KVÁSKOVÝ CHLÉB

11K
Vzpomínám, jak jsem jako malý kluk chodil v neděli večer pro chleba. Vím, zní to divně, ale opravdu tomu tak bylo. Každou neděli večer totiž na naše sídliště jezdívala dodávka z Křížanské pekárny, která rozvážela právě upečený chléb. Vždy se na něj stála fronta a vždy ta fronta stála za to. Vychutnat si čerstvý, ještě teplý křupavý chléb je prostě paráda. Jednoho času však rozvozy chleba pominuly a já již nikdy nikde nenašel tak dobrý pecen. Od té doby co se však rozmohlo domácí kváskové pečení jsem tomuto trendu podlehl i já a rozhodl jsem se do tohoto procesu více proniknou.
 
Trvalo mi dlouho, než se mi podařilo vypěstovat vlastní kvásek a to jsme ještě nevěděl, že nemám ani zdaleka vyhráno. Najít totiž ten správný poměr vody, kvasu a mouky, není vůbec jednoduché. Na rovinu, musím přiznat, že mi hodně pomohl kurz s Maškrtnicí, na kterém jsem nedávno byl. Postup jsem měl totiž teoreticky nastudovaný, ale až tady jsem mohl vidět, jako má mít těsto správnou konzistenci, sáhnout si na něj a dozvědět se i spoustu věcí o tom, co všechno udělat pro to, aby byl chleba pokaždé, jako z pekárny mého dětství. Každou neděli si teď připomínáme tuto vůni čerstvým chlebem v naší troubě a já bych Vám tuto vůni chtěl tímto receptem přivést i do vašich domovů.  
Pokud vás zajímá, kde pořídit kvásek či jak si jej doma vypěstovat, koukněte na náš recept ZDE.


Náročnost: náročné
 
Doba přípravy: 19 hodin

  • 15 minut příprava rozkvasu,
  • 14 hodin kynutí rozkvasu,
  • 3 hodiny kynutí v míse,
  • 1 hodina kynutí v ošatce,
  • 45 minut pečení.

Co budete potřebovat (na jeden bochník):,

  • 330 g špaldové celozrnné mouky,
  • 400 g pšeničné chlebové mouky,
  • 525 g vody,
  • 17 g soli,
  • 15 g kvásku.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme rozkvas. Do větší mísy vložíme 15 g kvásku, 130 g celozrnné špaldové mouky a 130 g vody. Vše dobře promícháme, nádobu přikryjeme fresh folií a necháme kynout 12 hodin na teplém místě.
  2. Když je rozkvas správně nakynutý vložíme jej do velké mísy a přidáme 400 g pšeničné chlebové mouky, 200 g špaldové celozrnné mouky, 395 g vody a vše v robotu lehce prohněteme. Poté přidáme sůl a necháme opět těsto prohníst. Vypracované těsto vložíme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinovou folií a necháme kynout zhruba 4 hodiny (čas kynutí vždy záleží na mnoha faktorech související s teplotou v místnosti, kde těsto kyne).
  3. Zhruba v polovině kynutí těsto přeložíme a to tak, že těsto podebereme, natáhneme a přeložíme přes těsto, které zůstalo míse. Toto opakujeme, dokud těsto nebude přeložené ze všech stran. Přeložené těsto opět zakryjeme folií a během kynutí ještě jednou zopakujeme.
  4. Poté, co se objem těsta zdvojnásobí, vyndáme těsto na lehce pomoučený vál. Rozprostřeme jej do tvaru obdélníku. Konce těsta přeložíme směrem do středu, zhruba na třetiny. Poté těsto otočíme o 90° a utáhneme jej zarolováním pod bochník. Takto vytvarovaný bochník, vložíme do ošatky švem nahoru (Ošatku jsme si předtím vystlali utěrkou, do které jsme si vetřeli hladkou mouku). Bochník necháme v ošatce kynout zhruba dvě hodiny.
  5. Troubu předehřejeme na 250°C.
  6. Vykynutý chléb opatrně vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme jej do předehřáté trouby. Pokud máte troubu s funkcí páry, použijte nyní tuto funkci, pokud ne vložte na dno trouby menší hluboký plech s 200 ml vody. Chléb pečeme při 250 °C cca 10 minut. Po této době vyvětráme z trouby páru (funkci páry vypneme a nebo vyndáme pekáček s vodou), teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě 35 minut.
  7. Upečený chléb vyndáme na drátěnou podložku a necháme jej zcela vychladnout.





Zapojte se do konverzace

  1. Anonymní says:

    Krásný den, v prvé řadě bych chtěla poděkovat za recept na chlebík! Mám ale jednu otázku. V textu je: Do větší mísy vložíme 15 g kvásku, 130 g žitné celozrnné mouky a 130 g vody. Ve videu se ale do rozkvasu přidává celozrnná špaldová. Jaká mouka má tedy být? Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den, moc děkujeme za pochvalu.
      Omlouváme se za nedopatření, použijte celozrnnou špaldovou… V textu jsme to již opravil.
      Děkujeme za pochopení a přejeme krásný zbytek den

  2. Pavla says:

    Povedl se!!!! Díky moc za recept, je skvělý, můj čtvrtý chleba a konečně podle mých představ 🙂

  3. Tento chleba se mi vždy povede. Jiný už nedělám. Díky za recept.

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena