SNÍDANĚ PRO MELOUNKA II

3.3K



Byly doby, kdy jsem snídaně nesnášela. Vždy jsem totiž byla spíše nočním tvorem, který dlouho do noci pracoval a ráno si pak rád pospal. Když tedy ráno po 6. hodině zvonil budík, aby mě vytáhl z postele a nasměroval do školy či práce, byla jsem ráda, že se z příjemného spánku dokáži vůbec vzpamatovat, natož abych dokázala posnídat. Doby se však mění a s příchodem našeho Štěpána se změnily hodně. Najednou to všechno nebylo jen o mě, ale hlavně o tom malém tvorečkovi, který si musí zvyknout na dobré stravovací návyky a který by tak měl den začít pořádnou snídaní! Díky němu jsem se naučila snídat i já a začala tyto naše chvilky milovat. Vždy se totiž těším až se ráno probudí a oba si užijeme společný start do nového dne u dobrého jídla! 


Myslím, že inspirací na společné snídaně není nikdy dost a tak ač jsem zde již jeden článek na snídaně pro Melounka před pár měsíci sepsala, dnes Vám po půl roce opět s radostí přináším další kolo této inspirace!   
1. VAJEČNÁ OMELETA

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 20 minut
  • 5 minut příprava směsi,
  • 10 minut opékání omelety,
  • 5 minut závěrečné zdobení.
Co budete potřebovat (na dvě omelety):
  • 2 vejce,
  • 50 ml mléka,
  • 1 lžíce sekané petrželky,
  • 2 plátky sýra,
  • okurka a petrželka na dozdobení.
Postup:
  1. Do větší misky vyklepneme vejce, přidáme mléko a jemně sekanou petrželku. Vše kvedlačkou promícháme tak, aby se suroviny spojily.
  2. Na plotnu si připravíme pánev, na které necháme rozehřívat trochu másla nebo ghí (Omeleta se Vám nejlépe bude připravovat na pánvi menšího průměru nebo v malém nepřilnavém kastrolku)
  3. Na rozehřátou pánev nalijeme polovinu směsi, urovnáme ji do kulatého tvaru a necháme ji pří mírné teplotě 2 minuty opékat, poté omeletu obrátíme. Na omeletu položíme sýr a necháme ji ještě 1 minutu opékat, poté omeletu přehneme na půl a dopečeme.
  4. Připravené omelety dáme na talíř a dozdobíme je oblíbenou zeleninou například jako my do tvaru stegosaura.

2. OVESNÁ KAŠE PŘES NOC

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 20 minut (kaše se připravuje den předen a ráno se pouze dozdobí)
  • 10 minut příprava surovin,
  • 5 minut příprava směsi,
  • 5 minut dozdobení.
Co budete potřebovat (na 2 porce):
  • 1 pomeranč,
  • 1 jablko,
  • 1 banán,
  • 1/2 lžičky skořice,
  • 100 ml kokosového mléka,
  • 100 g ovesných vloček,
  • ovoce na dozdobení.
Postup:
  1. Pomeranč oloupeme, rozpůlíme, zkontrolujeme, zda nemá pecky, které případně vyjmeme a poté jej celý umixujeme. Takto umixovaný pomeranč nalijeme do misky. 
  2. Mixér vypláchneme a umixujeme v něm banán s kokosovým mlékem. Směs nalijeme do misky k připravenému pomeranči.
  3. Jablko omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Opět jej vložíme do misky k ostatním surovinám. Přidáme skořici a vše promícháme. 
  4. Poté do misky nasypeme ovesné vločky a opět směs promícháme. (Směs by neměla být příliš suchá. Vločky mají vysokou savost a do druhého dne by kaše byla spíš sušenkou. Proto v případě potřeby, přidejte více kokosového mléka, každé ovoce totiž může být jinak velké a jinak šťavnaté, proto se zde poměr surovin musí jejich velikosti přizpůsobit.)
  5. Misku přikryjeme folií a necháme ji v lednici do druhého dne uležet. Druhý den kaši dozdobíme oblíbeným ovocem a můžeme podávat.



3. PALAČINKY Z RÝŽOVÉ MOUKY

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 40 minut
  • 15 minut příprava těsta na palačinky,
  • 10 minut příprava tvarohu,
  • 15 minut smažení palačinek,
  • 10 minut závěrečné dozdobení.
Co budete potřebovat (na 3 palačinky):
  • 80 g rýžové mouky,
  • 140 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 120 g tvarohu,
  • 1 banán,
  • ovoce na dozdobení.
Postup:
  1. Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme mouku a vejce a vše kvedlačkou promícháme tak, aby vznikla hladká směs bez hrudek. Těsto necháme chvíli odležet.
  2. Než těsto odleží připravíme si tvaroh na promazaní palačinek tak, že banán umixujeme dohladka a zamícháme jej do tvarohu.
  3. Na těžké pánvi rozehřejeme trochu másla nebo ghí a sběračkou na ni nalijeme těsto. Těsto na pánvi rovnoměrně rozprostřeme a pečeme jej 2 minuty, poté palačinku obrátíme a pečeme ještě 2 minuty. Takto pokračujeme i u zbývajících palačinek.
  4. Každou palačinku natřeme banánovým tvarohem a dozdobíme oblíbeným ovocem jako například mi tak, aby vypadaly jako skaláry.

4. TOUST S POMAZÁNKOU Z PEČENÝCH PAPRIK


Náročnost: mírně náročné


Doba přípravy: 1 hodina 15 minut

  • 20 minut pečení papriky,
  • 40 minut paření papriky,
  • 5 minut příprava pomazánky,
  • 10 minut závěrečná příprava toustu.
Co budete potřebovat (na 2 porce):
  • 1 červená paprika,
  • hrst sekané petrželky,
  • lžíce sekané bazalky,
  • 1/2 lžičky citrónové šťávy,
  • 100 g tučného tvarohu,
  • 4 plátky toustového chleba (upečte si svůj podle našeho receptu ZDE),
  • 2 plátky sýra,
  • okurka na dozdobení.
Postup:
  1. Papriku umyjeme, položíme ji na plech a vložíme do trouby, ve které ji pečeme na 220 °C cca 20 minut nebo tak dlouho, dokud jí na povrchu nevzniknou puchýře. Ještě horkou papriku vložíme do misky, kterou zabalíme do fresh folie a papriku v ní necháme 40 minut pařit, aby jí šla dobře oloupat slupka. Zapařenou papriku oloupeme, vyndáme jí jadřinec a nakrájíme ji na malé kostičky.
  2. Nakrájenou papriku dáme do misky, přidáme jemně sekanou petrželku, bazalku, citrónovou šťávu a tvaroh a vše promícháme.
  3. Na dva plátky toustového chleba položíme sýr, na něj rozetřeme pomazánku, přidáme na plátky nakrájenou okurku, opět položíme sýr a na závěr tousty přiklopíme zbývajícími plátky toustu. Toust zapečeme v toustovači nebo jej opečeme na grilu či pánvi a můžeme podávat.




5. VAJEČNÝ SNÍDAŇOVÝ MUFFIN NA SLANO


Náročnost: nenáročné


Doba přípravy: 40 minut

  • 5 minut příprava surovin,
  • 5 minut příprava vajíčka,
  • 30 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 6 muffinů):
  • 6 vajíček,
  • 1 malá mrkev,
  • 1 rajče,
  • 1/2 lžičky provensálského koření,
  • 1/2 sýru mozzarela,
  • nať řapíkatého celeru.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme formu na muffiny tak, že ji vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  2. Troubu dáme předehřívat na 170 °C.
  3. Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Rajče a sýr nakrájíme na malé kostky a celer nasekáme na jemno. Vše vložíme do misky a promícháme. Takto připravenou směsí naplníme muffinovou formu.
  4. Vejce vyklepneme do misky, přidáme provensálské koření a vidličkou rozkvedláme. Takto připravenými vajíčky zalijeme směs ve formičkách a muffiny dáme péci do trouby vyhřáté na 170 °C na 30 minut.
  5. Vaječné muffiny podáváme s chlebem a zeleninou.

Zapojte se do konverzace

  1. Ilona Ř. says:

    Markéto, také bych s Vámi hned snídala ! Já v týdnu nesnídám doma,v 6 h. jsem schopná vypít maximálně konvičku zeleného čaje.Snídám až v práci,u práce a PC:-0 O to víc,si společně užíváme ty víkendové a dovolené snídaně 😊

  2. Ilona Ř. says:

    Markéto,ne někam se mi zatoulal komentář 🙁Tak ješte jednou,někdy přijedu k Vám na snídani 😊 Díky za tipy na snídaně!KKrásné zážitky na cestách!

    1. Markéta says:

      Děkujeme za krásná slova 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena