravu prodlužuje kynutí těsta, proto je pak celková příprava jídla delší. Když však pominu kynutí, během kterého můžete dělat jinou činnost, máte práci na receptu do hodiny hotovou.
      Rádi vaříme a proto i přestože jsem oba velmi pracovně vytíženi si rádi na tuto činnost čas najdeme. Máme domácí stravu rádi :). Budeme rádi, když se také inspirujete a třeba podle nás něco připravíte 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena