KURZ PŘÍPRAVY MASA

1.5K



Kdo mě zná, ví, jak moc holduji masu. Jeho přípravu si vždy užívám a rád vymýšlím jeho nové inovace. Poté, co jsme se vrátili po naší cestě po Argentině jsem maso poznal zase trochu z jiné strany a toužil jsem naučit se o něm více. Proto abych se v této oblasti zlepšil rozhodl jsem se přihlásit do školy vaření Laboratorio k  šéfkuchařovi pražské restaurace La Finestra Tomášovi Juříkovy na jeho kurz masa.


Musím říct, že jsem udělal opravdu dobře. Mít totiž možnost, zeptat se Tomáše na všechno co mě  ohledně masa zajímá, je opravdu k nezaplacení. Už když jsme totiž v Buenos Aires ochutnávaly výběr steaků v jedné z místních steakáren my vyvstalo mnoho otázek. Kde tady u nás v Čechách sehnat dobré maso a jaký je vlastně ten správný čas pro přípravu jednotlivých mas? Měl jsem spoustu otázek a názorů, které jsem chtěl prodiskutovat a Tomáš mi v této diskuzi skvěle pomohl pochopit všechny procesy přípravy steaků, ale i jiných mas. 



Jako první jsme se naučili správně připravit domácí tatarák ve dvou variantách. V klasické variantě z hovězí svíčkové s ančovičkami, kapary a šalotkou. Novinkou pro mě však byl telecí tatarák s lanýžovou majonézou a křepelčím vejcem, který mě naprosto ohromil. Zkusili jsme si uvařit i domácí tagliatelle s králičím masem, po kterých následovalo kuřecí supreme s pečenou karotkou. Na závěr jsme mohli sledovat Tomášův koncert v podobě přípravy hovězích steaků a jehněčích kotletek v jehož závěr byl opět prostor se Tomáše ptát na vše, co nás ohledně úpravy masa zajímá. 


Byl to opravdu příjemně strávený den, díky kterému jsem získal opět nové zkušenost. Ve škole vaření Laboratorio totiž vaříte se zkušenými profesionály, ale také s dalšími  jedenácti nadšenci, kteří stejně jako vy chtějí posunout své kulinářské schopnosti někam dál.  Každý chod, který zde uvaříte si s společně se všemi kurzisty sníte v prostoru krásné jídelny a kladenými dotazy tak můžete společně vylepšit chyby a sdílet postřehy, které vám příprava dala. Po čtyřech hodinách strávených na kurzu jsem odcházel s dobrý pocitem toho,  že jsem získal tipy a triky jak vylepšit svá jídla. 




A jak tedy na skvělý tatarák? Já ho nyní nejraději připravuji takto:

  • 200 g svíčkové,
  • 1 lžíce hořčice,
  • 1 lžíce sekané pažitky,
  • 5 kapar,
  • 1 vejce,
  • bílý pepř, 
  • sůl.
Maso uškrábeme nožem tak, aby v něm nebyly žádné kůžičky a žilky. Poté maso osolíme a opepříme, přidáme hořčici, sekanou petrželku, sekané kapary a vše promícháme. Na vrchu vytvoříme důlek na který položíme žloutek a spolu se smaženými topinkami nebo krekry podáváme.

Zapojte se do konverzace

  1. Ilona Ř. says:

    Františku,
    už jsem jeden komentář psala , ale nikde ho tu nevidím, tak raději ještě jednou 😉
    Musel to být super zážitek a kde jinde se učit než u odborníků!
    Mimochodem my s mužem jsme byli nadšení z Vašeho workshopu v listopadu v Praze 🙂
    Mohu se zeptat, kde tedy kupovat tu nejlepší svíčkovou na tatarák ?
    Moc pozdravujte Markétu a Štěpánka a užívejte léta!
    P.s. Těším se na Vaší kuchařku 🙂

    1. Markéta says:

      Ahoj Ilono,

      velice tě zdravíme a omlouváme se za pozdní odpověď. Tvůj komentář nám tu nějak zapadl.

      Sehnat kvalitní maso není zcela lehké. Pokud máme možnost, nejraději saháme po masu z farmy. Doporučit můžeme například farmu Kunclův mlýn nedaleko Kamýku, která se nám svou kvalitou masa skvěle osvědčila. Jednou měsíčně nabízejí bedýnky na steaky nebo na další přípravu masa a lze je objednat na jejich stránkách. Tady na Liberecku byla dobrá i farma Jítrava, nevím však jak to zde chodí s objednáváním, jelikož zde maso vždy ochutnáme, ale ještě jsme nekupovali. Pokud však není možnost nakoupit na farmě, volíme nákup v Makru.

      Měj se krásně a užívej léta než opět skončí!

      P.S.: Na kuchařce makáme! V srpnu odevzdáváme do tisku a začátkem října ji snad již budeme mít v ruce :).

      Pa pa Markéta a František

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena